vrijdag 15 maart 2024

A History of Pop(ular) Music (201): Simon & Garfunkel - Bridge over Troubled Water (1970)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Iedereen die veel LP’s in de kast heeft staan weet dat er veel tussen zitten die je nooit helemaal draait. Want tussen de sterke nummers zitten vaak minder sterke. In 1970 werden drie albums uitgebracht die je rustig (in mijn ogen) in zijn geheel kon draaien: Déja Vu van CSN&Y, Cosmo’s Factory van CCR en Bridge over Troubled Water van Simon & Garfunkel.
De laatste elpee kende alleen maar mooie songs, waarvan de bekendste zoals The Boxer, Cecilia, El Condor Pasa en Bridge over Troubled Water werden afgewisseld met niet minder fraaie nummers.
Zoals zo vaak in de muziek was de door Paul Simon geschreven titelsong Bridge over Troubled Water een ode aan zijn toenmalige vriendin. De titel was ontleend aan een bekende gospelsong.
Hoe dit nummer tot stand kwam was een voorbode van de breuk die in 1970 tussen hen beiden ontstond. Paul Simon wilde dat Art Garfunkel de zangpartij voor zijn rekening nam. Dat gebeurde. Art Garfunkel vond dat er een derde couplet moest komen. Dat kwam er: ‘Sail on silvergirl’. Van beide acties had Paul Simon later spijt.

Geen opmerkingen: