zaterdag 4 april 2020

De bevrijding van Overijssel. 4 april Wiene, Delden

In de nacht van 3 op 4 april barstte de hel los rond het Twentekanaal bij Wiene. Ten koste van zware verliezen en dankzij staaltjes van heldenmoed werd een bruggehoofd gevormd en een Bailey-brug geslagen over het kanaal. In de ochtenduren trokken de uitgeputte soldaten Delden binnen. De Duitsers hadden zich teruggetrokken achter de zijtak van het Twentekanaal. De weg via Bornerbroek naar Almelo lag open.
In Almelo boden de Duitsers op sommige plekken felle weerstand en werden de Canadese troepen opgehouden door vernielde bruggen. Aan het einde van deze dag, waarop voor het eerst in april de zon scheen, was een groot deel van de bevolking in feeststemming maar was Almelo ten noorden van het kanaal nog in Duitse handen. Ook ten westen van Almelo in Wierden waren de Duitsers nog nadrukkelijk aanwezig. Het zou nog 5 dagen duren voordat Wierden bevrijd kon worden.


Aan het Twentekanaal woedde die dag nog een andere strijd. Op Gelders grondgebied bij het bruggehoofd Almen wisten de Canadezen eindelijk uit te breken en op te trekken naar Laren. Van daaruit werd koers gezet naar het noorden, waar het Gelders-Overijsselse grensriviertje de Schipbeek een nieuw obstakel vormde. De Duitsers hadden zich op de noordelijke oever gehergroepeerd.

Zie ook: De slag om de Sluis bij Wiene

Zie ook: 50 jaar na de bevrijding van Almelo (film)

Geen opmerkingen: