zondag 14 november 2021

A History of Pop(ular) Music (54): Woody Guthrie - This land is your land (1940)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Woody Guthrie (1912-1967) was een invloedrijk Amerikaans folkzanger die in de jaren dertig samen met Pete Seeger en Lead Belly de Amerikaanse folk nieuw leven in blies. Zijn oeuvre was enorm. Hij was politiek links, vakbondsman en maakte zich tot de vertolker van de gevoelens van landarbeiders, fabrieksarbeiders en zwervers. In 1940 zette hij zijn 'dust bowl ballads' op de plaat over de stofstormen in het Midden-Westen, die het land onbewerkbaar maakten en een enorme migratie van arme boeren op gang brachten. In 1944 bracht hij This land is your land uit, dat hij al in 1940 schreef als reactie op het toen populaire God bless America van Kate Smith.

This land is your land lijkt een ode aan het mooie Amerika, en is dat ook in de versies van velen die de song gecoverd hebben. Guthrie schreef echter een langere tekst met daarin de volgende coupletten:

In the squares of the city, In the shadow of a steeple,
By the relief office, I'd seen my people.
As they stood there hungry, I stood there asking,
Is this land made for you and me?

As I went walking, I saw a sign there,
And on the sign there, It said "no trespassing." (Soms wordt hier ook door Guthrie zelf "the sign reads Private Property" gezongen)
But on the other side, it didn't say nothing!
That side was made for you and me.

Terwijl veel artiesten, waaronder Trini Lopez, de vrolijke versie zongen, hielden anderen zoals Pete Seeger en Bruce Springsteen zich wel aan de oorspronkelijke tekst. Zo zongen ze gezamenlijk deze versie tijdens de inauguratie van Barack Obama.

Geen opmerkingen: