donderdag 11 april 2024

A History of Pop(ular) Music (208): Aphrodite's Child - It's Five O'Clock (1970)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Demis Roussos en Evangelos Papathanassiou, later bekend als Vangelis, en andere bandleden besloten in 1968 het gure klimaat in Griekenland na de kolonels-coupe te ontvluchten. Ze wilden naar Londen, maar bleven steken in Parijs, waar een producer de naam Aphrodite’s Child voor de band bedacht. Vangelis had veel op met klassieke muziek. Hun hit Rain and Tears was gebaseerd op Pachelbel’s Canon in D major. Gedurende enkele jaren was de groep zeer populair in veel Europese landen. De synthesizer-klanken van Vangelis waren kenmerkend voor hun muziek. Ze zouden in 1972 met het album 666 nog baanbrekende experimentele muziek maken, maar dat werd door weinigen meer opgemerkt. Later zou dit album door muziekcritici tot de klassiekers worden gerekend.
Demis Roussos startte na het uiteenvallen van de groep in 1972 een (commerciële) solocarrière en Vangelis werd een veelgevraagd componist van filmmuziek.
It’s Five O’Clock is afkomstig van hun gelijknamige tweede album. Vangelis experimenteerde volop met zijn synthesizer en gebruikt elementen uit de klassieke muziek die volgens kenners aan Johann Sebastian Bach doen denken. De tekst gaat over een dolende ziel die in alle vroegte door de lege straten van de stad wandelt.

Geen opmerkingen: