dinsdag 1 september 2020

Bernard Hoetink (1876-1960), een fotograaf 'die de tijd wist stil te zetten'


Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel in de Tubantia van Herman Haverkate met bovenvermelde kop. De geïnterviewde Arend Heideman: "De foto's van Hoetink zijn veel meer dan simpele boekillustraties. Hij ging volledig zijn eigen weg, schiep beelden die wezenlijk anders zijn dan plaatjes. Hoetink betrapt de tijd en zet hem stil".

De in Deventer geboren en in Hengelo overleden B.J. (Bernard) Hoetink trok veel op met de kunstschilder Herman van der Worp (Zutphen 1849 - Delden 1941). Beiden waren zowel fotograaf als kunstschilder. Ook was Hoetink bevriend met de Achterhoekse onderwijzer H.W. Heuvel, die zijn vrije tijd besteedde aan regionale historie en volkskunde.

Heuvel schreef diverse boeken over de Achterhoek en stelde ook geïllustreerde gidsen samen, zoals de in 1917 verschenen Gids voor Twente. Alle (tientallen) foto's in deze gids zijn gemaakt door Bernard Hoetink en dus online te bekijken.


Wiene: Los Hoes, foto van Bernard Hoetink

2 opmerkingen:

Arend J. Heideman zei

Leuk dat ook op deze wijze aandacht wordt geschonken aan de schilderende fotograaf B.J. Hoetink. Groeten uit Gelselaar, Arend J. Heideman.

Transisalania en Varia zei

Met plezier gedaan. Mooi onderwerp. Groeten uit Borne. Tonny Peters