vrijdag 25 maart 2011

Enschede en Deventer genomineerd voor Award Digitale Bibliotheek 2011

Op 31 maart 2010 wordt tijdens het congres DB Update 2011 voor de tweede maal de award Digitale Bibliotheek van het Jaar uitgereikt. Deze award wordt toegekend aan die (openbare, wetenschappelijke, bedrijfs)bibliotheek in Nederland ‘waar analoge en digitale bronnen integraal beschikbaar zijn én advies gegeven wordt bij het samenhangend gebruik daarvan – onafhankelijk van tijd en plaats’. Vorig jaar won de Bibliotheek van het VredespaleisTwee van de drie genomineerde bibliotheken zijn in Overijssel gevestigd, n.l. in Enschede en Deventer.

De juryleden (Erik Bouwer, Edwin Mijnsbergen, Wilma van den Brink) kiezen de winnaar van de Award, maar er is ook een publieksprijs, die eveneens wordt uitgereikt op 31 maart.

Overijsselaars en anderen kunnen tot en met 30 maart hun stem uitbrengen op de bibliotheek naar keuze, waaronder dus die van Enschede en Deventer. Hieronder de drie kandidaten met motivatie voor hun nominatie:

Centrale Medische Bibliotheek (CMB) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)/RUG
De Centrale Medische Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen is een lichtend voorbeeld vanwege de hybride aanpak, het experiment en het gebruik van zowel traditionele als sociale media.

OB Deventer
Bibliotheek Deventer zet zich in voor de digitale vernieuwing van het bibliotheekwerk door initiatieven als het ontwikkelen van de WhiteLabel Website en het opstarten van een innovatielab. Er is bijvoorbeeld een educatieve ‘urban game’ ontwikkeld op basis van mobiele augmented reality (AR).OB Enschede
OB Enschede is een van de eerste openbare bibliotheken die de nieuwe mogelijkheden van sociale media uitprobeert en daarbij het experiment niet schuwt. De bibliotheek is bijzonder actief op sociale media en werd van de ruim 7000 tweets op #followalibrary dag het meest genoemd wereldwijd. De website toont bovendien verwijzing naar de sociale websites en de inbouw van eenvoudige widgets.HIER kun je stemmen.

Geen opmerkingen: