zondag 30 oktober 2016

Elisabeth Leijnse wint met 'Cecile en Elsa, strijdbare freules' Libris Geschiedenis Prijs 2016

Vanmiddag werd bekend gemaakt dat Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen. Dit werd zojuist op Radio 1 bekendgemaakt. Ze liet de andere genomineerden Machiel Bosman, Philip Dröge, Lodewijk Petram en Annejet van der Zijl achter zich.


De jury omschrijft het boek als 'een uitmuntend geschreven levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis ineen'. Leijnse geeft in het boek 'een unieke blik in het intellectuele leven van de tweede helft van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw'.
De freules Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk maakten het zichzelf niet gemakkelijk. Cécile trouwde een projectontwikkelaar en ontpopte zich tot verdriet van haar man als feministe en schrijfster van de bestseller Hilda van Suylenburg. Elsa's huwelijk met de componist Diepenbrock was nog ongelukkiger. Elisabeth Leijnse kon voor haar biografie over deze twee vrouwen putten uit een enorme verzameling brieven en dagboeken. 'Een goudader', aldus de jury.

Geen opmerkingen: