vrijdag 2 december 2022

A History of Pop(ular) Music (109): Chuck Berry - Johnny B. Goode (1958)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Ik zag Charles 'Chuck' Berry (1926-2017) in 1975 in Lochem optreden (op dezelfde dag dat Normaal daar kwam, zag en overwon) en las later dat de organisatoren blij waren toen hij weer vertrok. Hij had nare karaktertrekjes, was veeleisend voor zijn omgeving, betaalde geen rechten aan mede-songschrijvers, buitte muzikanten uit en was berucht op MeToo gebied.
Een ongewone intro maar vanaf nu wordt het positiever. Hij was qua muziek zeer authentiek, heeft zeer veel invloed gehad op latere muzikanten (waaronder de Beatles, Stones, Dylan en Springsteen), was dé vertegenwoordiger van de zwarte rock'n-roll en was de uitvinder van de duck walk. Bovendien was hij een uitstekend tekstschrijver. Berry was de eerste die de jeugd voorzag van songs over dingen die hen interesseerden, zoals school, auto's en tienerliefde.
Johnny B. Goode is een echt rock'n-roll nummer dat gaat over een country-boy, een arme jongen van het platteland die gitaar speelt en hoopt daar ooit beroemd mee te worden. Eigenlijk gaat het over hemzelf. In de oorspronkelijke tekst gaat het over een colored boy, maar dat vond de producer niet zo geschikt.

Geen opmerkingen: