zondag 29 mei 2011

Zwolle (woon)aantrekkelijkste Overijsselse gemeente in Atlas voor gemeentenDeze maand verscheen het jaarlijks vergelijkingsonderzoek tussen de vijftig grootste gemeenten in Nederland, de Atlas voor gemeenten. Tientallen ranglijsten geven de posities van de steden op diverse gebieden weer. De twee belangrijkste ranglijsten zijn de Woonaantrekkelijkheidsindex en de Sociaal-economische index. Onder de vijftig onderzochte gemeenten zijn vijf Overijsselse: Enschede, Zwolle, Deventer, Hengelo en Almelo. Hieronder enkele cijfers:

Woonaantrekkelijkheidsindex
De woonaantrekkelijkheidsindex bestaat, in volgorde van gewicht, uit de bereikbaarheid van banen, het culturele aanbod (podiumkunsten), veiligheid, het aandeel koopwoningen in de woningvoorraad, de nabijheid van natuurgebieden, de kwaliteit van het culinaire aanbod, de aanwezigheid van een universiteit en het historische karakter van de stad.
1. Amsterdam
2. Utrecht
3. Amstelveen
4. Den Bosch
5. Den Haag
11. Zwolle
37. Deventer
38. Hengelo
42. Enschede
46. Almelo
47. Sittard-Geleen
48. Heerlen
49. Spijkenisse
50. Emmen

Sociaal-economische index
De sociaal-economische index bestaat uit het aantal personen in de bijstand, het werkloosheidspercentage, het aantal arbeidsongeschikten, het percentage huishoudens met een inkomen lager dan 105% van het sociaal minimum, het aantal personen met een lage opleiding, de netto participatiegraad van vrouwen, de werkgelegenheid en het percentage banen in groeisectoren (financiële en zakelijke dienstverlening).
Hoe slechter de cijfers hoe lager op de index.
1. Haarlemmermeer
2. Amstelveen
3. Utrecht
4. Amersfoort
5. Alphen a.d. Rijn
6. Zwolle
25. Hengelo
27. Deventer
44. Almelo
45. Venlo
46. Lelystad
47. Sittard-Geleen
48. Enschede
49, Emmen
50. Heerlen

In geen enkele ranglijst stond een Overijsselse stad bovenaan, behalve in die van de meeste antiquariaten per 100.000 inwoners. Dat is natuurlijk Deventer.

Kijk hier voor alle ranglijsten.

In 2009 scoorde van de Overijsselse gemeenten Zwolle ook al het hoogst in Elseviers ranglijst van ‘beste’ gemeenten van Nederland.

Hoewel zo’n lijst met behulp van een groot aantal indicatoren zo objectief mogelijk wordt samengesteld, zal het voor de meeste stedelingen geen reden zijn te verhuizen naar een andere stad. De trouwe FC Twente-supporter woont ondanks de lage positie van Enschede duizend keer liever in de stad waar Théooo voetbalde (Pahlplatz dus) dan in de nieuwe stad van die andere Theo.

Geen opmerkingen: