donderdag 23 mei 2024

A History of Pop(ular) Music (219): Genesis - The Musical Box (1971)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Genesis behoort met o.a. Pink Floyd, Gentle Giant, Yes en Electric Light Orcestra tot de Engelse symphonische rock. Hoewel dit wel een enge benaming is. Pink Floyd en Genesis maakten ook experimentele uitstapjes.
in 1971 kwam Genesis na enige wisselingen tot een (achteraf) beroemde bezetting met zanger Peter Gabriel (met zijn theatrale optredens en kostuums), Tony Banks (toetsen,gitaar), Phil Collins (drums), Mike Rutherford (basgitaar) en Steve Hackett (gitaar). In dat jaar brachten ze hun album Nursery Cryme uit. Het bekendste nummer is het openingsnummer The Musical Box, waaraan ze allen hadden meegeschreven. De song van meer dan 10 minuten is gebaseerd op een macaber Victoriaans sprookje waarbij een meisje een jongen ombrengt tijdens een spelletje croquet.
The Musical Box werd vaak gespeeld tijdens liveoptredens. Het is een song met veel wisselingen. Bert Keunen beschrijft het in Een eeuw popmuziek als volgt: ‘Een intimistische en fragiele ballad wordt afgewisseld met heftige hardrockuitbarstingen en vurige gitaarsolo’s. Het nummer klinkt soms beangstigend stil, maar eindigt majestueus als een symfonie’.

Geen opmerkingen: