donderdag 5 maart 2009

De Doorbraak in Twente: Nieuwe natuur


De Doorbraak bij Ypelo. Foto uit: Canon van het Nederlandse landschap.


De Doorbraak bij Ypelo op Google Earth. Klik op de afbeelding voor vergroting.

Fietsend door het Twentse landschap kom je steeds vaker op overwachte plekken 'nieuwe' natuur tegen. Waterpartijen, maar niet strak aangelegd, drassig gebied, glooiende zandvlakten. Je kunt zien dat men druk met de shovel in de weer is geweest. Soms is er op het zand alweer plantengroei te ontwaren.
Op deze plekken worden gedeelten van De Doorbraak aangelegd in Twente, een nieuwe beek van 13 kilometer lang, die meandert in een gemiddeld 75 meter brede bedding (soms veel breder), die straks een weelderige flora en fauna zal kennen. Deze corridor in het landschap dient dan tevens als overstromingsgebied bij wateroverlast en als ecologische verbindingszone tussen de natuurgebieden van Noordoost-Twente en de Sallandse Heuvelrug. De Doorbraak loopt van Tusveld onder de A35 door (waar een ecopassage is aangelegd), tussen Almelo, Bornerbroek en Enter door naar Ypelo, waar de verbinding met de Regge al is gerealiseerd. Het traject van de ‘beek’ wordt in gedeelten aangelegd, in 2014 moet het klaar zijn, maar misschien gebeurt dat al eerder.
Ik heb eens uitgezocht wat er op internet te vinden is over De Doorbraak:
- de website van waterschap Regge & Dinkel, uitvoerders van het project.
- de website van de gemeente Wierden
- het plan van de Provincie Overijssel
- het artikel over De Doorbraak op Wikipedia
- en tot slot een hele fraaie website met de naam Nieuwe Natuur de Doorbraak. Met enig doorklikken zijn hier veel foto's, kaarten, beschrijvingen te vinden en ook actueel nieuws.De Doorbraak wordt ongetwijfeld een nieuwe attractie voor fietsers en wandelaars in de ‘Tuin van Nederland’.

Geen opmerkingen: