Deze vraag komt bij mij toch steeds weer bovendrijven. Ik steek veel (vrije) tijd in dit weblog. Wat levert het op?
Enkele cijfers: aantal unieke bezoekers per dag zo’n 30-40. Unieke bezoekers zijn IP-adressen, niet actions of hits, die soms ook wel als bezoekers worden geteld. Sinds ik in oktober 2008 officieel met dit blog begon is het laagterecord 14, vorige week op 1e paasdag waren er 425 unieke bezoekers, dankzij een bericht over plaats en tijd van de paasvuren in Overijssel. Een trucje om bezoekers te trekken zo’n bericht, net als ‘Activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie’. Je hoopt dan op nieuwe bezoekers die nog eens terug komen.
In het begin was het aantal bezoekers via direct/link en via search ongeveer gelijk. Het percentage toevallige bezoekers (via search) wordt nu steeds groter – kan ook niet anders met tot nu toe 140 berichten over diverse onderwerpen.
Wat zwaar tegenvalt is het aantal reacties. Is de doelgroep (historisch geïnteresseerden) te vaag en te anoniem? Er wordt nauwelijks gereageerd en dat is toch een streven bij een web 2.0 activiteit.
Ik zou me meer op andere zaken kunnen richten. Naast het beheer van de Overijssel collectie heb ik nog andere taken: inlichtingenwerk, Aladin etc. Maar er zijn al zoveel blogs op dat terrein (en hele goeie), dus wat moet ik daaraan toevoegen?
Ik mag graag stukjes schrijven. Maar ik kwetter niet en zit niet op Hyves – past niet bij me – ik ben een doener en geen prater. Maar als je je niet onder de mensen begeeft (op Twitter en Hyves dus) blijft veel van wat je doet onopgemerkt.
Driekwart van de uren die ik steek in dit weblog gaan ten koste van mijn vrije tijd. Als ik die uren op zou tellen…… laat ik dat niet doen, de kans bestaat dat ik er dan meteen mee stop. Wat is dan het antwoord op de gestelde vraag? Ik moet er nog eens ernstig over nadenken.
6 opmerkingen:
Ik ben een van je 'lurkers'. Ik volg je weblog met veel plezier via RSS. Ik heb je weblog aan meerdere personen doorgegeven die je ook via RSS volgen. Ik weet niet of je die bezoekers ook meetelt of dat die onzichtbaar zijn in je statistieken.
Zoals je weet kom ik zelf oorspronkelijk uit Overijssel en ben ik daar bij diverse erfgoedprojecten betrokken geweest. Ik vind het daarom leuk om je blog te volgen. Meestal zijn de stukjes voor mij eerder aanleiding om door te klikken naar de onderwerpen waar je over schrijft dan om te reageren, maar dat betekent niet dat ik het minder waardeer!
Ik hoop dan ook dat je het nog wat meer tijd wilt geven. Het duurt even voordat een blog bekendheid heeft. Dat kun je niet alleen zien aan het aantal bezoekers maar ook aan links vanuit andere blogs. Die inkomende links helpen ook weer bij je ranking in Google, wat weer extra bezoekers trekt, etc.
Heel herkenbaar, het valt niet mee om een blog te runnen, het kost tijd en energie, dan zijn de reacties toch wel een soort van beloning voor je inspanningen. Nu is de verhouding lurkers-reaguurders altijd ongeveer 100:1 geweest, maar dat getal staat vanwege de twitter-hype behoorlijk onder druk.
Trek het je niet teveel aan zou ik zeggen, en laat je niet leiden door bezoekerscijfers.
En ook als je niet actief wil twitteren, je zou Twitterfeed kunnen gebruiken om het potentiele publiek daar naar je blog te lokken. Succes!
Bedankt voor jullie opbeurende woorden.
@Yvette. Clicky vermeldt wel bezoekers via RSS, zijn er heel weinig, dus of ze allemaal geteld worden....
@Gerard. Bedankt voor de tip en de 'kijkcijfers' mogen inderdaad niet doorslaggevend zijn.
Ik denk dat deel van je niet-reactie groep ook vooral consumeert. Dat doe ik met de meeste van je berichten ook. Dat komt ook omdat je het brengt als nieuws en minder gerelateerd is aan je eigen mening. Dat vind ik ook juist de kracht van jouw blog. Het informeert en dan vooral op een onderwerp dat nog niet zo heel erg breed beschreven wordt op deze manier.
Wat mij beteft weet je mijn antwoord al: ga door wanneer je er zelf zin in hebt en doe het vooral niet wanneer het ten koste gaat van teveel van jezelf.
Maar ik vind je super en geniet altijd bijzonder van je berichten.
Idemdito. Ook ik ben een echte lezer en ben d'r blij mee! Reageren vind 'k 'n fantastische mogelijkheid, maar dat moet je vooral niet doen als je niets (zinnigs) te melden hebt.
Een reactie posten