zondag 24 december 2023

A History of Pop(ular) Music (183): Creedence Clearwater Revival - Bad Moon Rising (1969)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In een tijd waarin diverse stromingen in de popmuziek zoals symfonische rock, bluesrock, folk, underground en andere experimentele stromingen hoogtij vierden keerde Creeedence Clearwater Revival onder leiding van John Fogerty terug naar de roots, waar het allemaal begonnen was: de rock ‘n’roll, althans een variant daarop.
CCR heeft in korte tijd tussen 1968 en 1972 wereldwijd een groot aantal hits gehad. Ze breken door met covers als I Put a Spell on You en Suzie Q. Maar met hun eigen werk hebben ze daarna net zoveel succes. Het is John Fogerty die de nummers schrijft. Daar ligt ook de bron van de breuk in 1972. Nadat zijn broer Tom al voor zichzelf begonnen was, ontstaat er frictie tussen John en bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford, omdat Fogerty teveel een stempel drukte op de band.
John Fogerty schreef Bad Moon Rising na het zien van de film The Devil and Daniel Webster uit 1941. Dat bracht hem op de idee van een naderende apocalyps. Later valt hem pas de tegenstelling op tussen de dreigende tekst en het vrolijke wijsje. Maar ‘it didn’t bother me’ zei hij hierover.

Geen opmerkingen: