woensdag 6 maart 2024

A History of Pop(ular) Music (199): Trees - Polly on the Shore (1970)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Er is geen periode in de muziekgeschiedenis geweest waarin het aantal populaire muziekstromingen zo groot was als rond 1970. Underground, psychedelische muziek, jazzrock, blues, countryrock en folk, elke stroming had een grote schare aanhangers. En menigeen had een voorkeur voor meerdere stromingen. Muziek speelde een ongekend belangrijke rol in het leven van de toenmalige jongeren, vergelijkbaar met de social media nu.
The folkrock band Trees was niet zo bekend, behalve bij de echte folk-liefhebbers. Ze hebben maar kort bestaan (1969-1972). De albums The Garden of Jane Delawney en On the Shore worden door de echte liefhebbers tot de klassiekers van de folk gerekend. Dat beide albums telkens werden heruitgegeven en altijd verkrijgbaar waren, ook later op cd, zegt wel iets.
De leden van de band speelden in de post-Trees periode nog voor verschillende bekende bands of kregen een andere functie binnen de muziekindustrie. Zangeres Celia Humphris, zeer bepalend voor het Trees-geluid, ging nog een tijdje door met een second lineup en bleef ook daarna nog optreden. Zij overleed in 2021.
Polly on the Shore, een nummer van ruim 6 minuten, is afkomstig van de tweede elpee On the Shore.

Geen opmerkingen: