maandag 14 maart 2011

Regionale uitgaven 2011-5

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs/collectievormers in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.
Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat – Titels en exemplaren – Bestelbeheer – NBD – Aanbod en bestellen – IAI’s – Week 2011-11

Twee ‘Overijsselse thrillers’ deze keer. Er verschijnen de laatste tijd erg veel thrillers die ergens in Overijssel spelen. De boeken van de Meppeler schrijver Bertus van Luik uit Meppel en de Goorse Hilde Traas en Rina Steenstra halen niet het niveau van b.v. Het ros van Twente of Bloed op het palet die vorig jaar verschenen, maar voor bibliotheken uit de buurt misschien interessant.
Zeker interessant is Raarhoek, geschreven door de dochter van de voormalig geneesheer-directeur, over de geschiedenis van de onlangs gesloopte Sint Fransiscushof in Raalte.

Alex de Jong alias Brad Winning
De Kamper auteur van fantasy verhalen Alex de Jong schreef onlangs onder pseudoniem Brad Winning Bloed en Eer. Eerder schreef hij fantasy onder zijn eigen naam. Voor zijn debuut De raad van zeven ontving hij de Elf Fantasy Award. Lees hier een interview met Alex de Jong.

IAI’s 2011-5

Raarhoek / Miek Smilde. - Amsterdam : De Arbeiderspers, cop. 2011. - 311 p. – ISBN 9789029573764. - € 19,95Raarhoek is het literaire non-fictie debuut van Miek Smilde. Een half jaar voor de sloop van de Sint Fransiscushof bij Raalte (‘in Raalte zitten’ was een begrip in Oost-Nederland) begon zij haar onderzoek naar de geschiedenis van dit psychiatrisch ziekenhuis. Niet voor niets koos zij voor dit onderwerp. Haar vader was er van 1974-1986 directeur-geneesheer. Interviews met (voormalige) medewerkers, patiënten (soms al veertig jaar in Raalte), omwonenden en andere betrokkenen geven een indringend beeld van een ‘progressief’ psychiatrisch centrum dat zijn tijd gehad heeft. Nieuwe inzichten hebben er toe geleid dat patiënten naar kleinere eenheden in Zwolle zijn verhuisd. Een mooi geschreven boek, met persoonlijke verhalen en dramatiek, dat ook gaat over denken en handelen binnen de geestelijke gezondheidszorg in de afgelopen 40 jaar. Kijk hier voor onder meer recensies over het boek.

Topgenen / Rina Steenstra & Hilde Traas. [S.l.: s.n.], 2010. – 229 p. – ISBN 9789081603713. - € 12,50Plot: Tenniskampioene Iris van der Vlugt wordt ontvoerd kort na het beëindigen van haar carrière. Ieder spoor van haar ontbreekt en de politie staat machteloos De ontvoerder houdt haar in zijn huis gevangen en wil een kind van haar. Wat beweegt hem en zien haar familie en vrienden haar ooit nog terug?
Debuut van de Goorse Hilde Traas en Rina Steenstra. Hetverhaal speelt zich af in Twente, onder meer wordt Tuindorp ’t Lansink in Hengelo als locatie opgevoerd.

Rechercheurs De Haan en Damhuizen : Motief voor moord, Het lijk in de Synagogestraat, De moord in de Engelgaarde / Bertus van Luik. - Voorburg : U2pi, 2010. - 267 p. – ISBN 9789087591458. - € 15,95Debuut van Meppeler auteur Bertus van Luik. Bevat drie detectiveverhalen. Plaats van handeling is Noordwest Overijssel. Geen hoogvlieger, misschien iets voor bibliotheken uit de streek.

De heilige Brigitta in Ommen : 150-jarig jubileum Sint Brigitta Parochie / H. Soepenberg, F. Meijerink, R. Huyskes. - Lierderholthuis : Leonon Media, 2011. - 87 p. + dvd. – ISBN 9789071501432. - € 19,95Uit de flaptekst: Het Katholicisme heeft al vele eeuwen haar wortels in de Sallandse en Ommer bodem. Het boek begint met een beschrijving van de opkomst van het Katholicisme in Salland en geeft antwoord op de vraag waarom het overgrote deel van de bevolking van Ommen en omstreken van Protestantse gezindte is. In de daarop volgende hoofdstukken is een beschrijving te vinden van de Sint Brigitta Parochie en haar leden in de afgelopen 150 jaar.

Er zit gevaar in de lucht, ik ruik het : levensbericht van Henri Max Corwin 1903-1962 / Noor de Vries Robbé-Corwin. - Den Haag : Corwin, 2010. - 287 p. – ISBN 9789081603010. - € 27,-Henri Max Cohen, fabrikant van poetskatoen, was één van de vijf Oldenzaalse joden die de oorlog overleefden. Hij wordt na de oorlog geconfronteerd met de aanvankelijke onverschilligheid t.a.v. het lot van de joden. In 1955 verandert hij zijn achternaam in Corwin, om een volgend keer zo lang mogelijk uit de handen van de vijand te blijven. Hij ging postzegels, pamfletten en kaarten uit de Naziperiode verzamelen en publiceerde over joodse families. Zijn dochter schreef zijn bijzondere levensverhaal op, het is een indringend boek geworden.

Altijd aan het reizen : brieven van een mormoonse emigrant naar Noord-Amerika, 1877-1913 / bezorgd en toegel. door J. Spitse. - Zutphen : Walburg Pers, cop. 2011. - 160 p. – ISBN 9789057307263. - € 23,90De 19de-eeuwse Nederlandse emigrantenstroom bestond voornamelijk uit gezinnen van orthodoxe protestanten die zich - geconcentreerd in kolonies - vestigden in Michigan en Iowa om daar een bestaan op te bouwen en langzaam op de maatschappelijke ladder te klimmen. De 17-jarige Eelco Ekker, mormoon maar niet al te streng in de leer, gaat een geheel andere weg. Hij zwerft door Amerika en heeft moeite de kost te verdienen. Zijn brieven naar huis worden geplaatst in de context van de tijd: de strijd tussen de kolonisten en indianen, de aanleg van spoorlijnen en de opbouw van het land.

1 opmerking:

Anoniem zei

Na de publicatie van het boek van heb ik in 2017 verder onderzoek gedaan naar het wel en wee van Eelco Ekker in de VS. De (helaas overleden) auteur J. Spitse zocht vergeefs naar nazaten die ik wel heb gevonden. Ook is Eelco zich verder Everard gaan noemen. Lees het op onze familieWIKI http://gallusmagnus.nl/index.php/Ekker,_Familie#Speurwerk_na_het_boek.3B_Eelco_wordt_Everard

Thomas de Haan