donderdag 13 juli 2023

Dichtdorp Gelselaar blikt vooruit en met film ver terug

[Persbericht. Voor informatie en contact: Arend J. Heideman, tel. 06-13246247]

Dichtdorp Gelselaar blikt vooruit en met film ver terug
De zomer is voor de Stichting Dichtdorp Gelselaar (in oprichting) een tijd van gedichten oogsten, ver terugkijken en vooruitblikken naar het poëziefestijn op zaterdag 14 oktober. Een film op YouTube geeft een impressie van een ver verleden. De Twentse platschriever Gerrit Klaassen toog hiervoor naar Ootmarsum, waar hij vertelde over bisschop Radboud en zijn gedicht De Hirundine, Van de zwaluw.

Een projectgroep van de Gelselaarse stichting werkt aan een boek met vertalingen, in het Nedersaksisch, Nederlands en Duits van Radbouds gedicht. Als bisschop van Utrecht zag Radboud zich vanwege de komst van de Noormannen genoodzaakt in Deventer te zetelen. Hij is in 917 overleden in Ootmarsum. Een stenen beeld herinnert in dit Twentse stadje aan hem. Vuur De Hirundine op Oatmörske op-an, is de Twentse titel van een korte film. Hierin licht Klaassen ook zijn Twentse vertaling toe en draagt die voor.

Presentje bij boek
De productie van de korte film is mede bedoeld als een tegemoetkoming aan geïnteresseerden in het boek over De Hirundine. De uitgave ervan is vertraagd, deels door veranderingen bij de organiserende Stichting Portfolio.

Voorts ontwikkelen de poëzieactiviteiten in Gelselaar zich zo sterk dat begin dit jaar werd besloten deze stichting om te vormen tot Stichting Dichtdorp Gelselaar. Enthousiaste nieuwe bestuursleden uit Gelselaar stelden zich hiervoor al beschikbaar. Aan aanpassing van de stichtingsakte wordt gewerkt. Door menig drukke andere activiteiten van betrokkenen vergt dit meer tijd dan was voorzien.

Poëziewedstrijden
Gedichten voor de jaarlijkse poëziewedstrijden in Gelselaar stromen ondertussen binnen. Vooral veel Nederlandstalige gedichten, de categorie Nedersaksisch blijft hierbij achter. Zaterdag 5 augustus is de sluitingsdatum voor inzendingen. Kijk hier voor nadere informatie. Wie de poëzieprijzen krijgen toegekend, wordt bekendgemaakt op het poëziefestijn dat op zaterdag 14 oktober wordt gehouden in het kerkje van Gelselaar.

Muzikale medewerking wordt die avond verzorgd door het Enschedese Ensemble Arcoflute, dat bestaat uit Rina Hilbrands op fluit, Loes Stolker op viool en Miriam Kroeze op cello. Dit Enschedese muziekgezelschap, waarvan de leden elkaar als student aan het toenmalige Twents Conservatorium (tegenwoordig ArtEZ Conservatorium) hebben leren kennen, bestaat sinds 2020 en treedt op bij uiteenlopende kleinschalige gelegenheden.

Geen opmerkingen: