donderdag 29 augustus 2013

100 jaar geleden: Onafhankelijkheidsfeesten

Op 30 november 1813 zette Willem Frederik van Oranje-Nassau op het Scheveningse strand weer voet op Nederlandse bodem, het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. Honderd jaar later, in 1913 werd deze gebeurtenis zeer uitgebreid in het hele land herdacht. Elke stad of dorp van enige omvang stelde een comité en tal van commissies aan die de taak kregen een uitgebreid programma samen te stellen om het eeuwfeest te vieren. Meestal werd het programma opgenomen in een fraaie feestgids. In de Overijssel collectie bevinden zich een aantal van deze gidsen.

De notabelen van 1913 maakten deel uit van de comités. Zij zorgden voor een zeer gevarieerd programma, dat bijna overal één gelijksoortig onderdeel bevatte, n.l. een historische (en /of allegorische) optocht. Bijna iedereen kreeg vrijaf (ongehoord in die tijd). Opvallend is dat elke gemeente zelf de datum uitkoos waarop het feest gevierd zou worden. Meestal werd het programma uitgesmeerd over 2 of 3 dagen. In Deventer en Almelo werd in juli gefeest en in Enschede en Hengelo in augustus. Hengelo had voor eind augustus gekozen omdat men dan mooier weer verwachtte (!?), maar ook omdat men het feest kon laten samenvallen met de viering van de verjaardag van koningin Wilhelmina. Dat was goedkoper.

Op Geschiedenis 24 worden filmbeelden getoond van de feestelijkheden en historische optochten.

Hieronder enkele pagina’s uit de ‘Officiëele feestgids ter herdenking van het 100-jarig herstel onzer Onafhankelijkheid te Almelo’. De opsomming van de deelnemers en hun rol in de optocht beslaat vijf pagina’s. Door de organisatie werd niets aan het toeval overgelaten en voor de notabelen was het een erezaak, heel veel uren moeten in de voorbereiding gestoken zijn. Klik op de afbeeldingen voor vergroting.








Geen opmerkingen: