donderdag 19 maart 2009

Winnaar van Beste boek van Overijssel 2008 bekend


Wim H. Nijhof heeft vandaag met zijn boek ‘Kunst, katoen en kastelen : J.H. van Heek, 1873-1957’ de prijs van het beste boek van Overijssel 2008 in de wacht gesleept. De verkiezing vond plaats bij boekhandel Waanders in Zwolle.
De jury, bestaande uit de historici Lamberthe de Jong en Jan ten Hove en de journalisten Michael Amsman, Gerard Vaanholt en Ben Siemerink, noemde het boek een belangrijke bijdrage aan de Overijsselse en zelfs de landelijke geschiedschrijving. De vertelling over Jan Herman en de familie Van Heek biedt tegelijkertijd een inkijkje in de Twentse textielindustrie, in de wereld van de kunstverzamelaars en de bewoners van kastelen. Het boek bevat onbekende feiten uit bronnen die nog niet eerder zijn gebruikt.


De jury kende nog een prijs toe: een originaliteitsprijs voor Herman Kampman, voor zijn boek Bijnamen in de gemeente Hellendoorn. Ook over het werk van Kampman en zijn kompaan Gerrit Hendriks was de jury lovend, ondanks het lokale karakter van het onderwerp. Het boek is uiterst leesbaar, ook voor wie niet in de gemeente Hellendoorn woont of woonde. Het geeft een beeld van een vervlogen tijd waarin iedereen elkaar kende, en bevat een veelheid aan anekdotes. Bijzonder is bovendien dat de bevolking van de gemeente Hellendoorn intensief aan de totstandkoming heeft meegewerkt.


Foto: Wim Nijhof (rechts) ontvangt de prijs uit handen van Bert de Vries (directeur HCO). Zie ook foto hieronder.De verkiezing van Het Beste boek van Overijssel werd georganiseerd door Stadsarchief en Atheneumbibliotheek (SAB), het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD). De prijs zal in het vervolg jaarlijks worden uitgereikt. Naast een juryprijs komt er in de toekomst ook een publieksprijs.

Zie ook de berichtgeving (radio, filmpje) bij RTVOost.

Hieronder de overige genomineerden met daarbij citaten uit het juryrapport:

Deventer maakt reclame / René Berends. - Deventer : Thieme, 2008. - 155 p : ill. –
ISBN 9789080893290 € 27,50
Meer informatie
Uit het juryrapport: Een heerlijk stukje nostalgia. Door de prachtige illustraties is het ook voor niet-Deventenaren interessant. Het geeft tegelijk een beeld van de bloei van het Deventer bedrijfsleven en de ontwikkeling van het reclamewezen. Een ode aan de tijd dat reclame nog geen last was, zo zou je het kunnen noemen.

Enschede, de mensen, de stad / samenstelling: Willy Berends; fotografie: Stefan Schippers. – Enschede : Wegener, 2008. – 320 p. € 44,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: Door de persoonlijk verhalen van levende Enschedeërs is een humaine geschiedenis ontstaan. De fotografie is sterk. Met de keuze van het ‘doorgeven van de pen’ komen mensen aan bod die op het eerste gezicht niet voor de hand liggen. Het format kan overal uitgerold worden; door te registreren hoe de burger tegen zijn stad aankijkt, ontstaat een beeld van die stad.

Overijsselse streekdrachten : weerspiegeling van voorbije mode / Wielent Harms ; met foto's van Gerry Kleerebezem-Tuender en anderen ; red. Truus Braaksma. - Kampen : IJsselacademie, 2008. - 343 p : ill. – ISBN 9789066971912. – (Publicaties van de IJsselacademie ; nr. 204). – Uitg. i.s.m. Twentse Welle € 42,50
Meer informatie
Uit het juryrapport: Nooit eerder zijn de streekdrachten van Overijssel zo gedetailleerd vastgelegd. Dit standaardwerk maakt alle volgende boeken over de provinciale klederdrachten overbodig. Duidelijk wordt dat het zogenaamde monoculturele Nederland van voor de immigratiegolven toch heel divers was. Het boek is slechts geschikt voor een beperkt publiek, want klederdracht is in Overijssel nagenoeg uit het dagelijks leven verdwenen. Dat kleine publiek heeft hiermee evenwel een studie in handen die van een zeldzame grondigheid is.

Wat (nog) niet in Dijkhuis staat 2 / A.L. Hottenhuis ; met tek. van Wilma van der Veen. -[Sl] : TwentseWelle, 2008. - 440 p : ill. – ISBN € 24,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: Weinig streektalen zijn zo intensief gedocumenteerd als het Twents, dankzij de verzameldrift van A.L. Hottenhuis. Dit boek – met een cryptische titel voor wie Dijkhuis niet kent – biedt behalve een opsomming van dialectwoorden ook een kijkje in het Twentse leven van alledag. Voor mensen die Twents spreken of in dat dialect zijn geïnteresseerd is het niettemin een must.

Monumenten in de gemeente Hardenberg / Arnoud Pullen en Erwin Wolbink. – Hardenberg, Stichting Historische Projecten, 2008. – 512 p. € 25,-
Meer informatie
Uit het juryrapport: Elke gemeente zou over zo’n boek willen beschikken, maar helaas heeft niet elke gemeente zulke onvermoeibare schrijvers. Het is indrukwekkend hoeveel beide schrijvers over elk monument in de uitgestrekte gemeente weten te melden. Dat architectuurhistorie populair is blijkt wel uit het succes van het monumentale boek; de (grote) eerste oplage is uitverkocht.

Kweekster van verstand en hart : boekcultuur en leescultuur in Overijssel tussen 1650 en 1850 / J.C. Streng. - Epe : STRENG, 2008. - 187 p : ill. (Intellectueel Overijssel ; 2) € 19,95
Uit het juryrapport: Dit boekje over de historie van boeken, lezers en bibliotheken vormt een nuttige bijdrage aan de Overijsselse geschiedschrijving. Hoewel zijn schrijfstijl niet overal even toegankelijk is, verdient de gedrevenheid van de auteur respect; het boek is het derde deel in een serie van vier en de auteur is zelf de uitgever. Als naslagwerk is dit boek ideaal, maar het is wel een staaltje historie voor historici.

Teun : het lange leven van een Zwolse vakman in de kunst / verteld door zijn zoon Willem van der Veen. - Zwolle : Waanders, cop. 2008. - 120 p : ill. – ISBN 9789040084768 € 19,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: Een sympathieke biografie van een vader door zijn zoon. Heel bijzonder dat er zoveel werkstukken van deze Zwolse schilder/tekenaar zijn verzameld. De persoonlijke betrokkenheid geeft het een extra dimensie. Mooi uitgegeven, maar het onderwerp is te klein voor een wezenlijke bijdrage aan de geschiedschrijving van Overijssel. Wel voegt het boek veel toe aan de stadsgeschiedenis van Zwolle in de twintigste eeuw.

Stad in de steigers : stadsvernieuwing in Kampen : vanaf de jaren zeventig van de 20ste eeuw. - Kampen : IJsselacademie, 2008. - 224 p. – ISBN 9789066971967 € 24,95
Meer informatie
Uit het juryrapport: De auteur heeft uit een enorme hoeveelheid bronnen over de stadsvernieuwing van Kampen een uitgebalanceerde keus gemaakt. Door de degelijke en uitvoerige stijl bereikt het boek een beperkte lezerskring, terwijl het onderwerp – behoud van de oude leefomgeving – toch veel mensen interesseert. Het boek is in zijn soort exemplarisch, want veel steden hebben in de jaren zeventig met stadsvernieuwing te maken gehad.

Geen opmerkingen: