maandag 10 oktober 2016

1001 Vrouwen is Beste geschiedenisboek aller tijden


1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, samengesteld door Els Kloek, is het beste geschiedenisboek aller tijden, althans volgens de lezers van het Historisch Nieuwsblad.
Afgelopen maanden stelden duizenden geschiedenisliefhebbers uit een longlist van 250 geschiedenistitels hun eigen top 10 samen. Hieruit kwam een lijst van de tien ‘beste’ historische werken naar voren. Het lezerspubliek kon hierna stemmen op één van deze boeken. Ruim tweeduizend mensen deden dit. De meeste stemmen kreeg Els Kloeks encyclopedie over historische vrouwen. Zij ontving de prijs zaterdag tijdens de tweede editie van het Geschiedenis Festival.

Op de tweede plaats eindigde Het pauperparadijs. Suzanna Jansen beschrijft in deze bestseller twee eeuwen armoede in Nederland aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. Nummer drie is de klassieker De eeuw van mijn vader van Geert Mak: een biografie van Nederland in de twintigste eeuw.

Digitaal Vrouwenlexicon
Van de meeste van de beschreven vrouwen zijn korte biografieën te vinden in het Digitaal Vrouwenlexicon. Hierin uiteraard ook een aantal Overijsselse vrouwen. Enkele voorbeelden:
Heleen Ankersmit
Maria van Beckum
Gesina ter Borch
Klazien uit Zalk
Marie Cornelie van Wassenaer
Fré Cohen
Mien Ruys

Geen opmerkingen: