vrijdag 5 december 2008

Stationsweb: alles over stations en spoorwegen


Foto: Wachthuisje Zenderen in 1920

Allang bekend bij de geïnteresseerden natuurlijk – want al opgericht in 2001, maar ik kwam de site deze week pas tegen. Stationsweb, een initiatief van Wichor Bramer, is een mooi voorbeeld van Web 2.0. Interactief dus: er kan volop gereageerd worden – men kan informatie toevoegen bij foto’s, feiten toevoegen aan en verbeteringen aanbrengen over onderwerpen die behandeld worden, er is een gastenboek en een forum.
Op de site wordt informatie verzameld over stationsgebouwen, haltes en stopplaatsen, spoorlijnen, spoorwegmaatschappijen, architecten, oude dienstregelingen. Er is zelfs een rubriek waarin (voormalige) stationsgebouwen die te koop staan worden vermeld.
Opvallend is ook dat het niet alleen over vroeger gaat. Al het nieuws over stations en spoorwegen, maar ook over plannen voor de toekomst, wordt op de website weergegeven.
Ook als je niet tot de categorie ‘spoorgekken’ behoort, moet je er eens een kijkje nemen. Al is het alleen maar vanwege de duizenden foto’s van de stationsgebouwen. Van het oude en nieuwe station Borne zijn negentien foto’s beschikbaar uit verschillende periodes, ook één van vlak voor de afbraak van het oude station in 1975.
Aan Stationsweb is ook een artikel in Wikipedia gewijd.

Geen opmerkingen: