donderdag 13 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (271): Supertramp - Dreamer (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Supertramp was een Britse symfonische-rockgroep met als belangrijkste leden Rick Davies en Roger Hodgson. Beiden zongen en waren toetsenist. Hodgson speelde ook gitaar en schreef het leeuwendeel van de songs. Allebei speelden ze ook op de Wurlitzer (soort elektrische piano) wat de groep een kenmerkend geluid bezorgde. In 1973 werd de bezetting vernieuwd en een jaar later kwam hun doorbraak met het album Crime of the Century. Op deze LP stonden o.a. het nooit als single uitgebrachte nummer School en het nummer Dreamer. Dreamer werd in 1980 nogmaals uitgebracht in een live-versie.

dinsdag 11 februari 2025

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het februari-nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is verschenen en is gratis te downloaden. Het bevat weer interessante artikelen over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed, zoals o.a.
- Koetshuizen onderzocht: Blinde vlek op de buitenplaats
- Koloniaal erfgoed samengebracht (website colonialcollections.nl)
- Interview met specialist 'veilig erfgoed': 'Het zijn andere, grotere gevaren tegenwoordig'
- Romeinse resten op de Riesenberg
- over herstel Domtoren
- Rond de borgen: De omgeving van Groninger landhuizen
- Neergestort erfgoed: vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog

Download hier het nummer.

zaterdag 8 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (270): Bachman-Turner Overdrive - You Ain't Seen Nothing Yet (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Canadese rockband Bachman-Turner Overdrive kwam deels voort uit The Guess Who. In 1973 bestond de band uit drie gebroeders Bachman en Fred Turner. Vandaar de naam van de band. In 1980 kwam het tot een rechtszaak tussen de broers Randy en Robbie Bachman over wie mocht blijven optreden onder de oorspronkelijke naam. Er werd een oplossing gevonden: Randy mocht de complete naam hanteren, Robbie speelde onder de naam BTO.
You ain’t seen nothing yet, afkomstig van het album Not fragile, werd onverwachts een wereldhit. Het nummer werd aan de LP toegevoegd omdat de platenmaatschappij om een potentiële single vroeg. Het nummer was eigenlijk ontstaan als muzikale grap, waarbij zanger Randy Bachman zijn stotterende broer imiteerde. Deze versie werd door de platenmaatschappij tegen de zin van de zanger uitgebracht en bleek bijzonder goed aan te slaan.

vrijdag 7 februari 2025

'Winterse bronnen' ontsloten in Delpher

In de meest recente nieuwsbrief van Delpher staan een aantal voorbeelden van bronnen betreffende winterse onderwerpen: radiobulletins, het tijdschrift Wintersport uit 1937, artikelen over de Olympische Winterspelen vanaf 1924 en 100 jaar oude vakantietips.

donderdag 6 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (269): Suzi Quatro - Devil Gate Drive (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Susan Kay Quatrocchio, artiestennaam Suzi Quatro (1950), anno 2025 still going strong – ze maakte vorige maand een tour door Australië – is een Amerikaanse zangeres en basgitariste, die in de jaren zeventig vooral in Europa en Australië bekend werd als glamrockartieste. Ze trad toen en treedt nog steeds op in een leren jumpsuit, waarbij ze op het podium veel energie uitstraalt. Ze werd wel ‘the rocking female’ genoemd. Haar ruige image verruilt ze eind jaren zeventig kortstondig voor een zoetsappiger repertoire, b.v. met de hit Stumblin’ In, die ze met Chris Norman scoort. In de VS werd ze vooral bekend als actrice in de sitcom Happy Days en in Engeland ook als presentator van muziekprogramma’s.

woensdag 5 februari 2025

Online landschapsbiografie Zuid-Salland zeer interessant voor liefhebbers van geschiedenis

Landschap Overijssel heeft een biografie gemaakt, die prachtig in beeld brengt hoe het landschap in Salland is ontstaan en hoe het zich door de eeuwen heeft ontwikkeld tot wat er nu nog zichtbaar is. De online publicatie heeft als ondertitel: Waarom aardkunde, veldnamen, landschapselementen en streekproducten bij elkaar horen. Dit geeft al een goede indruk waar deze uitgave over gaat.

De landschapsbiografie is uitgegeven in drie verschijningsvormen. Een tijdschrift, een verkorte versie en een volledige versie.

Kijk hier voor meer informatie en lees hier de volledige versie van de landschapsbiografie.

zaterdag 1 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (268): John Lennon - Whatever Gets You Thru the Night (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. The Beatles waren na het uiteengaan alle vier succesvol. Ondanks een indrukwekkend repertoire wist John Lennon pas in 1974 als laatste der Beatles een no. 1 hit te scoren in de VS met Whatever Gets You thru the Night. Op dit aanstekelijke nummer speelt Elton John mee op de piano. Het samenspel van de instrumenten in combinatie met de saxofoon-solo’s brengen veel energie in deze song met ook nog eens een optimistische tekst over hoe je je leven zou kunnen leiden.

vrijdag 31 januari 2025

Komende tijd veel aandacht voor de Watersnoodramp in 1825

De Stormvloed van 1825 was een stormvloed die plaatsvond tussen 3 en 5 februari 1825 en grote schade veroorzaakte langs de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenkusten en met name de oostelijke kust van de Zuiderzee. Ook Vlaanderen werd getroffen. In totaal vielen ongeveer 800 slachtoffers te betreuren. In de Nederlandse provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Holland leidde de stormvloed tot ernstige dijkdoorbraken en overstromingen waardoor 379 mensen het leven verloren. Hiervan vielen er 305 in de provincie Overijssel, 25 in de provincie Holland en 17 in de provincie Friesland. (Bron: Wikipedia)

Op verschillende manieren wordt aan de Watersnoodramp van 200 jaar geleden, die vooral Noordwest Overijssel trof, aandacht besteed. Hieronder een aantal verwijzingen:
- Kijk op de website De stormvloed van 1825 voor alle activiteiten rond de herdenking van deze gebeurtenis, zoals het klokluiden op 4 februari.
- Het digitale historisch tijdschrift Overijssel Toen en Nu over de watersnoodramp.
- De vergeten Watersnood van 1925: de gevolgen voor Friesland.

donderdag 30 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (267): Linda Ronstadt - You're No Good (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Byrds met het album Sweetheart of the Rodeo (1968) en Bob Dylan met Nashville Skyline (1969) intoduceerden country in de popmuziek van die tijd. Er ontstonden country-rock bands als Flying Burrito Brothers, Dillards, Poco en iets later de Eagles. Ik was geen grote fan van die bands. Wel van enkele zangeressen die zich op de country-achtige pop stortten: Emmylou Harris en Linda Ronstadt.
Linda Ronstadt (1946) maakte eind jaren 60 deel uit van de folkgroep The Stone Poneys, waarmee ze met Different Drum een hitsucces had. Vanaf 1968 startte ze een solocarrière, waarbij op een gegeven moment de leden van de latere Eagles haar begeleidingsband vormden. In 1974 kwam haar internationale doorbraak met het album Heart Like a Wheel, waarvan de single You’re No Good (een cover uit 1964) ook in Europa een hit werd.

woensdag 29 januari 2025

Website Informatiepunt Willem Sluiter aangevuld en In Memoriam Georg Hartong

De Eibergse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) hief in zijn gedichten een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. In zijn werk klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Zijn werk was zo populair in heel Nederland, dat het vele malen is herdrukt.
Er is opnieuw grote belangstelling ontstaan voor Willem Sluiter en zijn werk. Dit heeft geleid tot de website willemsluiter.nl. Er zijn recentelijk nieuwe interessante artikelen toegevoegd.

Georg Hartong (1945-2024)
Ook staat er een In Memoriam Georg Hartong op de website. Hij was verzamelaar en kenner van het werk van Willem Sluiter. Georg Hartong, afgelopen december overleden, heb ik goed gekend. In de jaren 70 en 80 hield hij zich als bestuurslid van de Provinciale Bibliotheekcentrale Overijssel-Oost (later OBD, later Rijnbrink) bezig met het aanvullen en uitbreiden van de Overijssel Collectie, waarvan ik beheerder was. Hij wist de weg in de wereld van het antiquariaat en bezat een enorme kennis op het gebied van de geschreven geschiedenis van Overijssel, zowel fictie als non-fictie. Dat gold ook voor historische kaarten, poëzie en tal van andere verzamelgebieden. Lees ook de artikelen t.g.v. zijn overlijden in de Tubantia en op de website van de Athenaeumbibliotheek.
Georg Hartong (foto afkomstig van willemsluiter.nl)

dinsdag 28 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (266): Kraftwerk - Autobahn (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Kraftwerk maakte gebruik van elektronica en stond aan de basis van de syntpop. De leden fabriceerden zelf synthesizerachtige instrumenten (omdat een echte te duur was). Ze bleven zich ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van elektronische muziek. Ze treden op in uniforme kleding en musiceren op robotachtige wijze. Opvallend is dat, hoewel Kraftwerk qua populariteit niet tot de topbands behoorde, popjournalisten en muziekcritici de band (vaak achteraf) als bijzonder vernieuwend en invloedrijk hebben beschouwd.
Kraftwerk werd internationaal bekend met het nummer Autobahn, afkomstig van het gelijknamige album uit 1974. Het nummer, waarbij het rijden op een snelweg in muziek vertaald werd, sloeg in als een bom en zou latere stromingen als de dance beinvloeden.

donderdag 23 januari 2025

Op zaterdag 25 januari grote antiquarische boekenbeurs in de Bergkerk (Deventer)

Op zaterdag 25 januari vindt in de historische Bergkerk de jaarlijkse beurs Boeken in de Bergkerk plaats. Van 10.00 tot 17.00 uur komen boekenliefhebbers uit heel Nederland samen in de binnenstad van Deventer, een stad met een rijke traditie als boekenstad. Deze eerste boekenbeurs van het jaar biedt een unieke gelegenheid om bijzondere boeken en prenten te ontdekken, terwijl bezoekers genieten van de sfeer in een van Deventers meest iconische locaties. Lees hier verder.

woensdag 22 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (265): Sparks - This Town Ain't Big Enough for the Both of Us (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De broers Ron en Russell Mael begonnen in 1968 hun eerste band in Los Angelos met nogal surrealistische muziek. In 1971 produceert Todd Rundgren hun eerste album waarbij Sparks als naam van de band wordt geintroduceerd. In 1973 verhuizen de broers naar Engeland en krijgt de band een bezetting met Britse muzikanten.
In 1974 komt het grote internationale succes met de single This Town Ain’t Big Enough for the Both of Us. Ron Mael (keyboards) valt op door zijn uiterlijk (strak naar achteren gekamd haar en Hitler-snor en het ontbreken van mimiek), zijn broer door zijn hoge falsetstem. Het jaar erop had Sparks nog hits met Never Turn You Back to Mother Earth en Something for the Girl with Everything. De groep zou nog heel lang doorgaan en experimenteren met verschillende muziekstijlen. In 2023 brachten ze, inmiddels dik in de zeventig, nog een nieuw album uit.

dinsdag 21 januari 2025

Nieuw nummer verschenen van online historisch tijdschrift 'Overijssel toen en nu'

In dit nummer de volgende artikelen:
Een 'allerdroevigst tafereel'. De watersnoodramp van 1825/ door Martin van der Linde en Anetta van der Hulst.
Deventer dominees en de watersnood van 1825/ door Jan Dirk Wassenaar.
Crisissituaties, cacaoprijzen en concurrentie: Ankersmits wasdrukproductie tussen 1912 en 1938/ door Marit Feld.
Geschiedenis van de taal in Overijssel. De R in Vollenhove en de H in Deventer/ door Harrie Scholtmeijer.
Overijssel in boeken/ door Marcel Mentink.

Lees het tijdschrift hier.

zaterdag 18 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (264): Randy Newman - Birmingham (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Randy Newman (1943) kwam uit een zeer muzikale familie van vooral componisten. Op 17-jarige leeftijd maakte hij van componeren al zijn beroep. Eind jaren zestig ontwikkelde hij zich tot een singer-songwriter. In die hoedanigheid vormden de jaren zeventig zijn hoogtepunt. In Nederland was Newman erg popular en hij trad hier dan ook vaak op. De albums Sail Away en Good Old Boys heb ik grijsgedraaid. Hij was geen muzikaal vernieuwer. Maar zijn deels satirische teksten waren sterk.
Birmingham is een song afkomstig van Good Old Boys, een soort concept-album over The South. Het gaat over een staalarbeider in Birmingham, een ogenschijnlijke aardige ‘good old boy’, bij wie het racisme nog lang niet uitgebannen is. Een ander nummer op deze plaat is Rednecks.

vrijdag 17 januari 2025

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 16. Dalfsen

Dalfsen
Verwijzingen naar bronnen op internet naar Dalfsen

Historische kaarten
De kaarten van 1850, 1900, 1950, 1975 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Dalfsen in 1850
Dalfsen in 1900
Dalfsen in 1950
Dalfsen in 1975
Dalfsen in 2000

Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor afbeeldingen, publicaties, verhalen en documenten van/over Dalfsen.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over Dalfsen.

Zie ook: Historische Kring Dalfsen, Historisch tijdschrift Rondom Dalfsen, Beeldbank (historische foto's), Beeldbank RCE, Stamboom van Dalfsen, Dalfsen (Facebook), Dalfsennet Nieuws, Canon van Dalfsen, Visit Oost: Dalfsen.

Plaatsbeschrijvingen
Wandelgids voor Dalfsen, Rechteren, Vilsteren, Het Laar en Ommen (1903)
Per auto en te voet: Wandeling 9 (1919)

Literatuur
Jan ten Hove. Uit de geschiedenis van Dalfsen. 1989. 432 pag.
Canon van Dalfsen: een blik in het verleden van een veelzijdig dorp. 2011. 160 pag.

vrijdag 10 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (263): Eric Clapton - I Shot the Sheriff (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In 1974 trok Eric Clapton zich een tijd terug om te proberen van zijn drugsverslaving af te komen lezen we op de website van Harry Knipschild. Toen dat gelukt was en hij weer vertrouwen in zichzelf begon te krijgen begon hij weer nummers te schrijven en bracht hij het album 461 Ocean Boulevard uit met daarop het nummer I Shot the Sheriff.
I Shot the Sheriff was geschreven door Bob Marley, die toen al behoorlijk bekend was. Clapton had nog nooit van hem gehoord. Toen iemand hem het album Burnin’ liet horen was Clapton onder de indruk van I Shot the Sheriff. Hij nam het op en gaf er zijn eigen muzikale draai aan. Clapton: 'Bob Marley belde me op toen de single uitkwam en leek er heel tevreden over. Ik vroeg hem waar het nummer over ging, maar begreep niet veel van zijn antwoord. Ik was vooral opgelucht dat hij blij was met wat wij hadden gemaakt’. Bob Marley was altijd terughoudend over de interpretatie van de tekst. De Belgische Sasha van der Speeten schreef erover. Lees het hier.

dinsdag 7 januari 2025

Populairste voornamen 1961-2024

Begin januari is de populairste voornaam in het voorgaande jaar een vast nieuwsitem.
Via de Nederlandse Voornamenbank kun je (tot 2017) heel gemakkelijk achterhalen welke namen in bepaalde jaren populair waren. Hieronder staan ze op een rijtje. Tot 1960 was er niet veel variatie: Johan, Jan, Henk, Wim, Kees, Peter, Gerrit, Gerard bij de jongens en Maria, Johanna, Anna, Elisabeth, Wilhelmina, Catharina, Hendrika en hiervan afgeleide namen bij de meisjes, waren vaste prik.

Vanaf ongeveer 1960 verschenen er allerlei nieuwe namen ten tonele. Hierbij de nieuwe namen die per jaar in de Top 20 verschenen.
1961 Roelof – Jacqueline, Aleida
1962 Ronald – Jolanda, Grietje, Monique
1963 Marcel, Erik
1964 Richard – Petra, Anita
1965 Edwin – Esther, Ellen
1966 Martin – Astrid
1967 Frank - Sandra
1968 Patrick
1969 Jeroen, Marco – Miranda, Saskia, Mirjam
1970 Erwin, Michel – Nicole, Renate
1971 Marc, Roy – Anna, Henriëtte
1972 Arjan, Mark – Bianca, Natasja, Chantal, Angelique
1973 Dennis, Martijn – Wendy, Cindy, Simone, Daniëlle
1974 Marieke, Judith
1975 Sander - Manon
1976 Marloes, Linda
1977 Wouter – Maaike
1978 Tom, Maarten - Kim, Patricia
1980 Marleen, Marjolein
1981 Bart, Thijs, Niels, Rob – Jessica, Ilona
1982 Sabine
1983 Leonie, Joyce
1984 Danny, Niek - Laura
1985 Stefan – Anne, Sanne
1986 Rick, Tim, Thomas – Lotte, Inge
1987 Nick - Nathalie
1988 Kevin – Anouk, Sharon
1989 Robin – Denise
1990 Iris, Nienke, Michelle, Lisa, Kelly
1991 Bas, Daniël – Melissa, Eline, Lisanne
1992 Ruben, Jeffrey
1993 Tessa, Melanie
1994 Jordy, Lars, Bram – Eva, Kimberley, Daphne
1995 Amber, Naomi
1996 Demi, Danique
1997 Koen – Emma, Romy
1998 Daan, Stijn, Jesse, Jelle, Mike – Sophie, Britt, Julia
1999 Luuk, Max – Fleur, Femke
2000 Mart - Ilse, Maud, Esmee
2001 Sam, Sven – Noa
2002 Sem – Isa
2003 Lucas, Milan, Gijs, Stan – Lieke, Marit
2004 Lynn
2005 Roos
2006 Jasper, Thijmen – Jasmijn
2007 Jayden, Cas – Tess
2008 Finn, Julian
2009 Levi – Nikki
2010 Luca, Teun – Elin
2011 Liam – Saar
2012 Tijn – Zoë, Noor, Liv
2013 Tygo, Noud – Sara(h)
2014 Noah, Mees – Mila, Evi, Fenna
2015 geen nieuwe namen in Top 20
2016 geen nieuwe namen in Top 20
2017 Yara, Nora
2018 James, Adam, Benjamin – Olivia, Lauren, Nova
2019 Boaz – Milou
2020 Mason, Hugo – Nina
2021 geen nieuwe namen in Top 20
2022 Zayn – Luna
2023 Mats, Guus – Maeve, Mia
2024 geen nieuwe namen in Top 20