vrijdag 23 september 2022

'Wat een ramp!' is thema van Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma’s, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie.

Een greep uit het programma in Overijssel:

Bommen Berend verjaagd Beleef de stadsgeschiedenis van Rijssen en de inval van Bernard van Galen in 1672. Bekijk de presentatie van de inval en het schilderij van kunstschilder Gerrit Kwintenberg in het Rijssens Museum. Of maak een wandeling met onze stadsgidsen door de boeiende historie van Rijssen en kom meer te weten over de Münsterkolk en het Münsterkolk monument. Rijssen, Rijssens Museum, 1 t/m 29 oktober.

Deventer rampen Rampen zijn van alle tijden. Van persoonlijke rampen tot een noodsituatie die de hele samenleving ontwricht. In oktober toont de Athenaeumbibliotheek enkele van deze ‘rampen’ uit haar collectie in een gratis te bezoeken minitentoonstelling. Deventer, Athenaeumbibliotheek, 1 t/m 31 oktober.

Deventer 1672 ‘Help! De vijand heeft Deventer ingesloten,’ zo schreef het stadsbestuur op 16 juni 1672. In deze tentoonstelling leer je alles over het beleg en de overgave van de stad. Inclusief gratis wandelroute door de binnenstad, langs bijzondere plekken uit de belegering van Bommen Berend. Deventer, Museum De Waag, 1 t/m 30 oktober.

Water in Kampen Door de Zuiderzeewerken lijkt in Kampen het water nu ver weg, maar de sporen ervan zijn nog altijd te zien. In de stadswijken Brunnepe en de Greente, bijvoorbeeld, zie je de hoogteverschillen uit de tijd van de Zuiderzee. Binnen de stadsmuren vind je bovendien op onverwachte plekken herdenkingsstenen met de waterhoogten van 1775 en 1825. Wandel mee en ontdek de geschiedenis van het water in Kampen. Kampen, CultuurZIEN, 8 en 29 oktober.

Rampen in Zwolle Zwolle kent allerlei uiteenlopende rampen: stadsbranden, overstromingen, epidemieën, moordpartijen en zelfs een gestolen baby, die later als wilde deerne rondspookte. Samen met historicus Girbe Buist ontdek je de rampplekken, de dramatische achtergrondverhalen en leer je hoe de Hanzestad vroeger omging met misdaad, straf, ziekte en dood. Zwolle, Buistbelevings­projecten, 9 en 16 oktober.

Beat Bommen Berend De Beat Bommen Berend Escaperoom trekt door de hele provincie Overijssel. Lukt het jou om Bommen Berend te verslaan? Overijssel, diverse locaties, 1 t/m 31 oktober.

Schepenzaal Wat een ramp! Dat was het zeker toen op vastenavond 1543 het Raadhuis van Kampen door brand werd verwoest. Maar het stadsbestuur wist de ramp te keren tot iets geweldigs. Kosten noch moeite werden gespaard om het Raadhuis en de Schepenzaal te herbouwen. Laat je rondleiden door deze bijzondere zaal. Inclusief speciale verrekijker speurtocht voor kinderen. Kampen, Stedelijk Museum Kampen, 22 en 23 oktober.

Dag van de Geschiedenis Kuinre Jaarlijks organiseert het Gemeentearchief Steenwijkerland de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is dat in Kuinre. Je kan mee met een vaarsafari met de Kuunderpunter, echte Kuunderse Klonten eten of interessante lezingen van Yftinus van Popta en Karst Berkenbosch bijwonen. Kuinre, Gemeentearchief Steenwijkerland, 15 oktober.

Kijk hier voor de agenda van Overijssel

Geen opmerkingen: