woensdag 8 juni 2016

Woordenboek van Overijssel online


Het Woordenboek van Overijssel dat woordmateriaal bevat uit ruim 80 grotere en kleinere plaatsen in Overijssel en het aangrenzende Duitse gebied staat vanaf deze week online. Het woordenboek is te benaderen via detaalvanoverijssel.nl

Het elektronische Woordenboek van Overijssel is op dit moment nog niet af. Soms zal bij de zoekresultaten de mededeling staan: “Dit item is nog niet goedgekeurd”. Dat wil zeggen dat er nog iets gedaan moet worden aan de spelling van de woorden, of dat de voorbeeldzinnen of toelichtende tekst nog geredigeerd moeten worden. Aan de website wordt nog gewerkt.
De verzameling woorden is thematisch ingedeeld. Thema's die in het WOD worden behandeld zijn bijvoorbeeld 'het huis', 'de mens' en 'de samenleving'. Het WOD sluit daarmee in werkwijze aan bij andere grootschalige streektaalwoordenboeken zoals het Woordenboek van de Gelderse Dialecten (WGD) en het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten (WALD).

Eind vorige eeuw is het project Woordenboek van de Overijsselse Dialecten (WOD) gestart. Het was een initiatief van de Stichting GrensOverschrijdende Streektalen (GOS). In de Stichting GOS participeerden de IJsselacademie in Kampen, het Van Deinse Instituut in Enschede (sinds 2008: Twentse Welle), het Staring Instituut in Doetinchem (sinds 2011: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en het Landeskündliches Institut Westmünsterland in Vreden (Dld.).

Vanaf 2014 is door de IJsselacademie, TwentseWelle en het Historisch Centrum Overijssel aan het Woordenboek van Overijssel gewerkt in het kader van het Provinciale programma Streektaal en streekcultuur.


Nu is het resultaat dus online te bekijken. Ga hier direct naar de zoekfunctie.

Geen opmerkingen: