dinsdag 10 maart 2009

Digitale Bibliotheek voor Nederlandse Letteren: teksten, biografieën, portretten etc. online

De website DBNL is opgezet om teksten etc. op het gebied van taal en literatuur online te plaatsen. Inmiddels is het terrein verbreed. Zo werd eind vorig jaar het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek online gezet.


Sinds kort is het standaardwerk van H.W. Lintsen 'Geschiedenis van de techniek in Nederland, de wording van een moderne samenleving 1800-1890’ online beschikbaar gesteld.

Geen van beide zijn het werken op gebied van taal en literatuur. Met dit soort uitbreidingen wordt de website DBNL steeds belangrijker als informatiebron voor de geschiedenis van Nederland, met het zwaartepunt op de geschiedenis tot pakweg 1900.

Het zoeken op deze website gaat niet al te gemakkelijk, je moet het een en ander uitproberen voordat duidelijk is hoe het werkt. Uiteindelijk blijkt er toch verrassend veel te vinden te zijn.
Zoekmogelijkheden o.a.:
- bij zoeken kiezen voor ‘doorzoek de gehele website’: zoek b.v. op plaats, woord, onderwerp etc.
- zoeken op auteurs
Ik heb bij auteurs gezocht op de in Zwolle geboren staatsman Thorbecke. Wat je dan vindt is indrukwekkend: diverse biografieën, een door Thorbecke geschreven historisch werk, diverse artikelen van zijn hand en publicaties over hem.

DBNL is een mooie bron om gericht naar informatie te zoeken of om zo maar eens in te grasduinen.


Bij Jan Terlouw - secundaire literatuur, kwam ik deze foto van Den Uyl tegen.

Geen opmerkingen: