woensdag 25 maart 2009

Nieuwe Stedelijk Museum Kampen geopendHet oude museum was gevestigd in het Gothische Huis aan de Oudestraat, een schilderachtig maar krakkemikkig pand en veel te klein. In het Oude Raadhuis, het nieuwe onderkomen van het Stedelijk Museum, vond op 20 maart de heropening plaats.
In het museum komt de Kamper geschiedenis aan bod, verdeeld in vier hoofdonderwerpen: rechtspraak, geloof, de Hanze-periode die direct verbonden is met de ligging van Kampen als havenstad aan de IJssel en de relatie die Kampen eeuwenlang met het Huis van Oranje heeft onderhouden.

Op de begane grond is een ruimte voor wisselexposities. Als openingstentoonstelling hangt de benedenzaal vol met portretten van bekende Kampenaren of mensen die ooit wat met de IJsselstad te maken hebben gehad. Enkele namen: de schilder Jan Voerman, organist Willem Hendrik Zwart, voetballer Jaap Stam, actrice Johanna ter Steege, oud-minister president Colijn, zeezeiler Henk de Velde en generaal Van Heutsz.
Onder het motto ’de stad in het museum, het museum in de stad’ is een multimediatoer uitgezet die de bezoeker via een handcomputer en koptelefoon in staat stelt om ook de stad te verkennen.


Schilderij: Gezicht op het oude stadhuis van Kampen (1861) door Cornelis Springer, te zien in het Stedelijk Museum

Geen opmerkingen: