maandag 15 november 2021

Boekenbijlagen Vrij Nederland (1981-1990) beschikbaar in DBNL

Sinds kort zijn alle jaargangen van de vermaarde boekenbijlage van Vrij Nederland online beschikbaar in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). In de jaren tachtig was dit wekelijks in 80.000 exemplaren verschijnende ‘bijblad’ onder leiding van Carel Peeters hét literaire richtsnoer van Nederland.
In de nu gedigitaliseerde jaargangen verscheen wekelijks een complete boekenbijlage. 'Er werd niet alleen nieuwe fictie en nieuwe non-fictie besproken, ook stonden er essays, columns, interviews, reportages en onderzoeken in. Niet alleen het literaire nieuws in Nederland en daarbuiten werd besproken, er was aandacht voor literaire tijdschriften en brieven en andere egodocumenten van schrijvers. Er stond een bestsellerlijst in en een lijst met aanbevelingen van de redactie. Ook waren er rubrieken over kinderboeken, over boeken voor scholieren en over Amerikaanse pockets, die toen booming waren. Detectives en thrillers, fotoboeken en boeken over eten en kunst en reizen – er bleef weinig onbesproken.’, aldus toenmalig literair redacteur Carel Peeters.
Nogal een tegenstelling met de stand van zaken nu.

Ter gelegenheid van het beschikbaar komen van de boekenbijlage in DBNL verscheen een interview met Carel Peeters op de website van Vrij Nederland.
Kijk hier voor de boekenbijlagen 1981-1990 op DBNL.

Geen opmerkingen: