woensdag 1 juni 2016

De Overijsselse Boekenplank (6)

Verschenen in de afgelopen maanden. Iets gemist of nieuwe titels? Mail mij even

Riet...En zo doen we't/ Susan Oosterlaar (foto's), Aletta Jongschaap (tekst). Uitgeverij Kalenberg, 2016. 290 pag. € 49,50


Het boek geeft een beeld van ruim 70 rietsnijders werkzaam in het gebied Kalenberg-Hoogeweg in de periode 2011-2015. Daarnaast wordt het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige situatie van van het gebied rond Kalenberg/Hoogeweg (de Weerribben) beschreven. Er wordt ingezoomd op het ambacht van het rietsnijden en het proces van riet verwerken wordt geheel beschreven. Dit alles wordt ondersteunt met prachtige foto’s.
Het voorwoord is van, de in Kalenberg woonachtige schrijfster, Marjan Berk. Zie ook de speciale website.

Menthol/ Frank Krake. Hengelo : Uitgeverij Achtbaan, 2016. 312 pag. ISBN 9789082476408 € 19,95


Flaptekst: 'Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid. Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, dat hij aanprijst als ‘het natuur geheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen. Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien. Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook….' Zie ook de speciale website.

Het gevecht (leven is kunst)/ Metje Blaak. Amsterdam : Uitgeverij Ocelot, 2016. 200 pag. ISBN 9789082187434 € 19,95


Uit de AI-tekst: 'De Twentse schrijfster Metje Blaak publiceerde eerder onder andere ‘Pindakaas’ en ‘Jantina’. Ze schreef daarin over de commune van de Twentse kunstenaar Rudy Klomp en het leven van zijn moeder. Nu tekent Blaak de jeugdjaren van Klomp (1941) zelf op. Ze baseert zich op brieven en gesprekken maar gebruikt de ik-vorm. De jeugd van Klomp was armoedig en problematisch: ouders gescheiden, vader voormalig NSB’er, hertrouwd en met nieuw groot gezin. Moeder zat in het verzet, had een oorlogstrauma en moest regelmatig opgenomen worden. Rudy zwierf met zijn broertje en zusje van instelling naar instelling. Ook zijn vroege seksuele escapades, zeevaartstijd, boksopleiding, militaire dienst en jonge vaderschap komen aan de orde. Ondanks alle tragiek en het gevecht met het leven, leest het boek als een schelmenroman. Een interessant levensverhaal dat een goed tijdsbeeld van naoorlogs Nederland (en Twente in het bijzonder) geeft.

Jatti; moord in het Paradiso van het Oosten/ Marco Krijnsen. AFdH Uitgevers, 2016. 272 pag. ISBN 9789072603937 € 22,50


In de periode 1969-1971 is het Hengelose jongerencentrum Fashion bekend in binnen- en buitenland. Vloeistofprojecties, alternatieve muziek, drugs, yogalessen, teach-ins en hippe films: Fashion is dan in veel opzichten het Paradiso van het Oosten.
Ook Jatti, een lastige jongen uit Overdinkel, komt er graag. Hij wordt gezien als een gevaar voor het jongerencentrum, dat bij de buitenwacht toch al als een broeinest van burgerlijke ongehoorzaamheid bekend staat. Op 3 maart 1971 wordt Jatti doodgeschoten. De daders verstoppen zijn lichaam in de bossen rond Hengelo. Ruim veertig jaar later hebben we de roman Jatti waarin de Fashionmoord nog steeds de levens van drie mensen beheerst: een barkeeper, een politieman en een journalist. Ieder heeft zo z’n eigen motieven. Alle drie willen ze maar één ding: Jatti moet gevonden worden. Kijk ook hier.

In het voetspoor van Bert Haanstra; beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen/ Ronald van de Vate. Nijkerk: Nabij Producties, 2016. 197 pag. ISBN 9789492055224 € 14,95


Bert Haanstra was een van Nederlands grootste filmregisseurs. Daarnaast was hij ook een verdienstelijk fotograaf, schilder en tekenaar. Hij werd geboren in het buurtschap Espelo (Holten), groeide op in Goor, werkte en woonde in Amsterdam en in het Gooise Laren.
Bert Haanstra reisde veel, hij verbleef en werkte lange tijd in het buitenland. Toch zal hij in de herinnering blijven als ‘filmer van Nederland’. Hij filmde in ons land op tal van plaatsen en locaties, zoals aan het strand, in dierenparken, in musea, vanaf vaartuigen en vanuit helikopters. 'In het voetspoor van Bert Haanstra' bestaat uit negen wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdlijn. De wandelaar komt daarbij langs maar liefst 74 zogenoemde ‘Bert Haanstra plekken’. Zie ook de speciale website.

De barones en de dominee : een verboden liefde in de negentiende eeuw/ Wim Coster. Amsterdam : Balans, 2016. 288 pag. ISBN 9789460030925 € 19,99


Zie: eerder bericht op dit weblog.

Aan het volk van Nederland/ Joan Derk van der Capellen tot den Pol; met bijdragen van Ewout Klei, Geerten Waling en Theodor Holman. Amsterdam : Elsevier, 2016. 180 pag. ISBN 9789035253032 € 12,95


Het beroemde pamflet Aan het volk van Nederland uit 1781, was een scherpe aanklacht tegen de vriendjespolitiek van de regenten, bevat een pleidooi voor vrijheid van meningsuiting en kritiseert stadhouder Willem V. De auteur, de Overijsselse 'raddraaier' Joan Derk baron van der Capellen tot den Pol, speelde een belangrijke rol in de patriottenbeweging, was betrokken bij de opstand van de Amerikaanse koloniën tegen Engeland en werd later vooral bekend als de opsteller van dit aanvankelijk anonieme schotschrift, dat in de nacht van 25 op 26 september in Nederland werd verspreid. Politiek historicus Ewout Klei beschrijft in zijn inleiding het leven van de auteur en schetst de betekenis van het pamflet, dat een inspiratiebron is geweest voor onder anderen Multatuli, Pim Fortuyn en voor het Burgercomité-EU. Historicus en publicist Geerten Waling richt zich in zijn epiloog op de vraag hoe de kijk op het pamflet in de loop der eeuwen is veranderd. Het voorwoord is van Theodor Holman.

Stadhuiskwartier Deventer: een historische plek, klaar voor de toekomst. ISBN 978-90 90 295 015 € 29,95


Bekende Deventer auteurs leverden een bijdrage aan het historische deel van het boek. Ze gaan over zeven eeuwen stadsbestuur, de archeologie en geschiedenis van de bouwlocatie en de stedenbouwkundige zoektocht naar een oplossing voor de gemeentelijke huisvesting. Het deel ‘Tegenwoordige tijd’ is vooral geschreven door direct betrokkenen bij het bouwproces. Ze vertellen onder meer over wat het betekent om te bouwen in een drukke historische omgeving. Ook de reuring rond de bouwplannen en de inspraak van betrokken inwoners komen aan bod.

'Woar bin ie d’r een van?'/ Ben Morshuis, Hans Bolscher en Harrie Oude Elberink. Ootmarsum : Ben Morshuis Stichtinf, 2016. 650 pag. € 45,-


“Bijnamen in en rond Ootmarsum” is een standaardwerk met veel historische informatie over Ootmarsum en omliggende buurtschappen, maar vooral over hun inwoners en bijnamen.

Allemaal SAMen/ Danielle Samuel. Nijverdal : Uutgeverieje ’n Boaken, 2016. 134 pag. ISBN 978-90-76272-33-7 € 12,50


Flaptekst: 'Allemaal SAMen zou vijf generaties in het hart raken, als dat nog kon. Het gezin Samuel Prins is gehavend en verscheurd door verdriet. De oma in het verhaal is de jongste dochter die na de oorlog werd geboren en opgroeide in een getraumatiseerd gezin, vrijwel zonder familie. Zij vertelt aan haar kleinzoon Sam dit verhaal, geïnspireerd door het verleden maar vooral door de toekomst, dankbaar voor het feit dat zij wél oma mag zijn. Dit nieuwe leven heelt langzaam maar zeker de geslagen wond. Ontroerend, verdrietig en vertederend'.

Veranderend Hellendoorn: van omstreeks 1945 tot zeventig jaren later. Nijverdal : Uutgeverieje ’n Boaken, 2016. 325 pag. ISBN 978-90-76272-32-0 € 27,50


In Veranderend Hellendoorn wordt teruggekeken op pakweg de laatste vijfenzeventig jaar van het dorp. De nadruk ligt op de vele ingrijpende veranderingen in de dorpssamenleving. De zes schrijvers hebben niet alleen gezamenlijk herinneringen opgehaald, maar met vele anderen over die vervlogen tijden gesproken. Veel van wat tijdens die intensieve speurtochten boven water kwam, is nu door hen vastgelegd.


Wierden te kiek; deel 2/ A.W. van Wulfften Palthe; met medew. van J. Janssen. Historische Kring Wederden, 2016. 120 pag. ISBN 9789080509443 € 24,95

Net als het eerste deel is deel 2 volgens samenstellers Awe Palthe en Jan Janssen een boek 'voor Wierdenaren, door Wierdenaren'. In de uitgave zijn huidige straten, gebouwen en woningen te zien, met op de tegenoverliggende bladzijde historische foto’s die tonen hoe het er vroeger uitzag. Deze tweede uitgave beslaat de periode van 1800 tot heden.

En verder nog verschenen
* een gewijzigde herdruk van een boekje over Singraven
* boeken over oorlogsslachtoffers in Denekamp en Weerselo
* een boek over de Cyriacusparochie in Dalfsen
* boek over Koningsdag 2016 Zwolle kleurt oranje
* boek over het buitengoed Veenhuis
(Deventer)
* fotoboek Denekamp toen, Denekamp nu
* en een reisverhaal Een kameel op de weg, een reis van Zwolle naar Dakar door Trea ten Kate

Geen opmerkingen: