maandag 16 februari 2009

Soundscape Zwolle: stadsgeluiden onlineEen virtuele wandeling door de stad maken vanachter je computer? Dat kan al een tijdje en daarbij denk je in eerste instantie aan beelden. Voorbeelden genoeg: een foto-wandeling door Amsterdam of andere grote steden, een historische wandeling door Enschede, panorama-views in Schoonhoven en Middelburg etc.

In Zwolle zijn er nu ook virtuele stadsgeluidwandelingen uitgezet, één wandeling overdag met geluiden, die je tijdens een echte wandeling tegen kunt komen, en eenzelfde wandeling, maar dan met de geluiden uit de nachtelijke uren. Daarnaast zijn er twee wandelingen uitgezet met verborgen geluiden die je gewoonlijk niet hoort. Bijvoorbeeld het geluid van vleermuizen, van een gebouw, van een plek onder water.

Het vastleggen van een ‘akoestisch landschap’ van een stad of andere plek wordt ook wel soundscape genoemd. De soundscape van Zwolle werd vastgelegd door Ilse van Opzeeland in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel en de gemeente Zwolle.
Deze collectie is nu via de website van het HCO te beluisteren.Het viertal geluidswandelingen kun je op de website met je ogen dicht beluisteren. Je hoort dan een aaneenschakeling van geluiden, zonder precies te weten waar je bent. Je kunt ook met behulp van een database de locaties aanklikken waarbij naast het geluid ook een foto verschijnt van de plek, inclusief uitgebreide beschrijving van plek en tijdstip van opname.

Luister hier (kijk bij 17 februari) naar het interview van Gerson Veenstra met Frédérique te Dorsthorst van het HCO over Soundscape Zwolle in het RTV Oost programma Het Overijssels Hart.

Interesse in historische geluiden? Kijk op de site van de omroep.

Geen opmerkingen: