Wanneer je een weblog een tijdje volhoudt ontstaan er bepaalde tradities. Zo zoek ik elke vakantie uit wat er in
Overijsselse musea e.d. voor kinderen te doen is – ook nu blijkt daar weer veel belangstelling voor te zijn, zoals de statistieken van dit weblog aangeven.
Prijzen keren jaarlijks terug en aan het eind van het jaar zijn er de lijstjes en jaaroverzichten. Vorige week blikte
Edwin Mijnsbergen op zijn weblog ZBDigitaal al terug op het afgelopen jaar. Gisteren kwam
Eric Hennekam, zeg maar (qua weblog) de Edwin Mijnsbergen van de archiefwereld - andersom kan ook - met zijn favoriete websites van het afgelopen jaar. Vroeger keek ik altijd uit naar de Moordlijst van
Muziekkrant Oor, maar zelfs van de
Decennium cd-lijst van Edwin kan ik geen chocola meer maken. Iedereen wordt ouder – gewoon accepteren: ‘loat goan’ zeggen ze in Twente.
Tegenwoordig ben ik meer benieuwd naar de overzichten en lijstjes van genoemde twee heren. Voor wie daar nog meer benieuwd naar is:
Edwin Mijnsbergen
blikt terug op het jaar aan de hand van zijn eigen postings. Dat kan ook alleen maar als je zo veel op je blog schrijft als Edwin doet. Uiteraard is er veel aandacht voor de bibliotheekwereld.
Eric Hennekam
komt met zijn persoonlijke top 10 van de dit jaar online gekomen nieuwe of vernieuwde websites en databases voor (archief-)onderzoekers. Dit jaar twee rijtjes: Nederland én de rest van de wereld.
Makkelijk, die lijstjes van anderen. Wat vind ik er zelf van? Wat de bibliotheken betreft is voor mij het grote nieuws dat
Al@din stopt. Na 20 jaar. Vanaf 1990 heb ik eraan meegewerkt, eerst telefonisch gestelde vragen ‘op alle mogelijke terreinen’ zo snel mogelijk beantwoorden via
Bibliofoon (wie weet het nummer nog?) – later was er Al@din, de persoonlijke vragendienst van openbare bibliotheken. De stekker gaat eruit. Niet meer op een vaste dag in de week speuren naar antwoorden en dat geldt niet alleen voor mij maar voor veel collega’s. Van dichtbij maakte ik mee hoe mijn collega Tineke Datema, coördinator van Al@din voor Overijssel, vol enthousiasme Al@din promootte en altijd de kwaliteit in het oog hield. Daartoe organiseerde ze ochtenden waar tientallen Overijsselse Al@din-medewerkers gewoon gezamenlijk oefenden in het beantwoorden van vragen en ervaringen uitwisselden. Het kostte weinig geld en het leverde veel op aan opgedane kennis en ook nog eens goede onderlinge contacten. Dat valt straks weg.
Het had anders kunnen lopen. De landelijke campagnes waren te schaars, pogingen om te
moderniseren werden niet doorgezet. Aan het succes van
Goeie Vraag kun je aflezen dat er wel behoefte is aan dit soort diensten.
Tenslotte iets positiefs: een website die mij is opgevallen. Ik kies voor de
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). De inhoud is
breder dan de naam van de website doet vermoeden – heel veel gedigitaliseerde boeken, artikelen etc., die in een hoog tempo op het web gezet worden. Ik heb er dit jaar op mijn weblog vaak naar verwezen.
4 opmerkingen:
@Tonny:
2010 wordt het jaar van het grote doorpakken: dan vinden we vast ook wel een list om vragendiensten weer een nieuwe gestalte te geven..
Bedankt voor de vermeldingen en alvast een hele prettige jaarwisseling gewenst.
Voor mijzelf had ik al uitgemaakt dat Al@din een aflopende zaak was, dus dit bericht verbaast mij niet.
@Edwin, hetzelfde jou toegewenst en ja, ik denk dat er onder de Al@din-medewerkers nog elan genoeg is om het vuurtje weer op te stoken, daar zal het niet aan liggen....
@Anoniem: het kwam niet onverwachts, maar het had anders kunnen aflopen
Tonny,
Ik wens je een prachtig mooi en inspirerend 2010 toe!
Daar waar er dingen verdwijnen en veranderen is er ook ruimte voor groei. Hopenlijk groeit er uit Al@din iets wat we nog niet hebben, maar waar we over een jaar of twee van gaan zeggen: "waarom hebben we dat nu niet eerder bedacht!"
Dat is wat ik ook jou toewens voor 2010.
Een reactie posten