donderdag 24 maart 2011

Vergelijking van regionale verkiezingen Boek van het JaarAfgelopen vrijdag werd de winnaar van de verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar bekendgemaakt. Conrad Gietman won met zijn boek Republiek van adel, Annelies van der Zouwen sleepte met haar boek over de joodse textielfabrikantenfamilie Menko de originaliteitsprijs in de wacht. Er waren 11 genomineerde boeken.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel, Overijsselse Bibliotheek Dienst, Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek.
Procedure: organisatie kiest longlist, jury kiest shortlist (10 boeken) en vervolgens de winnaars.
Jury: vijf juryleden (historici en journalisten)
Welke boeken: non-fictie betreffende Overijsselse onderwerpen
Aantal prijzen: 2 (Beste boek + Originaliteitsprijs)

Is Overijssel de enige provincie die zo’n verkiezing organiseert?Dichtbij, in de Achterhoek, werd op 6 maart de prijs voor ‘de beste en mooiste publicatie over Achterhoek en Liemers in 2010’ toegekend. Er kon gekozen worden uit drie genomineerden. Winnaar werd Henri Liesker: portretten en landschappen, geschreven door oud-leerlingen over het oeuvre van hun Doetinchemse tekenleraar. De andere genomineerden waren: Jonker Joost van Roderlo, een stripverhaal en de Canon van Winterswijk.
Organisatie: Staring Instituut, Dialectkring Achterhook en Liemers, Vereniging Vrienden van de Streektaal veur Lochem en umgeving.
Procedure: organisatie maakt voorselectie, jury maakt ‘korte lieste’ van 12 boeken en wijst winnaar aan.
Jury: vertegenwoordigers van organiserende instellingen en vertegenwoordigers van bibliotheken, boekhandels en regionale pers.
Welke boeken: fictie en non-fictie
Aantal prijzen: 1 (voor alle categorieën)In Zeeland werd de Zeeuwse boekenprijs al voor de achtste keer uitgereikt. Floortje Zwigtman won deze prijs met haar roman Spiegeljongen.
Een aparte prijs, de Jan Bruijnsprijs, voor het boek met een Zeeuws onderwerp, geschreven door een Zeeuw – ging naar Franca Treur en haar roman Dorsvloer vol Confetti.
De PZC Publieksprijs 2010 was voor het kinderboek Drijven op een dak van Anneriek van Heugten en Mariëlle van de Beek.
Organisatie: Zeeuws Tijdschrift, Zeeuwse Bibliotheek, Provinciale Zeeuwse Courant
Procedure: het boekenjaar loopt van juli tot juli, kandidaten kunnen door iedereen worden aangemeld, de jury maakt in september de genomineerden bekend. Uitslag in oktober tijdens Week van het Zeeuwse boek. Verkiezing Publieksprijs: stemmen via internet.
Jury: Commissaris van de Koningin (voorz), directeuren en hoofdredacteur van organiserende instellingen + enkele gastjuryleden.
Welke boeken: fictie en non-fictie
Aantal prijzen: 3 (Beste boek (algemeen), Zeeuwse non-fictie, Publieksprijs)Van de overige regio’s/provincies organiseert alleen Groningen een verkiezing van het Groninger Boek van het Jaar.
Zoek op liefde van Herman Franke is gekozen tot het beste Groninger fictie-boek van het afgelopen jaar.
Beste Groninger boek in de categorie non-fictie is Zeedijken in het noorden van Fokko Bosker en fotograaf Robert Posthumus.
Organisatie: Bibliotheek Groningen
Procedure: het boekenjaar loopt van 31 augustus tot 31 augustus. Uitgevers kunnen kandidaten aandragen. Uit de aangemelde boeken stelt de jury twee shortlists samen (5x fictie en 5x non-fictie). De jury kiest ook de winnaars.
Jury: drie juryleden, een letterkundige, een literatuurcriticus en een journalist.
Welke boeken: fictie en non-fictie, geschreven door een schrijver woonachtig in Groningen of zich afspelend in of handelend over Groningen.
Prijzen: 2 (voor fictie en voor non-fictie)

Geen opmerkingen: