dinsdag 19 december 2023

Top 2000: de nummers 1 per gemeente. Queen dringt Danny Vera weer verder zijn hok (Zeeland) in. Dialect populair in Limburg en Groningen.

Alles met een korrel zout nemen. Dat staat voorop. Maar als je dan toch een 'analyse' wilt loslaten op de verschuivingen in de statistiek van de meest gestemde nummers per gemeente voor de Top 2000 zie je het volgende. Als je het vergelijkt met 2021 en 2022 heeft Queen Danny Vera nog verder teruggedrongen richting de Zuid-Westhoek van Nederland. Ook de gemeente Coevorden laat Danny nog niet los.
Vooral Limburg en Groningen houden het dialect in ere. In Noord-Limburg staan Neet oet Lottum, Rowwen Heze en Lex Uiting op 1 en in Noord-Groningen houdt men Ede Staal in ere. In Noord-Holland scoort Oos Joos vooral goed in West-Friesland.
In Hilversum en omgeving en op Urk is gestemd op Conan Grey met het nummer Astronomy. Opvallend dat hier voornamelijk vrouwen op gestemd hebben.
In Aalten en Tubbergen wonen de meer gevoeliger types: zij stemden op Fix you van Coldplay. Lea van The Cats blijkt in Volendam nog steeds heel populair.

Verschillen tussen vrouwen en mannen:
Mannen stemmen veel meer dan vrouwen. Dat is ook te merken aan de lijst. Op Pink Floyd, The Eagles, Guns 'n Roses, Pearl Jam, Dire Straits, Led Zeppelin en vooral veel gitaargroepen stemmen mannen massaal. Deze staan ook hoog in de lijst. Vrouwen kiezen voor Danny Vera (Roller Coaster), Queen (Love of my life), Coldplay (Fix you), Boudewijn de Groot (Avond), Billy Joel (Piano man), Di-Rect (Soldier on) of Racoon (Oceaan).

Geen opmerkingen: