maandag 14 november 2016

Belangrijkste Twentse tijdschriften online in Twentse Taalbank

Het is misschien oud nieuws, maar vast niet iedereen is ervan op de hoogte. Ik las het een paar weken geleden in de Tubantia, waarschijnlijk in de column van Gert-Jan Hospers. De Twentse Taalbank bevat scans van belangrijke Twentse tijdschriften. Om welke tijdschriften gaat het onder meer?

Twentse Post: maandblad voor Twente (1962-1981)
Dit tijdschrift werd door Johan Gigengack opgericht. Hij schreef niet alleen het grootste deel van de artikelen, maar verzorgde ook de opmaak en drukte het blad in zijn eigen drukkerij. Er staan ook bijdragen in van ‘meester’ G.B. Vloedbeld, Toon Borghuis en vele anderen. Onderwerpen: cultuur, geschiedenis, beeldende kunst etc. De jaargangen 1962 t/m 1971 zijn gescand.


Twenterlaand en – leu en – sproake: moandlad veur ’t Twentse gezin (1956-1961)
Een uitgave van de Twentsen Schrieversboond. Verhalen en poëzie in dialect, maar ook artikelen over volksgebruiken en –kunst. Met veel kleine advertenties (soms met een tekst in het Twents) van tal van middenstanders die 55 jaar geleden nog niet tot een keten behoorden.


In de Twentse Taalbank staat behalve de gescande tijdschriften ook verwijzingen naar online vindplaatsen, zoals bij De Nieje Tied.

Er is nog veel meer te vinden. Door bij 'zoeken' te kiezen voor 'periodieken' en niets in te vullen en vervolgens op de zoekknop te klikken verschijnt de complete lijst.

Geen opmerkingen: