zondag 9 januari 2011

Muziek uit het oosten (33): Jakkes - Tekens aan de wand

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.


Jakkes stond al lang op mijn lijstje voor deze rubriek. Eindelijk heb ik via Muziekbank Overijssel de LP Hartverscheurend kunnen lenen. Jakkes maakte twee elpees, naast de genoemde uit 1982 ook Hard gelag (1985).
In de jaren tachtig was het vanuit Enschede opererende Jakkes een populaire folkgroep, die diverse televisieoptredens op haar naam bracht. Jakkes stond voor plezier, eenvoud en engagement. Op zijn website (zie: Biografie - het verhaal) gaat zanger/gitarist Karel Bosman uitgebreid in op de geschiedenis van Jakkes (1975-1990). Ook op het vervolg van de groep. Karel Bosman speelde met oud-Jakkes gitarist Wouter Muller in Quasimodo, dat in de jaren 90 regelmatig optrad met Willem Wilmink.

Voor wie nog meer nummers op YouTube wil beluisteren:
Annabelle
Ik hield van jou
Jan de Plakker
La douce France
Dat hoef je niet te nemen

1 opmerking:

Anoniem zei

Henk Kuik was medeoprichter van Jakkes, hij was de multi-instrumentalist en speelde naast accordeon ook viool, gitaar, cello klarinet en saxofoon. En ook Hans Notermans ( gitaar en zang) en Hans Hassink op viool, hebben lang deel uitgemaakt van de groep. In het begin was Miriam Wortelboer fluitiste en ook Olga Hamer speelde een tijd viool mee.