woensdag 14 september 2022

Jan Willem Racerprijs voor historicus en auteur Jan ten Hove

De Zwolse historicus en auteur Jan ten Hove ontving onlangs uit handen van burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal een beeldje en oorkonde behorende bij de prestigieuze Mr. J.W. Racerprijs, een prijs die slechts een keer in de vijf jaar wordt uitgereikt. Ten Hove won al meerdere prijzen voor zijn historisch onderzoek en historische publicaties, zoals de Ithaka-prijs in 2018 voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar Nederlandse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen en specifiek voor zijn boek Arnichem, buitenplaats aan de Vecht. In 2012 werd zijn boek Grensgang: Een historische reis langs de randen van Overijssel uitgeroepen tot Beste Boek van Overijssel.
Naast tientallen andere publicaties schreef Jan ten Hove ook het 685 pagina's tellende standaardwerk Geschiedenis van Zwolle.

Uit het juryrapport: 'In dit jaar 2022 verscheen Jan ten Hove’s belangwekkende, goedgeschreven, doorwrochte en prachtig vormgegeven studie ’t Is doan. 600 jaar boerenleven in Twente. Deze recente publicatie vormde de aanleiding om drs. Jan ten Hove voor de mr. J.W. Racerprijs te kandideren. De jury is ervan overtuigd met hem een terechte winnaar van de mr. J.W. Racerprijs voor te dragen'. Bovendien gaf, volgens de jury, niet alleen zijn werk, maar ook diens persoon, zijn bekendheid bij het publiek en de te verwachten uitstraling van persoon en werk de doorslag.



Jan Willem Racer (1736-1813) was een Oldenzaalse advocaat, die zich aansloot bij de patriotten en samen met Joan Derk van der Capellen tot de Pol belangrijk was voor de democratische ontwikkeling van Nederland. Hij kwam op voor de rechten van boeren, burgers en de kleine steden, die in de tijd dat Overijssel bestuurd werd door de ridderschap en de grotere steden weinig te vertellen hadden. Racer schreef ook het monumentale 8-delige Overijsselse Gedenkstukken.

Afbeeldingen
Boven: Jan ten Hove ontvangt de prijs (beeldje en oorkonde) uit handen van Patrick Welman, burgemeester van Oldenzaal.
Onder: het beeldje van Jan Willem Racer, een replica van het door Eric Claus vervaardigde en in Oldenzaal geplaatste standbeeld.

Geen opmerkingen: