maandag 28 februari 2011

Muziek uit het oosten (36): Martin Bosch

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.


Hij woont al heel lang in Nijmegen, de docent geschiedenis aan de PABO, maar Martin Bosch voelt zich nog steeds een Twentenaar. In november 2010 bracht hij zijn debuut-cd Joa Joa uit, een resultaat van 15 jaar lang liedjes schrijven en muziek componeren. En dat resultaat mag er zijn! Bosch is een echte amateur, die alleen optreedt in zijn persoonlijke omgeving, maar die wel elke dag gitaar speelt.
Alle nummers bevatten teksten in het Twents – sterke teksten overigens – en er zijn verschillende muziekstijlen te beluisteren, van ballads tot stevige rock en bijvoorbeeld het mooie bluesnummer Kettenhoond. Liefst 13 muzikanten hebben aan de cd meegewerkt.
Kijk op de website van Martin Bosch.

zondag 27 februari 2011

Uit de Overijssel-collectie van de OBD (12): Markeboeken



Er zullen geen volksstammen voor warmlopen, maar de OBD bezit een 15-tal gekopieerde markeboeken, die gewoon uitleenbaar zijn.

Zoals bij ingewijden bekend was de marke, ook markegenootschap of boermarke genaamd, een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden reguleerden, aldus Wikipedia.

In het deel van de Geschiedkundige atlas van Nederland over de Marken in Overijssel, geschreven door G.A.J. van Engelen van der Veen worden in Overijssel 184 marken vermeld. 115 waren gelegen in het voormalige Drostambt Salland, 60 in het Drostambt Twente en 9 in het Drostambt Vollenhove.

Van de vergaderingen (holtings) van de markgenoten, die onder leiding stonden van de markenrichter, werden verslagen opgemaakt, die werden opgeschreven in de marke(n)boeken, die een tijdvak van meerdere eeuwen konden beslaan. Niet alles is bewaard gebleven. Wat wel bewaard bleef ligt veilig opgeborgen in archieven.
De markeboeken bevatten veel historische informatie. Om ze te kunnen lezen is kennis van oud-schrift nodig. Vandaar dat historische verenigingen zijn begonnen met het transcriberen van markeboeken en deze transcripties ook hebben uitgegeven. Voorbeelden: Het markeboek van de Eschmarke, Het markeboek van de marke Raalterwoold, Het markenboek van Agelo, Markeboek Lonneker, Markeboek Markelo.

De gekopieerde markeboeken, bij de OBD aanwezig, zijn uiteraard niet getranscribeerd. De verschillende (soms zeer slordige) handschriften maken het lezen moeilijk. Zoals gezegd, een cursus oud-schrift biedt hiervoor een oplossing.
Het zal een kwestie van tijd zijn totdat de markeboeken zijn gedigitaliseerd en zelfs getranscribeerd. Tot het zover is, kan het voor de liefhebber van lokale geschiedenis best interessant zijn om eens zo’n gekopieerd markeboek te lenen.

Van de volgende marken zijn de markeboeken te leen:
Elsen 1549-1856
Markelo 1805-1869
Diepenheim 1765-1858
Twekkelo 1868-1870
Usselo 1615-1750
Hellendoorn 1618-1850
Groot Driene 1832-1844
Enter 1660-1704 / 1747-1819
Wierden- Hooge Hexel 1759-1812
Notter – Zuna 1709-1820
Langelo 1603-1862
Lemselo 1654-1840

Zoek ze op in de Overijsselse Catalogus (in de sidebar van dit weblog) en je kunt ze vervolgens reserveren.

zaterdag 26 februari 2011

Een mysterieuze menukaart. Wie weet er meer van?

Hoe heb ik de naam van dit weblog ooit kunnen bedenken, Niemand die de naam kan onthouden. Aan de andere kant, je hoeft maar te googelen op een deel van het woord en je krijgt al treffers gerelateerd aan dit weblog. Of een verwijzing naar de 17de eeuwse kaart van Nicolaas ten Have ‘Transisalania Provincia, vulgo Over-yssel’.



Maar blijkbaar is er ook een ‘Gezelskop’ Transisalania geweest, getuige de hier boven afgebeelde kaart die Jan Bunte van antiquariaat De Blikken Trommel in Enschede tussen een partij foto's en menukaarten van de Sociëteit Minerva in Leiden vond.

Ongetwijfeld een gezelskop van Twentenaren. Twentse studenten die in Leiden studeerden? Sommige namen zijn te herkennen: ter Kuile, Cramer, ten Cate, ten Doesschate, Bussemaker.

Wie kan hier meer over vertellen?

zondag 20 februari 2011

Nationaal Wielermuseum in Oldenzaal?

Hoe vaak worden er geen plannen bekendgemaakt voor allerlei projecten, waarvan je in het gunstigste geval later leest dat ze zijn afgeblazen. Meestal hoor je er nooit meer wat van. Gisteren werden de plannen voor een Nationaal Wielersportmuseum, dat Huis van de Wielersport moet gaan heten, ontvouwd. Qua subsidie van de overheid hoopt men op 40% (1,6 miljoen) van de bouwkosten. Een stuk minder dan nodig was voor het Nationaal Historisch Museum, dus wie weet. Sponsors, fondsen en 10% eigen financiering moeten voor de andere 60% zorgen. Laten we hopen dat het lukt. Te meer omdat er nu gekozen is voor Oldenzaal als vestigingsplaats. Eerder was al Denekamp in beeld, maar nu zou het museum moeten komen op het Hulsbeek, het recreatiegebied bij Oldenzaal, waar ook al een wielerbaan ligt en dat ook veel mountainbike-routes kent.


België kent (uiteraard) al een Nationaal Wielermuseum - in Roeselare

Waarom Oldenzaal?
Als reden wordt gegeven: ‘Vestiging in Twente ligt om meerdere redenen voor de hand.
De regio heeft een grote fiets- en wielertraditie en een groot toeristisch-recreatief potentieel. Daarnaast staat Twente nationaal volop in de belangstelling wanneer het gaat om ontwikkeling van infrastructuur, kennis en topsport.’ Ook wordt de gemakkelijke bereikbaarheid via de A1 genoemd.

Wat gaat het museum bieden?
- Wielererfgoed, tentoonstellingen, kennis- en informatiecentrum, maar ook nieuwste snufjes op wielergebied
- Bezoekers kunnen zelf in beweging komen, op allerlei fietsen kan men klimmen, op kasseien fietsen, werelduurrecord breken etc.
- Plek voor evenementen, toertochten etc.

Qua wielertraditie is het geen verkeerde plek, Hennie Kuiper en Gerard Veldscholten komen uit de buurt, om maar een paar namen te noemen. Hoewel de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal natuurlijk de ideale plek zou zijn geweest, de geboortestreek van Hennie en Tom Stamsnijder, Bert Boom, Rob Harmeling, Jos Lammertink, Henk Poppe, Henk Boeve, Herman Ponsteen etc.. Ook behoort de weg Nijverdal-Holten tot de populairste stukken wielerparcours in Nederland. Toch zou het fantastisch zijn als het Huis van de Wielersport bij Oldenzaal gaat verrijzen. Laten we optimistisch blijven.

vrijdag 18 februari 2011

Harm oet Riessen overleden

Harm Agteresch alias Harm oet Riessen is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was van beroep 'komiek'. Sinds de jaren zeventig trad hij op met zijn shows, die vooral conférences en liedjes bevatten. Ook werd hij gevraagd voor bedrijfspresentaties, openingen en andere gelegenheden waaraan hij op zijn eigen ludieke manier een steentje bijdroeg. Bij RTV Oost werkte hij mee aan diverse programma's. Zijn radioprogramma Harms Farms werd al sinds 1984 uitgezonden.



Harm groeide op in een gewoon arbeidersgezin in Rijssen. Hij had vier zussen, zijn vader werkte bij de Koninklijke Stoomweverij in Nijverdal.
Op zijn veertiende kwam hij te werken bij Bendien Smits als perser. In de jaren zestig behoorde hij tot de eerste generatie lifters die heel Europa doortrokken. Harm viel op zoals hij op klompen als troubadour met zijn gitaar over de schouders rondreisde. Na zijn ‘optredens’ ging hij rond met de klomp en zo kon hij net rondkomen van de opbrengst. Hij speelde niet alleen liedjes op zijn gitaar met voor de toeschouwers onverstaanbare teksten, maar deed ook aan tapdansen en had een clownsnummer. In een Oostenrijks orkest zong hij als Heinz voor de Nederlandse toeristen Hollandse liedjes met een Oostenrijks accent.
Op Montmartre verdiende hij een tijdje de kost als kunstschilder. Ook later leverde hij nog wel eens schilderijen op bestelling voor de Amerikaanse markt wanneer hij als stukadoor in het vorstverlet zat. Stukadoor was hij geworden, nadat hij zijn latere vrouw Diny had ontmoet – liefde op het eerste gezicht – en hij vond dat hij een fatsoenlijk beroep moest leren om in een regelmatig onderhoud te kunnen voorzien.
Tijdens zijn reizen, liftend door Europa, heeft hij volgens eigen zeggen de basis gelegd voor zijn latere artiestenbestaan. Wat hij toen ook leerde was om ‘beleefd brutaal te zijn’. Zo klopte hij eens bij een grote doktersvilla aan om te vragen of er nog plaats was in de jeugdherberg, want dat was hem verteld - dat hij hier een slaapplaats kon vinden. Het verbouwereerde doktersechtpaar liet hem slapen in de wachtkamer. Zo zet hij vaak mensen op het verkeerde been met onwaarschijnlijke verhalen die misschien toch wel waar kunnen zijn… Er zijn mensen op zoek geweest naar een hunebed op de Lemelerberg nadat hij het bestaan ervan had gesuggereerd in een programma van TV Oost.

Harm had al veel aan amateurtoneel gedaan en was voorzitter van de toneelvereniging, toen hij vond dat er iets moest gebeuren in Rijssen. Hij werd mede-heroprichter van de Rijssense Revue, schreef in de jaren zeventig teksten en trad ook zelf op in deze tot in de verre omtrek populaire revue. Het was een wisselwerking: Harm werd bekend door de revue en de revue trok bussen met toeschouwers vanwege Harm.
Toen er eens een kwartier moest worden opgevuld tijdens de revue werd Harm gevraagd voor een solo-optreden. Harm was dol op country, leerde zichzelf banjo spelen en vulde het kwartier met country-muziek. Een van zijn country-liedjes was het aanstekelijke ‘Keboy-versje met een banjo’, dat ook doordrong tot in het Hilversumse. Zo was hij te gast in programma’s als Showroom en Van Gewest tot Gewest, hetgeen in die tijd met slechts een of twee televisienetten meteen landelijke bekendheid met zich meebracht. In deze tijd kwam hij aan zijn artiestennaam, toen in een VARA-show met Aty Dijckmeester en Henk van Montfoort laatstgenoemde veel moeite had met zijn achternaam en er Agteressjjjj van maakte. Harm oet Riessen was een goed alternatief, dat de presentator wel kon uitspreken en die naam werd sindsdien gehandhaafd.
Een liedje dat ook aansloeg was ‘Kruus van de koo’, een parodie op ‘De wilde boerendochtere’ van Ivan Heylen.

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd Harm overal gevraagd. Hij trad soms veertig keer per maand op. Hij zat in programma’s met Nina Hagen en Herman Brood, trad op tijdens het Popfestival in Lochem en werd beroeps.
Aan managers deed Harm niet. Gelukkig hield zijn vrouw Diny in de gaten of er wel genoeg gage binnenkwam, want in het begin werden vooral zaaleigenaars beter aan zijn optredens.
Zijn shows bestonden uit conferences en liedjes, doorspekt met clownesk gedrag. Een voorbeeld van een act uit zijn beginjaren: Harm begint de show met het uitgebreid verorberen van een pakje meegebrachte boterhammen – zonder iets te zeggen – het publiek ‘dom’ aankijkend. De verschillende manieren van brood kauwen had hij gadegeslagen bij zijn collega’s tijdens de schaft, wanneer hij als stukadoor aan het werk was.
Naast optredens in een groot deel van het land begon Harm ook met radiowerk. Door toedoen van Herman Finkers kreeg hij een programma bij de TROS, maar knapte af op de ‘ik vind je goed – hoe goed vind je mij mentaliteit’. Dit was niet zijn wereld.
Ook via Herman Finkers kreeg hij in 1989 de rol van Ome Jaap in de film ‘Het verhaal van Kees’, naar een scenario van Willlem Wilmink over de belevenissen van een tienjarige jongen in oorlogstijd in Twente.
Toch zou de radio een belangrijk onderdeel van zijn werk (en bekendheid) worden. Radio Oost vroeg hem om een programma te presenteren en zo ontstond Harms Farms Piratendisco, dat vanaf 1984 op zaterdagochtend te beluisteren was. Niet alleen de typische piratenmuziek maar ook (soms gevoelig) werk in dialect, dat tot dan vrijwel nergens een kans kreeg, werd door Harm regelmatig gedraaid. Onder meer het duo Hiddink & Schreurs en Höllenboer hebben hun eerste bekendheid verworven via Harms Farms. Ilse Delange maakte haar debuut in dit programma.
Voor RTV Oost maakte Harm ook televisie, zoals de programma’s Harms Locafarantara, Harms Escortservice, Harm & Herman (de hond van Harm). Rode draad in deze programma’s was het opzoeken (per fiets, of met de Ford Escort) van bijzondere ‘gewone’ mensen en met hen te ‘ouwehoeren’. Willy Oosterhuis ging wel eens mee om te helpen met het geluid en zou later dit concept gaan uitbouwen. Willy kreeg ook een column in Harms Farms en zette daarmee zijn eerste schreden bij RTV Oost.
Echt grote voorbeelden in zijn métier weet Harm niet te noemen. Hij heeft in principe bewondering voor alle artiesten, zoals ze op hun eigen wijze het vak beoefenen. Een Twents artieste die een soortgelijke weg bewandelde als Harm is Dika (Joke Wanschers-Eshuis), bekend geworden door de Wierdense Revue. Beiden zijn hun carrière begonnen in een revuegezelschap en beiden werden mede bekend door hun radioprogramma’s. Tijdens zijn toespraak bij de uitvaart van Dika in 2001 toonde Harm zijn respect voor haar door als gebaar zijn onafscheidelijke hoofddeksel af te nemen
Een grote slag treft Harm in 2004 wanneer zijn vrouw Diny met wie hij 35 jaar samen is geweest komt te overlijden.
Het feit dat Harm niet behoorde tot de grote Rijssense groep streng gelovigen heeft hem zelden problemen opgeleverd. Van zijn kant zette hij zich ook niet af tegen de orthodox gelovigen. Hij beschouwde zichzelf als ‘donateur van de Hervormde kerk’. Dat wil niet zeggen dat hij in Rijssen niet voor zijn mening uitkwam. Zo heeft hij zich ingezet voor een aandenken aan één van de bekendste Rijssenaren, de schrijver Belcampo – tevergeefs. Wel werd een buste van Belcampo, die Harm had laten maken in Bathmen geplaatst op de plek waar Belcampo enige tijd gewoond heeft. Maar omdat de bekendste vertegenwoordiger van de Nederlandse ‘fantastische literatuur’ bij Rijssen hoort, kwam Harm tijdens de opening van een Historisch Informatiepunt in de Rijssense bibliotheek met een stunt. Hij gooide de buste in de achterbak van zijn auto, nam deze mee naar Rijssen en onthulde het beeld in de bibliotheek. Helaas mocht Belcampo slechts één keer overnachten in de bibliotheek – het bestuur bleek onverbiddelijk.

In 2005 overkwam Harm de eer van het verbinden van zijn naam aan een nieuwe fuchsia soort tijdens een grote fuchsiatentoonstelling in Bornerbroek.
Plaatselijke bekendheid genoot Harm ook met zijn column in het Rijssens Nieuwsblad.
Na zijn zestigste verjaardag nam hij niet alle aanbiedingen meer aan. Hij kon het zich veroorloven kieskeurig te zijn wanneer hij gevraagd werd voor een optreden. Hij bleef betrokken bij de Rijssense Revue als tekstschrijver en regisseur en schreef ook teksten voor andere revuegezelschappen.

In april 2010 stopte hij na 24,5 jaar met Harms Farms bij RTV Oost. Hij wilde bewust de 25 jaar niet volmaken om een hoop ‘gedoe’ te vermijden. Enkele maanden later werd longkanker geconstateerd bij Harm. Hij had geen jaar meer te leven. Harm was openhartig over zijn laatste maanden, over de slechte periodes en over de goede. De humor bleef. In een groot interview in de Twentsche Courant Tubantia over zijn laatste oud en nieuw, sprak hij de woorden: ‘Ik loop vanavond nog de gevaarlijke stoffenroute’. Zo noemde hij de gang door Rijssen, borrels drinkend en buren en bekenden een gelukkig 2011 wensend. Hij overleed gisteravond. Een authentiek en kleurrijk persoon is niet meer.

maandag 14 februari 2011

Regionale uitgaven 2011-3

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs/collectievormers in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.
Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat – Titels en exemplaren – Bestelbeheer – NBD – Aanbod en bestellen – IAI’s

IAI's 2011-2

Oneindig Overijssel : een bloemlezing verzen van de dichter bij Overijssel / Koos Geerds. - [Enschede] : AFdH Uitgevers, 2011. 23 p. - € 5,-



Op 28 januari sloot Koos Geerds zijn periode van 2 jaar Dichter bij Overijssel af, en werd hij opgevolgd door Dick Schlüter. Ter gelegenheid van dit feit verscheen de bundel Oneindig Overijssel, met daarin een selectie uit de gedichten die Geerds de afgelopen twee jaar schreef. De uitgave werd mogelijk gemaakt door het Netwerk van Overijsselse bibliotheken en de Provincie Overijssel. De bibliotheken krijgen de bundel aangeboden voor € 5,- (de helft van de winkelprijs).

Wij in Twente : 2011 / onder red. van Jan Medendorp ... [et al]. - Enschede : ReggeMedia, 2011. - 234 p. – ISBN 9789072680051. - € 11,85



Een 236 pagina’s dik glossy ‘magazine’, dat één keer per jaar verschijnt. Een mix van oud en nieuw. Historische verhalen over onder meer de Boerenopstand van Tubbergen (1971), over het Wiener Café in Enschede en over de paragnost Gerard Croiset, maar ook reportages over innovatieve bedrijven, over Tukkers die het gemaakt hebben in den vreemde en bijvoorbeeld over cultuur. Een must voor Twentse bibliotheken!

Klein Deventer winterboek : met de mooiste verhalen en prachtigste gedichten / gebaseerd op de prenten van Baski (Bjarni Skuli Ketilsson) ; samenstelling en red. Jan van Kessel. - [Deventer] : Artnik uitgaven, 2010. - 33 p. – ISBN 9789490548094. - € 9,95



‘Klein’ slaat op het aantal bladzijden. Het boek is mooi geïllustreerd en in groot formaat uitgegeven. De winterse verhalen zijn deels geselecteerd uit de schrijfwedstrijd. Daarnaast is een aantal Deventer schrijvers en dichters (m/v) uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

Boeren, burgers en buitenlui hoort! hoort! / Aranka Wijnbeek en Peter Vader. - Zwolle : D33 publicaties/Stadsomroepersmuseum Zwolle, 2010. - 80 p. – ISBN 9789490470067. - € 14,95



Boeren burgers en buitenlui, hoort! hoort! geeft in woord en beeld een overzicht van het ontstaan en de geschiedenis van de omroeper, van de Romeinen tot nu. De collectie van het Stadsomroepersmuseum Zwolle van omroeper Peter Vader vormde het uitgangspunt voor dit boek. Veel oude foto's en anekdotes schetsen een beeld van ‘misschien wel het één na oudste beroep ter wereld’.

Clarinet shuffle : de geschiedenis van de Rivertown Dixieland Jazzband 1949-1969 : een jazzorkest uit de IJsselstreek / Henk Kleinhout. - Venlo [etc.] : Smit van 1876, cop. 2010. - 184 p. – ISBN 9789062896417. - € 22,15



De uit Deventer en Zutphen afkomstige Rivertown Dixieland Jazzband was eind jaren vijftig, begin jaren zestig het belangrijkste oude-stijljazzorkest buiten de Randstad. Ontstaan als een soort schoolorkestje ontwikkelde de band zich onder de bezielende leiding van Henk Post tot een formatie die alom furore maakte. Naarmate de successen zich opstapelden kregen de Rivertowners ook meer bekendheid in andere delen van ons land en daarbuiten, vooral in West-Duitsland. Deze chronologische biografie schetst de geschiedenis van de band vanaf 1949 tot en met de teloorgang eind jaren zestig.

Deventer de plek / Clemens van Heck. - Deventer : Gemeente Deventer, 2011. - 70 p. - ISBN 9789079701131. - € 7,50



Deventer de Plek beschrijft een aantal pioniers die belangrijk waren voor de industriële ontwikkeling van de stad. Enkele voorbeelden: ijzergieter Lindeman, de uitvinder van de spiraal bedbodem Auping, de uitgever Kluwer, de adviseur Bos en een tiental andere bekende namen. Ook wordt een overzicht gegeven van de bedrijven met meer dan 100 werknemers en bedrijven die al meer dan 100 jaar in Deventer zijn gevestigd. Het boekje is een uitgave van de gemeente Deventer i.s.m. Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en de Stichting Stadsmarketing Deventer.

Met de kop in de wind : een selectie van actuele columns, zijlijntjes en andere verhalen uit Steenwijkerland / Bert Kuiper; [foto's Willem Bijzitter]. - [Steenwijk] : Dirk de Winter, 2010. - 112 p. – ISBN 9789081614313. - € 17,65



Dit is het zesde boek van oud-journalist Bert Kuiper, chroniqueur locale van Steenwijk en omgeving. Het bevat persoonlijke verhalen, waarin hij zich kwetsbaar opstelt, columns, impressies van fietstochten in de omgeving en andere verhalen die zich afspelen in Steenwijkerland. Toegevoegd is een bijlage met achtergronden over het neerstorten van twee bommenwerpers in De Pol en Ronde Blesse tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gebruiksgoed van regenten, armen en wezen in Hasselt / met bijdr. van Michel Klomp, Jan ten Hove en Hemmy Clevis. - Zwolle : SPA uitgevers Zwolle, 2010. - 79 p. – ISBN 9789089320384. - € 11,95



In juni 1775 schonk de adellijke familie Van Rechteren een leegstaand en vervallen huis in de Ridderstraat aan de magistraat van Hasselt om onderdak te bieden aan behoeftige bejaarden, gebrekkigen en wezen. Na een grondige verbouwing trokken de eerste bewoners er 1778 in. Beschreven wordt de geschiedenis van het armen- en weeshuis, de bouwgeschiedenis van het huis en de huisraad van de bewoners en hun regenten, waarbij ook de verschillen tussen het leven van regenten en armen en wezen goed naar voren komen.

Buurtschap IJsselzone : de voortuin van Zwolle / Jan Gulikers, Ad van Halem. - Zwolle : Vereniging Buurtschap IJsselzone, 2010. - 101 p. - € 14,95



De auteurs geven een karakteristiek van de oude buurtschappen Spoolde, Schelle en Oldeneel en gaan in op de geschiedenis van de Spoolderberg, het landgoed Schellerberg, het Engelse Werk en het Katerveer. Ruime aandacht wordt besteed aan de nieuwe natuurgebieden en de projecten in het kader van 'Ruimte voor de Rivier'. Een boek over het heden, verleden en de toekomst van de buurtschap IJsselzone, geïllustreerd met foto's van dit oude cultuurlandschap tussen de stad Zwolle en de IJssel.

In Deventer : architectuur vanaf 1950 / [teksten : Dirk Baalman, Peter Ghijsen ; fotogr. Erwin Zijlstra]. – Deventer : Stichting Architectuurcentrum Rondeel, 2010. - 128 p. – ISBN 9789081404730. – (In Deventer; deel 3). - € 16,96



Architectuur vanaf 1950 gaat over de jongste architectuur in deze stad én en over de stedenbouw. Met veel foto’s en voorbeelden worden vrijwel alle naoorlogse bouwstijlen in beeld gebracht. Achterin het boek is een uitneembare wandel- en fietskaart opgenomen. Eerder verschenen in deze serie: 'Architectuur tot 1950' en 'Landschap en cultuurhistorie'.

De Vogellanden in beweging : een halve eeuw revalidatiezorg in Zwolle, 1950-2010 / eindred. Anneke Klein-Wierenga ...[et al.]. - [Zwolle] : W&S Scholten, 2010. 140 p. - € 19,50




Beschrijving van 60 jaar revalidatiezorg in Zwolle. De ontwikkeling van een klein team van vrijwilligers dat spastische kinderen behandelde tot het volwaardige centrum voor revalidatie De Vogellanden, waar volwassenen en kinderen met een grote diversiteit aan aandoeningen behandeling krijgen. Medewerkers, revalidanten en hun familie vertellen hun verhalen over wat De Vogellanden voor hen heeft betekend.

Van Bornse hof naar Bornsche Maten : wonen, woningbouw en ruimtelijke ontwikkeling van Borne / Gerda Remmers. - Borne : Woonbeheer Borne, 2010. - 102 p. – ISBN 9789081619912. - € 17,95



Naar aanleiding van het 90-jarig jubileum van Woonbeheer Borne en haar voorlopers werd dit boekje uitgebracht, waarin onder meer geschetst wordt: het leven en wonen in Borne van vroeger tot circa 1950, de ontwikkeling van Borne van 1950 tot nu en de geschiedenis van de woningbouwverenigingen in Borne.

zondag 13 februari 2011

Muziek uit het oosten (35): Boh Foi Toch met Boer Zoekt Vrouw lied

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.


De ontknoping van Boer Zoekt Vrouw komt steeds dichterbij. De Achterhoekse Boer ‘doar heur ie nooit meer wat van’ Richard, die zijn zaakjes, ondernemend als hij is, al voor de opnames begonnen geregeld had; boer Frank die niet kan kiezen en het liefst voor 2 vrouwen gaat; boer Gijsbert, die wel een ordentelijk type kan gebruiken op zijn rommelboerderij; boer Marcel, die er absoluut niet uitziet als een boer, het telen van aardappels kan nog nét; boerin Annemarie die op zoek is naar een sterke man die goed bij haar bedrijf past. Hoe zal het hun vergaan?

Boh Foi Toch maakte 10 jaar geleden al een Boer Zoekt Vrouw lied:

Beernd van Kuperi-j

Goeindag mien deern, bun i-j nog vri-j
Mien naam is Beernd van Kuperi-j
Ik heb ne mooie boerderi-j
Den's ok van ow, a'j trouwt met mi-j

Ik heb good melk op al miene grond
Der is veur twee plaatse zat
'k Heb viefteg beeste en een hond
Mien va en moo woont ampart
A'j bi-j mi-j komt
Gaef ik mien lief, gaef ik mien hart

Ik zag ow aover straote gaon
I-j kwamen kort an mi-j veurbi-j
Mag ik wal efkes bi-j ow staon
Mien naam is Beernd van Kuperi-j

Ik heb ow hier nog nooit ezeen
I-j komt hier zekers neet vandan
Ik veule mi-j mangs zo alleen
Gin deerntjen wog 't met mi-j an
Ik doo veur ow
A'j bi-j mi-j komt, al wat ik kan

In 't veurjaor gao'w dan langs den es
Wi-j loopt daor samen hand in hand
En bi-j de bekke in 't gros
Vleegt onze lieve in de brand

De kalvere stoeft haost deur den draod
De kieften reert hoog an de loch
Ik wette met mi-j zelf gin raod
Ik heb zolang hiernao ezocht
Ik kriege van ow jo neet genog, nee nooit genog

Goeindag mien deern bun i-j nog vri-j
Mien naam is Beernd van Kuperi-j...

zaterdag 12 februari 2011

Herinneringsalbums opgenomen in Deventer in beeld

Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek heeft weer een deel van haar bezit gedigitaliseerd. Negentien herinneringsalbums zijn toegevoegd aan Deventer in beeld, het digitale fotoarchief dat momenteel 25.000 afbeeldingen bevat.


Afbeelding: foto's van de watersnood januari 1926 uit één van de albums


Herinneringsalbums werden eind 19de – begin 20ste eeuw gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van personen die een publieke functie bekleedden of aanzien hadden in een stad of dorp: burgemeesters, artsen, onderwijzers etc. De vaak fraai versierde en vormgegeven albums bevatten soms handtekeningen van degenen namens wie het album werd aangeboden en meestal foto’s. Een foto was in deze tijdsperiode nog iets bijzonders.

De herinneringsalbums, waaronder ook twee albums over de watersnood in 1926, zijn ook afzonderlijk te bekijken.

Lees erover op de website van SAB.

woensdag 9 februari 2011

Website over geschiedenis Holec – Heemaf - Hazemeyer



Willy Ahlers is een zeer actieve duizendpoot. Een man met interesse voor techniek én geschiedenis. Hij houdt zich bezig met zeer uiteenlopende onderwerpen: cartografie, postgeschiedenis, spoorweggeschiedenis, bedrijfsgeschiedenis, tijdrekening etc. en hij herontdekte de in Oldenzaal geboren Willem Vleertman (1858-1742), een totaal vergeten maar in zijn tijd belangrijk man. Aan deze onderwerpen wijdde hij boeken, artikelen en tentoonstellingen.

Willy Ahlers is al een tijdje bezig met het boven water halen van de complete bedrijfsgeschiedenis van Holec (tegenwoordig Eaton Holec) en de voorgangers Heemaf en Hazemeyer. Samen met anderen bouwde hij de website Holec Historie. Op deze website vind je teksten over de geschiedenis van de bedrijven waaraan vele foto’s, films, brochures, affiches etc. toegevoegd zijn. De website nodigt uit tot lang ronddwalen. Er zullen niet veel bedrijven zijn met zoveel historische informatie op hun website. Of vergis ik me? Wie kent ze wel?

maandag 7 februari 2011

Winnende foto hoogwater IJssel

Enkele weken geleden schreef De Stentor een fotowedstrijd uit over het onderwerp hoog water in de IJssel. Hieronder de winnende foto.


De IJssel stroomt over de kademuur in Deventer (foto: Henny Evers)

zondag 6 februari 2011

Informatie via archive.org weer boven water

Onlangs stelde iemand ons een vraag over goudvondsten bij Hellendoorn en de daaropvolgende ‘goldrush’, ongeveer een eeuw geleden. We wisten dat daar uitgebreide informatie over bestaat, die ooit te vinden was op de website van de OBD.

Hoe zat het ook al weer tien jaar gelden?
De OBD beheerde de website Biblioplaza, dé portal voor Overijssel en Overijsselse instellingen. Althans dat was de bedoeling. Het is allemaal anders gelopen. Uiteindelijk kreeg elke instelling, club, winkel en zelfs veel personen een eigen website en was er nog maar één grote portal: Google. Tien jaar geleden was het begrip ‘googelen’ nog onbekend. AltaVista, Ilse en Hotbot waren de meest gebruikte zoekmachines, Startpagina was hot en nieuwsgroepen waren populair.


Boven: één van de webpagina's van Biblioplaza in 2001

Biblioplaza
Op Biblioplaza was informatie te vinden over bibliotheken, archieven, scholen etc. in Overijssel. Ook werd er hard gewerkt aan een internetcatalogus – de Digitale Bibliotheek – waar je per onderwerp links naar websites kon vinden. Er moest ook ‘content’ komen, b.v. historische informatie over Overijssel. Tijdens een kortlopend project werd historische informatie over Hellendoorn/Nijverdal (om mee te beginnen) op de website gezet. Het project kreeg geen vervolg. Na enkele jaren had de website een geheel andere functie gekregen en was veel oude content verwijderd. Maar gelukkig werken er nog oude rotten bij de OBD, die zich het artikel op Biblioplaza over de goldrush nog herinnerden.

Archive.com
Op Archive.com is Biblioplaza terug te vinden. De ‘oudste vermelding’ – om in de sfeer van de geschiedenis te blijven – is uit 2001. En daar vonden we het artikel samen met een aantal andere:

Goudmijnveld Erica

De vuurtoren bij De Uitkijk

Thomas Ainsworth (1795-1841)

De nacht- of klapwaker van Hellendoorn

De vroegere Marke Hellendoorn

Regge dartelde vroeger als speelse hond door de streek

Boerenleven in Elen "deur dag en tied"

De eerste Dokter van Hellendoorn

Landgoed Eelerberg

Doeskotte Fieje en haar verscheurende honden

Rondom Landgoed Duivecate

Houvenburg of Nijverdal

Oud-Vels ademt sfeer uit van lang vervlogen tijd

Twistveld inzet 400 jaar strijd tussen Noetsele en Notter-Zuna

Van roofridders tot goede daden: over Havezathe Schuilenburg

Oude Twentse weg; vroeger belangrijkste verkeersader

Over de naam Nijverdal en de bevolking

Glas-in-lood-raam,sieraad van en in het Raadhuis


Toch maar even de teksten gekopieerd en opnieuw opgeslagen. Want hoe veilig is de link naar archive.org?

woensdag 2 februari 2011

Verkiezingen voor de Provinciale Staten Overijssel

Hoe was het in 2007
Ook in 2007 hadden de provinciale statenverkiezingen een landelijke uitstraling. Zou het pas geïnstalleerde kabinet Balkenende IV, bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie een meerderheid behouden in de Eerste Kamer? CDA en PvdA verloren, de grootste winnaars waren SP en ChristenUnie. De coalitie behaalde voldoende zetels in de Eerste Kamer (39) om een meerderheid te behouden.

Hieronder de uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen in Overijssel:



De zetelverdeling na de verkiezingen in 2007:



Veel informatie beschikbaar over de Provinciale Staten verkiezingen van 2011
Wie nog informatie zoekt over standpunten van politieke partijen of gewoon de aanloop naar de verkiezingen wil volgen heeft de beschikking over een aantal websites:

De bibliotheek helpt u kiezen!



Het netwerk van Overijsselse bibliotheken heeft een weblog De bibliotheek helpt u kiezen in het leven geroepen over de verkiezingen met daarop nieuws, de kandidaten, de programma’s en een verwijzing naar de sociale media media (Twitter, Hyves etc.) per politieke partij.

Overijssel kiest



De provincie Overijssel besteedt ook veel aandacht aan de verkiezingen op http://www.overijsselkiest.nl/ Ook hier informatie over kandidaten en programma’s, nieuws en ook interviews met de lijsttrekkers.

Kieskompas



Natuurlijk is het Kieskompas ook weer ‘van de partij’ met een Overijsselse versie. Wie echt niet weet waarop te stemmen of wie wil controleren of zijn of haar partij nog wel de juiste standpunten verkondigt kan hier weer terecht.

dinsdag 1 februari 2011

Regionale uitgaven 2011-2

Rubriek met aanschafinformaties voor collectioneurs/collectievormers in de bibliotheken van Overijssel, maar uiteraard ook voor iedere belangstellende.
Ga voor bestellingen (bibliotheken) naar Bicat – Titels en exemplaren – Bestelbeheer – NBD – Aanbod en bestellen – IAI’s

Let op: de Provincie Overijssel stelt aan de Overijsselse bibliotheken drie publicaties gratis beschikbaar:
- Wegwijzer wederopbouw – toekomst voor wederopbouwwijken
- De markante kerk – kerken van wederopbouw in Overijssel
- Kunst in beeld – monumentale kunst uit de wederopbouw
Mail even wanneer je belangstelling hebt. Beperkte voorraad, dus wie het eerst komt….

IAI's 2011-2

Twentse havezaten : een bijzondere tocht langs hun geschiedenis: met meer dan 40 wandelingen / Harry Wonink. - Barneveld : BDU Boeken, 2010. - 176 p. – ISBN 9789087881283. - € 14,95



Een wandelgids van Harry Wonink, die vele jaren lang in de regionale pers heeft geschreven over natuurgebieden en wandelroutes in Oost-Nederland en diverse boeken publiceerde. In Twentse havezaten beschrijft hij meer dan 40 wandelingen langs de grote en kleinere landhuizen, waarbij hij ook ingaat op de geschiedenis van deze havezaten.

Van Oldenzaal tot Ouaquadougou / Jaap Scholten. - Amsterdam : Contact, 2010. - 175 p. – ISBN 9789025435486. – (De avonturen van Jaap Scholten; 1). - € 12,50



De serie ‘De avonturen van Jaap Scholten’ omvat een nieuwe reeks boeken waarin Scholtens verhalen en reisreportages bijeen gebracht worden. Van Oldenzaal tot Ouagadougou bevat het werk dat hij aan het begin van zijn schrijverschap schreef. Het zijn verhalen over belevenissen in Spanje, Afrika, Amerika, Amsterdam en Oldenzaal.

Hanze, tol & handelswegen in Oost-Nederland / Arjan Ligtenbarg & Nico Spit. - [Winterswijk] : Vereniging Het Museum ; Haaksbergen : Historische Kring Haaksbergen, 2010. - 240 p. - € 31,95



Tal van onderwerpen die met de geschiedenis van de handel en het vervoer in Overijssel en de Achterhoek te maken hebben komen aan bod. De eerste handelsproducten (o.a. zout), de eerste Romeinse wegen, de Hanze, de hessenwegen, de postroutes, tollen en herbergen, de scheepvaart, de rijks- en provinciale wegen, de spoorwegen en tenslotte de nog niet gerealiseerde Rijksweg 15 (Twenteroute).
Het boek is rijk geïllustreerd o.a. met oude dorps- en stadsgezichten, foto’s en prenten van landschappen en wegen en bevat vele kaarten. De auteurs hebben ook eerder geschreven artikelen van derden ongewijzigd in het boek opgenomen.

Honderd jaar scouting in Overijssel: samen geschiedenis schrijven / met medew. van Harrie Bijker, Ruud Egberts. Hans Kobes ... [et al]. - Stolp & Co, Almelo, 2010. – 291 p. – ISBN 9789080319837. - € 19,50



Rijk geïllustreerd (600 afbeeldingen) jubileumboek, waarin de geschiedenis van alle Scoutinggroepen in Overijssel aan bod komt. Ook is een hoofdstuk gewijd aan een van de grondleggers van de scouting in Nederland en Overijssel, de bevlogen baron Philip D. van Pallandt. Zijn landgoed Eerde bij Ommen is sterk verbonden met de padvinderij tijdens de eerste decennia van haar ontwikkeling.

Stille getuigen : het erfgoed van de textielfamilie Blijdenstein in Twente / Ronald Wilfred Jansen. - Hoogeveen : UniBook.com, 2010. - 274 p. – ISBN 9789081423830. - € 74,50



Landgoederen en – huizen, stadsvilla’s, fabrieksrestanten en graven herinneren aan het verleden van de invloedrijke familie Blijdenstein in Enschede en de rest van Twente. Ronald W. Jansen heeft dergelijke (voormalige) eigendommen van de Blijdensteins vastgelegd in actuele beelden. Hij nam ook bijzondere oude foto’s uit privé-collecties en nieuwe informatie op. Bovendien besteedde hij aandacht aan teloorgegane eigendommen van de Blijdensteins.

Zwolle-Zuid: een geschiedenis tussen stad en IJssel / Frank Inklaar (red.) ; [auteurs] Michael Amsman, Jan de Jong en Siem van der Weerd. - Zwolle : Waanders [etc.], cop. 2010. - 120 p. - € 14,95



Zwolle-Zuid werd niet uit de grond gestampt, zoals andere nieuwbouwwijken. Geen eenvormigheid. Buurt voor buurt werd gebouwd over een periode van meer dan twintig jaar, elke buurt in een eigen architectuur. Waar nu Zwolle-Zuid verrezen is lagen eeuwenlang drie buurtschappen: Ittersum, Schelle en Oldeneel, waarvan overigens nog sporen in de wijk te vinden zijn. Het leven in de buurtschappen voor de nieuwbouw wordt beschreven, daarna de ontwikkeling van de wijk, ook architectonisch. Vervolgens wordt het huidige Zwolle-Zuid en het nabije verleden van de wijk geschetst in een aantal artikelen, die weliswaar geen compleet beeld (kunnen) opleveren, maar toch een groot aantal facetten tonen, die typisch zijn voor Zwolle-Zuid.

Schakel in de samenleving: 125 jaar Deventer Dagblad / Leo Enthoven. - Nieuwegein : Arko Uitgeverij, 2010. - 272 p. – (Deventer reeks). – ISBN 9789054721406. - € 24,95



De titels De Koerier en Deventer Dagblad wisselden elkaar af, met daarbij nog verschillende ondertitels. Ook de eigenaar wisselde: de oprichter Anthonij Hoovenaar Rutering verkocht de krant aan Kluwer en deze weer aan Wegener. Maar voor de Deventernaar maakte dat allemaal niets uit. Het Deventer Dagblad/De Koerier (of andersom) was onderdeel van het dagelijks leven. De auteur schetst de lange geschiedenis van de krant in vele facetten: de (hoofd)redacteuren en andere medewerkers, de concurrentie, de advertenties, de technische kant van het verhaal en bovenal de inhoud van de artikelen in de loop der jaren. Het boek lezende, maak je als lezer een wandeling door de tijd aan de hand van vele voorbeelden van berichtgeving in de krant. Een compleet boek over een regionale krant, waarvan de geschiedenis en achtergrond uiteraard uniek is, maar ook exemplarisch is voor veel andere regionale dagbladen.

Genemuiden en de bovenstem: geschiedenis van de unieke Genemuider gemeentezang met bovenstem / Henk Beens. - Genemuiden : Stichting Stadswacht, 2010. - 71 p. – ISBN 9789080616738. - € 17,50



Of Genemuiden echt de bakermat is van de bovenstem valt niet te bewijzen. Maar de traditie van het gebruik van de bovenstem – een tegenstem van de tenoren – tijdens de gemeentezang is in Genemuiden springlevend. Gaat het om een vorm van kerkelijke cultuur of volkscultuur? Welke rol speelt de organist? De auteur heeft zich verdiept in de geschiedenis van dit fenomeen. Een aantal psalmen met bovenstem zijn in het boek opgenomen.

Romantiek en mythevorming rond een bibliotheek: 450 jaar Stads- en Athenaeumbibliotheek 1560-2010 / Hans Peeters. - Deventer : Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, 2010. - 405 p. – ISBN 9789080989689 € 39,50



Het 450-jarig bestaan als stadsbibliotheek, de oudste van Nederland, is aanleiding de geschiedenis van de Stads- en Athenaeunbibliotheek te beschrijven. Auteur Hans Peeters doet dit op een zeer gedegen en toch zeer leesbare wijze. Van 1630 tot 1878 was de stadsbibliotheek tevens bibliotheek van het Athenaeum Illustre – vandaar de benaming Athenaeumbibliotheek. De laatste 15 jaar zijn de ontwikkelingen snel gegaan: in 1995 werden de collecties en de dienstverlening van de Athenaeumbibliotheek en de bibliotheek van de Saxion Hogeschool geïntegreerd en in 1999 werden de organisaties van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek samengevoegd. Het boek moest niet een ‘traditioneel jubileumboek’ worden. Naast de wapenfeiten moesten ook de ‘zwarte en moeizame tijden’ beschreven worden. In een prettige schrijfstijl, waarbij anekdotes de geschiedschrijving verluchtigen, heeft de auteur de geschiedenis van een bijzondere bibliotheek in een bredere context weergegeven.

Canon van Staphorst, IJhorst en Rouveen: een geschiedenis in vijftig vensters / Wim Coster ; m.m.v. Beertje Boldewijn ... [et al.]. - Staphorst : Historische Vereniging Staphorst, 2010. - 120 p. - € 21,50



De vijfde canon van een gemeente in Overijssel in boekvorm en er zullen er nog zo’n kleine twintig volgen. Auteur Wim Coster en de redactiecommissie kozen voor veel onderwerpen (50) en voor elk ‘venster’ was twee bladzijden beschikbaar. Ieder venster is verbonden met een concrete gebeurtenis in een bepaald jaar, maar biedt ook een blik op een langere periode. Sommige onderwerpen zijn onlosmakelijk verbonden met de gemeente Staphorst, andere zijn meer algemeen. De Canon van Staphorst is een veelzijdig en veelkleurig historisch, volkskundig en kunstzinnig palet.