zaterdag 20 april 2024

A History of Pop(ular) Music (212): Slade - Coz I Luv You (1971)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In mijn ogen was Slade het Achterhoekse Normaal. Eigenlijk andersom want Normaal is van latere datum. Zowel Bennie Jolink (met hoed) als Noddy Holder (met pet) wisten het publiek te bespelen. Beide bands moesten het hebben van hun live-optredens. De hits kwamen later wel.
Producer/manager Chas Chandler, die eerder Jimi Hendrix begeleidde, zag wel wat in de groep, die allerlei muziekstijlen geprobeerd had en op dat moment vooral blues speelde. Chandler turnde Slade om naar een half glamrock, half hardrock/blues band.
Zanger Noddy Holder en de in extravagante kledij optredende gitarist Dave Hill waren opgegroeid in de grauwe industriewijken van Wolverhampton. Zij zorgden voor een imago dat vooral de werkende jeugd in de industriesteden trok. Basgitarist Jimmy Lea schreef de melodieën, zanger Noddy Holder de teksten, die rechttoe rechtaan waren en werden gezongen in het lokale dialect.
In Nederland waren ze meteen populair. In de UK werden ze ongekend populair. In de VS lukte het niet, totdat hun kerst-single Merry Christmas Everybody uitkwam. Dit nummer werd een klassieker.
Dat de band in Engeland populair was bleek ook uit het feit dat zanger Noddy Holder in 1987 in de adelstand werd verheven.

Geen opmerkingen: