maandag 19 augustus 2013

Brochure Stichting Sallands Erfgoed over streekeigen nieuwbouw

De Stichting Sallands Erfgoed timmert stevig aan de weg. Zo trok men met een Erfgoed show met o.m. Erwin Nyhoff door heel Salland, werd de verkiezing van mooiste boerderij van Salland georganiseerd, wordt a.s. zondag het boekje ‘Fietsroutes langs boerderijen in Salland’ gepresenteerd en wordt er gewerkt aan een boek ‘Boerderijen in Salland’.

Daarnaast beijvert men zich om daadwerkelijk het streekeigen landschap van Salland met zijn boerenerven te behouden en te stimuleren. De Stichting zoekt naar nieuwe mogelijkheden tot renovatie, herbouw dan wel hergebruik van gebouwen, zo staat op de website te lezen.


Nu is er een brochure uitgegeven waarmee het degenen die nieuwbouw willen plegen en daarbij een Sallandse stijl willen hanteren gemakkelijker wordt gemaakt. Drie architecten kregen de opdracht om unieke woningen te ontwerpen, die Salland weer kleur en identiteit geven. Zowel in kosten als in formaat moesten de woningen vergelijkbaar zijn met de huidige catalogus nieuwbouw. Het Maarkelslandschap zorgde voor tekeningen van meer historiserende nieuwbouw. De ontwerpen van de architecten hebben verschillende typen woningen als uitgangspunt: de katerstede, de krukhuisboerderij, de keuterboerderij, de kleine dwarshuisboerderij en de traditionele hallehuis boerderij.

Een aantal brochures Streekeigen nieuwbouw in Salland werden mij toegestuurd om aan te bieden aan Sallandse bibliotheken. Iedereen kan de brochure hier opvragen of downloaden.

Geen opmerkingen: