donderdag 22 juni 2017

Morgenavond: Streektaalfestival Zunnewende


Het streektaalfestival Zunnewende viert op 23 juni 2017 zijn elfde editie! Letterlijk op de grens van Salland en Twente, op en om landgoed Schuilenburg, aan de Regge in Hellendoorn trekt een bonte stoet van muzikanten, schrijvers, dichters, vertellers en theatermakers in allerlei verschillende streektalen op verschillende podia voorbij. Op de Regge varen drie boten die plaats bieden voor een tijdreis naar de Tachtigjarige oorlog in Salland en Twente.

Jeugdprogramma in de middag
Al om 16.00 uur begint Zunnewende met een jeugdprogramma. Kinderen en hun (groot)ouders worden meegevoerd door muzikanten en verhalenvertellers. Circo Fiasco is een levendig clownspektakel, vol hartverwarmende en ontroerende momenten. De spellen, activiteiten en de verschillende foodtrucks met onder meer biergerechten, vis, BBQ, de lachende IJsman en tal van streekproducten maken een dinerpauze thuis totaal overbodig.

Mooie namen op het hoofdpodium
Om 20.00 uur start het avondprogramma op het hoofdpodium met een optreden van de sympathieke Brabander JW Roy (die o.a. samenwerkt met Guus Meeuwis). En voordat een paar uur later Juust uit Genemuiden met een Streektaal Soul Revu het afsluitende optreden verzorgt, heb je kunnen luisteren naar de onvolprezen Twentse cabaretière Nathalie Baartman en de jonge honden van Dokter Watjes uit Hengevelde.

Sfeervolle kleine podia
Op de kleine podia en/of kampvuurplekken treedt onder meer verhalenverteller Herman Kampman op. Ook de winnaars van de Schrieverswedstrijd van Overijssel Verwoord en de Twentse driemandformatie Handy Joe and the Boogie Kearls zijn op de kleinere podia te beluisteren. Uit Groningen en Drenthe ontvangen we Jan Henk de Groot, Harry Niehof en Margaretha Kleine. Dorothee Spijker zal het Zunnewendegedicht 2017 voordragen en ook nog bij het kampvuur optreden. Ze staat daar samen met de jonge dames van Sweet ’n Spicy. Deze twee meiden beleven tijdens Zunnewende hun debuut wat betreft het zingen in het Twents!

Theater, beeldende kunst en historie
Aan de oever van de Regge vind je de multimediale erfgoedshow Vooruitboeren met verhalen, films, foto’s en liedjes in de streektaal. Het onderwerp is de veranderingen die zich in de periode 1950–2000 op het Overijsselse platteland hebben voorgedaan. Op diverse plekken op het festivalterrein zorgt beeldend kunstenaar Eric Schutte ter plekke voor een beeldende verwerking van het festival. Kunst in de streektaal? Eric, geboren en getogen aan de benedenloop van de Regge, vindt dat het kan. Drie boten varen af en aan over de Regge om je mee te nemen op een theatrale tijdreis over de rivier!

De Sterrenwacht vertelt graag hoe het nu precies zit met de Zunnewende en op het festivalterrein kun je, je ook uitgebreid laten informeren over de geschiedenis van het landgoed en de omgeving van Hellendoorn. Ook dat is tenslotte streekcultuur. Streektaalliefhebbers en mensen met gevoel voor traditie en de wisseling van de seizoenen komen daarom als vanzelfsprekend naar landgoed Schuilenburg in Hellendoorn voor de elfde editie van het Zunnewende festival!

Kaarten: € 6,- in de voorverkoop bij Primera Hellendoorn, Landgoed Schuilenburg en Tourist Info/VVV Nijverdal. Op de avond zelf betaal je bij ingang € 7,50. Voor detailinformatie verwijzen we je graag naar www.zunnewendefestival.nl of mail je vragen naar abartelds@ijsselacademie.nl.

Geen opmerkingen: