maandag 2 maart 2009

Website Oud-Ommen: interactief en actueelTjeerd de Leeuw, de drijvende kracht achter de website Oud-Ommen, besteedt er enkele uren per dag aan, maar dan heb je ook wat. Het typische van de website is, dat het een particulier initiatief is, gesteund door sponsors, en niet de website van een historische vereniging, hoewel er wel wordt samengewerkt met b.v. de Historische Kring Ommen. Ook zijn er nauwe banden met de gemeente Ommen, die haar fotoarchief beschikbaar heeft gesteld aan Oud-Ommen. Iedereen die zich registreert (minpuntje) kan vervolgens de foto’s in hoge resolutie bekijken en zelfs downloaden.

Het als website ogende Oud-Ommen is eigenlijk een weblog, gemaakt met behulp van Wordpress. De gekozen vorm van een weblog biedt als groot voordeel de mogelijkheid tot interactiviteit. Naast andere voordelen is ook het snel kunnen plaatsen van actuele berichten een voordeel van een weblog. Van beide mogelijkheden wordt gebruik gemaakt. Regelmatig worden nieuwe bijdragen toegevoegd, wat het bezoek stimuleert, gezien de bij de artikelen getoonde bezoekersaantallen.
Ook worden er voortdurend artikelen toegevoegd over gebeurtenissen e.d. uit vroegere jaren.
Door een abonnement te nemen op de nieuwsbrief ontvang je automatisch een wachtwoord voor het fotoarchief.
Een agenda met activiteiten, evenementen, tentoonstellingen etc. in de wijde omgeving van Ommen staat op de site.
De website is transparant, er is een duidelijke uitleg over de site en bij ‘laatste wijzigingen’ kun je precies zien wat er recentelijk is toegevoegd.

Kortom: Oud-Ommen is een voorbeeld voor samenstellers van websites van historische verenigingen, vooral wat betreft interactiviteit en actualiteit en zou niet misstaan bij een verkiezing van de historische website van het jaar, categorie historische verenigingen.

Geen opmerkingen: