donderdag 11 mei 2023

A History of Pop(ular) Music (143): Simon & Garfunkel - The Sound of Silence (1965)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Paul Simon (1941) & Art Garfunkel (1941) waren twee typische vertegenwoordigers van de studenten-folkzangers, die debuteerden in de koffiehuizen van Greenwich Village in New York. Paul Simon had begin 1965 The Sound of Silence geschreven en samen met Art Garfunkel op de plaat gezet op Wednesday Morning 3 A.M. De plaat was uiteraard geheel akoestisch en deed niets.
Terwijl Paul Simon door Europa toerde, vernam hij dat The Sound of Silence in de VS de Billboard Top 100 was binnengekomen. Niet veel later stond het op nummer 1. Producer Tom Wilson had het nummer ‘geĆ«lektrificeerd’, onder de indruk zijnde van de successen van The Byrds. Paul Simon, als onbekende artiest optredend in Nederland, verklaarde in een interview: ‘Dit is niet mijn versie – de mensen van mijn platenmaatschappij zijn de bandopname van ‘Sounds of Silence’ gaan volproppen met elektrische bijgeluiden en de stem van Art Garfunkel waardoor alles van authentieke volksmuziek in een slag veranderd is in een vervelende dreindeun. Ik vind die versie ronduit vreselijk’.
Niet veel later al zou hij anders gaan denken, want al gauw nam hij met Art Garfunkel een eigen folkrock versie van het nummer op.

Geen opmerkingen: