In een groot artikel in de Twentsche Courant Tubantia onder de kop ‘Sappelen in het spoor van Napoleon’ vatten de auteurs Hennie Talens en Rob Wissink in enkele zinnen samen waar de hieronder beschreven reis per koets over gaat: ‘Het is 5 december 1812. Napoleon Bonaparte staat met zijn volledig ontredderde manschappen voor de Litouwse grens. Zijn Russische tocht is op een fiasco uitgelopen. Van de 400.000 soldaten waarmee hij begon zijn er nog 20.000 over. De Franse keizer vreest een couppoging en vertrekt halsoverkop naar Parijs om orde op zaken te stellen. In de bittere kou legt hij in dertien dagen en nachten 2300 kilometer af per slee en koets. Tweehonderd jaar na dato doen Twentse koetsiers en een Amsterdamse ‘Napoleon’ die tocht over.‘
Het idee voor de tocht is afkomstig van historicus Joost van Hövell tot Westerflier, de geestelijke vader van de expeditie. Hij doet onderzoek naar het reizen per koets in de negentiende eeuw en hij wilde de gedetailleerd beschreven vlucht uit Rusland graag eens over doen.
Vijf leden van de Twentse rijtuigvereniging
Koets’n Keerls fungeren als koetsier en zitten op de bok van het in rond 1900 gebouwde rijtuig terwijl de als Napoleon verkleedde historicus in de koets plaatsneemt. Eén van de koetsiers bestuurt de vrachtwagen met een immense trailer, waarin ruimte is voor een keuken, slaapplaatsen en een mobiele paardenstal voor vijf paarden, inclusief hooizolder. Men reist iets minder primitief dan Napoleon destijds. Twee studentes reizen mee om verslag te doen van de tocht. De opbrengst gaat geheel – de deelnemers betalen hun onkosten zelf – naar een goed doel:
Stichting Gichon, die zich inzet voor een jeugdtehuis voor slachtoffers van de kernramp in Tsjernobyl.
Voor koetsier Gerrit Haakmeester is het de
tweede keer dat hij een dergelijke tocht maakt. In 1992 legde hij samen met anderen per koets de route af, die de Vriezenveense Rusluie altijd namen naar Sint-Petersburg om daar hun linnen te verkopen.
Afgelopen vrijdag ging men onder grote belangstelling en met veel ceremonieel vertoon van de start in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Op 23 mei hoopt men na 2300 km in Meaux, vlakbij Parijs, aan te komen.
Volg de tocht op de
website.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten