In nogal wat bladen van historische verenigingen kom je de rubriek tegen: ‘Uit de krant van 50 (of 100) jaar gelden’. Vooral interessant natuurlijk voor degenen die er – in het geval van 50 – toen bij waren. In deze komkommertijd heb ik de krant ook eens doorgebladerd en kwam over de eerste drie dagen van augustus 1963 onder meer het volgende tegen:
Wielerweek
Dertien ploegen van 10 jongens van 12-14 jaar nemen deel aan een wielerspektakel van een week in de omgeving van Zwolle. Er wordt gereden op gewone fietsen. Prijzen zijn er uiteraard voor de ritwinnaars maar ook voor goed gedrag. Het peloton wordt voorafgegaan door een reclamekaravaan.
Voetbal: transfers
Wat betreft de drie Overijsselse eredivisieclubs deed Sportclub Enschede belangrijke aankopen. De middenvelders Nemes en Bosveld en de aanvallers Chiel Jansen, Anton ‘Spitz’ Kohn en Frans Stallen werden gecontracteerd. Ophef was er over de overstap van stopper Willem de Vries van de Boys naar Sportclub. Helmut Rahn vertrok uit Enschede.
De Heraclieden zagen stopper Finken vertrekken naar Enschedese Boys, maar haalden international Frits Soetekouw (Volewijckers) en icoon Hennie van Nee (PEC) binnen.
Go Ahead versterkte zich met een recordbedrag (naar verluidt liefst 85.000 gulden) met Egbert ter Mors (Enschedese Boys), naast o.a. Willy Kraus (Schalke) en Lacrois en Borghuis (GVAV), maar men moest Wim Bleyenberg (naar GVAV) en Hans ‘Hennes’ Pfeiffer (naar Zwolse Boys) laten gaan.
Opvallend is het grote aantal transfers binnen oostelijke betaald voetbalclubs.
Bioscopen
In de bioscopen in Enschede en Zwolle draaiden: 55 dagen in Peking, Muiterij op de Bounty, Summer holiday (met Cliff Richard), Crime passionel, Waarvoor mannen in de rij staan, en West Side Story.
Grenswijziging
Voormalige gebieden die sinds de oorlog bij Nederland getrokken waren, werden weer teruggegeven. In Elten gebeurde dat met veel vlagvertoon. In Losser kregen grensbewoners pas een paar dagen voor de overgangsdatum (1 augustus) uitsluitsel wie op Duits grondgebied kwam te wonen. Nederlanders die dat wilden konden aanspraak maken op een woning in Losser. Volgens de reportage-redacteur is de uitdrukking ‘Heim ins Reich’ in zijn nabijheid niet gevallen. De boerderij van boer Aarnink kwam op Duits gebied te liggen, zijn melkstal bleef Nederlands. Hij moest ’s ochtends anderhalve kilometer extra afleggen over slechte wegen om zijn melk weg te brengen en was nog in afwachting van een pasje dat hem toegang verschaft tot zijn weilanden op Nederlands grondgebied.
Huursubsidie
Huursubsidie bestond ook al in 1963. Huidige ‘scheefwoners’ zullen het niet geloven maar de gemeente Zwolle stelt middelen beschikbaar aan hen die opschuiven naar een duurdere woning.
Hitte
Net als nu viel de periode 1 t/m 3 augustus op donderdag t/m zaterdag en was het eveneens zeer warm. Er waren berichten over overvolle zwembaden. Aan de temperaturen van boven de dertig graden kwam in het weekend plotseling een eind: onweer, windhozen, ijs en slagregens. Het vakantieleger – dat toen nog niet massaal in het buitenland zat, maar gewoon de eigen economie spekte – werd onverwacht overvallen, een buienradar was er nog niet. Hoe het dit weekend zal gaan weten we nog niet.
Tot zover deze korte impressie.
Sinttocht Stad
5 dagen geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten