woensdag 14 december 2022

Strijd om de wederopbouwboerderij

In de huidige stikstofcrisis hebben boerderijen het zwaar. Maar de wederopbouwboerderij, die heeft het nog zwaarder. Deze boerderijen worden vaak niet als erfgoed gezien. Voor je het weet zijn ze allemaal weg. Zie verder: De Erfgoedstem

Wederopbouwboerderijen in Salland
In Salland was na 1945 de vervanging van 255 boerenbedrijven door wederopbouwboerderijen noodzakelijk. De meeste erven waren verloren gegaan bij de bevrijdingsopmars van de geallieerde strijdkrachten. Zo'n tachtig procent van toen gebouwde boerderijen bleek bij een inventarisatie in 2015 nog aanwezig. In dat jaar begon een onderzoeksproject om te bezien of behoud en restauratie van een aantal boerderijen mogelijk is. Gevreesd werd dat veel gebouwen in de nabije toekomst zullen worden gesloopt of onherkenbaar gewijzigd. Ze passen vaak niet meer in de agrarische bedrijfsvoering. Ander gebruik is zonder ingrijpende veranderingen moeilijk door lage zolderingen, de aanwezigheid van gierkelders en andere beperkingen.
(Bron: Wikipedia)

Boek
Voor wie in dit onderwerp geinteresseerd is: in 2016 verscheen Een spoor van verwoesting – Wederopbouwboerderijen in Salland, geschreven door Ewout van der Horst. Het boek is online te bestellen bij de Stichting Sallands Erfgoed.

Geen opmerkingen: