vrijdag 18 april 2025

Meerdaagse boekenmarkten in Zwolle en Glanerbrug

Van maandag 21 april tot en met donderdag 2 mei is er een boekenmarkt in het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Kijk hier voor meer informatie.

Van woensdag 23 april tot en met zondag 27 april is er weer de jaarlijkse boekenbeurs in Glanerbrug, volgens de organisatoren de grootste boekenbeurs van Twente. Lees er hier meer over.

Podcast 'De oorlog gaat nooit voorbij' van omroep Oost en Overijsselacademie

Sinds gisteren is de podcast 'De oorlog gaat nooit voorbij' te beluisteren. Met bijzondere oorlogsverhalen uit Overijssel. Verhalen over verraad, geweld, hongertrekkers, over heldendaden en stille getuigen. Verhalen die nog altijd voortleven en in veel families nog dagelijks voelbaar zijn. Want: de oorlog gaat nooit voorbij. Aan de hand van verhalen uit de oorlog, die verslaggever Roelof Westerhof ophaalt, bespreken Oost-presentator Marcel Oosten en publiekshistoricus van de Overijsselacademie Marco Krijnsen de impact van de Tweede Wereldoorlog, die nog altijd voelbaar is. ‘De oorlog gaat nooit voorbij’ is o.a. hier te beluisteren.

donderdag 17 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. Laatste episode. 17 april Kampen


Op de vroege zondagochtend 15 april verlieten de Regina Rifles Zwolle in noordelijke richting om via Vollenhove later die dag in Steenwijk de Winnipeg Rifles te treffen. Ook de Kop van Overijssel was zo goed als vrij van Duitsers.

Restte nog Kampen, dat op de 17e april bezoek kreeg van een aantal Canadezen die met een roeibootje vanuit IJsselmuiden de rivier over waren gezet. Nadat ze een medaille kregen overhandigd door de burgemeester vertrokken ze weer, omdat hun taken elders lagen. Toch voelden de Kampenaren zich bevrijd en werd er feest gevierd. Pas twee dagen later kon Kampen zich werkelijk bevrijd noemen, toen Canadezen en Britten de stad binnentrokken.


Foto: In mei werd er nog een keer uitbundig gefeest tijdens de bevrijdingsoptochten. Daarna moest er gewerkt worden. De wederopbouw nam een aanvang

dinsdag 15 april 2025

Internationale Paasboekenmarkt Bredevoort op 21 april

Traditiegetrouw vindt op Paasmaandag 21 april de Internationale Paas Boekenmarkt plaats op het buitenterrein van de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort. Diverse Nederlandse en Duitse boekhandelaren bieden hun boeken aan. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen boekenliefhebbers hun hart ophalen. Kijk ook hier.

maandag 14 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 14 april Zwolle, Genemuiden, Hasselt


Op 145 april, bij het aanbreken van de dag, was Overijssels hoofdstad nog in Duitse handen. Hoewel, veel waren het er niet meer, die in Zwolle waren achtergebleven. Daarom werd besloten geen zware beschietingen uit te voeren en bleef de materiële schade beperkt. Toch vielen er ook onder de burgers doden door granaatvuur en werden gebouwen in brand geschoten. Ongeveer 400 van de nog aanwezige Duitsers hadden zich bezopen en konden worden ingerekend. De hoofdmacht, de 7e Brigade, was via Wijhe de stad binnen getrokken. Verschillende verkenningspatrouilles die vanuit diverse richtingen in de nacht en vroege ochtend van de 14e april Zwolle waren binnengedrongen betwistten elkaar later de eer de eerste bevrijders te zijn. Deze dag konden ook Genemuiden en Hasselt zich bevrijd noemen, een dag later gold hetzelfde voor Zwartsluis.

Aan de bevrijding van Zwolle is onlosmakelijk het verhaal van Leo Major verbonden.

Bevrijding van Zwolle (film)


Foto: Overal verzamelden zich mensen in groepjes op straat. Sommige onderduikers waren in tijden niet buiten geweest

zondag 13 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 13 april Olst, Wijhe, Dalfsen, Nieuwleusen, Staphorst, Steenwijk


Vanuit Raalte werd in de ochtend van vrijdag de 13e april Dalfsen bereikt. In Dalfsen werden zoveel mogelijk troepen verzameld, die de volgende dag vanuit het oosten Zwolle moesten aanvallen. Behalve vanuit het oosten werd Zwolle ook vanuit het zuiden genaderd. Langs de IJssel schoot het niet op. De Duitsers voerden achterhoedegevechten om zo lang mogelijk de vluchtweg over de IJssel bij Hattem open te houden. Veel boerderijen in dit gebied moesten het ontgelden. Mijnenvelden moesten worden opgeruimd evenals verspreide verzetshaarden o.a in Olst, dat rond het middaguur werd bevrijd.

Noordelijk in Overijssel gingen de zaken voorspoediger. Hier waren de Duitsers voornamelijk op de vlucht. Nieuwleusen, Staphorst en Meppel werden bevrijd. Zelfs Steenwijk, de meest noordelijk gelegen plaats in Overijssel kon deze dag bevrijd worden, nadat de meeste Duitsers zich aan de BS hadden overgegeven.

Zie ook:Bevrijding Olst-Wijhe


Foto: Talloze foto's gemaakt tijdens de bevrijding tonen dezelfde taferelen

zaterdag 12 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 12 april Heino


De 12e april zou in het teken staan van de bevrijding van Heino. In Heino waren 60 mannen als gijzelaars weggevoerd naar Zwolle. Het zou goed met hen aflopen, maar dat zou pas na drie dagen blijken toen ze te voet vanuit het bevrijde Zwolle huiswaarts keerden. In Heino werd nog stevig strijd geleverd maar na een omsingeling werd de weerstand gebroken.

Voor zover er nog van tactiek sprake was bij de Duitsers, bestond deze vooral uit het vernielen van bruggen, tijdelijk stand houden en vluchten tot achter de volgende waterbarrière. De Canadezen raakten steeds meer geroutineerd in het slaan van noodbruggen.

Zie ook: Bevrijding van Heino (film)


Foto: 60 Heinose burgers waren vlak voor de bevrijding door de Duitsers in gijzeling genomen en naar Zwolle vervoerd. Na spannende dagen voor de achterblijvers kwamen ze op 14 april te voet weer terug

vrijdag 11 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 11 april Ommen, Raalte


Op woensdagochtend 11 april was geheel Deventer bevrijd van Duitsers, die slechts in noordelijke richting konden ontkomen op de hielen gezeten door de Canadese 7e Brigade, die langs de IJssel richting Zwolle trokken. Intussen werd ook Diepenveen bevrijd.

Een ander Canadees bataljon, de North Nova Scotia Highlanders, dat op 9 april het bruggehoofd bij Bathmen had gevormd, was op de 10e april tot aan Wezepe gevorderd en stak op 11 april de zijtak van het Overijssels Kanaal over richting Raalte. Raalte werd in eerste instantie echter door de Binnenlandse Strijdkrachten vanuit Luttenberg bevrijd. Uren later verschenen de Nova's, gevolgd door de 9e Brigade. Ook andere Canadese onderdelen vervoegden zich in Raalte en 's avonds werd er een groot feest georganiseerd, waarbij de Canadezen van 27 zogenaamde "Duitse" koeien hamburgers maakten. Op dezelfde dag werd door de meer oostelijk opererende 5e Brigade Ommen bevrijd.

Zie ook:
Nederlandse vlag niet overal uit na bevrijding (De Stentor)
Bevrijding van Ommen
Bevrijding van Ommen (film)


Foto: Raalte werd een verzamelpunt van geallieerden. 's Avonds werd er een groot feest georganiseerd

donderdag 10 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 10 april De bevrijding van Deventer


Overijssel werd min of meer van oost naar west bevrijd. De linkerflank van het Canadese leger had het zwaar te verduren gehad in Zutphen. De Zevende Brigade die tot taak kreeg naar Deventer op te rukken, moest tal van obstakels nemen. Bij Gorssel concentreerde zich een Duitse verdediging. Bruggen over het Twentekanaal en de Schipbeek waren opgeblazen. Vanuit Duits oogpunt moest een doorbraak naar de Veluwe kost wat kost verhinderd worden.

Na verbreding van het front en een omtrekkende beweging oostelijk van Deventer via Colmschate kon op 10 april de hoofdaanval worden ingezet. Op diezelfde dag gingen de bruggen bij Deventer de lucht in. De doorstoot naar de Veluwe zou pas enkele dagen later na bloedige gevechten bij Gorssel plaatsvinden. Deventer werd door de Duitsers verdedigd. Vlammenwerpers moesten er aan te pas komen om de tegenstand te breken. Door het granaatvuur van de Duitsers vielen ook veel burgerslachtoffers. Een uitzinnige menigte kon desondanks deze avond in het centrum van Deventer de bevrijders verwelkomen.

Bevrijding Deventer (foto's)


Twentol drama
Een half uur voor de bevrijding werden nog vijf verzetstrijders door de Duitsers gefusilleerd. Deze droevige gebeurtenis staat bekend als het Twentol drama. Lees er hier en hier over.


Foto: Maandenlang hadden de geallieerden tevergeefs geprobeerd vanuit de lucht de spoorbrug bij Deventer onklaar te maken. Zware Duitse luchtafweer deed de pogingen mislukken.
Op 10 april gebeurde het alsnog ... door de Duitsers

woensdag 9 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 9 april Wierden, Rijssen, Nijverdal


Op maandag 9 april werd eindelijk de pat-stelling bij Wierden doorbroken. De avond ervoor was de terugtocht van de Duitsers begonnen, die zich enkele dagen lang fel verzet hadden. Canadese stormlopen waren vastgelopen op hevig kanonvuur en telkens moest men terug met medeneming van aanzienlijke aantallen doden en gewonden. Ook de burgerbevolking leed ernstig onder de beschietingen. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) slopen heen en weer door de linies om informatie over posities te verzamelen en door te geven.
Bang om uiteindelijk omsingeld te worden trok de vijand zich in de nacht van 8 op 9 april toch nog onverwachts terug op Rijssen en Nijverdal en was Wierden eindelijk vrij. Tegen een leger op de vlucht is het gemakkelijker vechten, zodat in Enter, Rijssen en Nijverdal de bevolking relatief veilig de straat op kon om de bevrijders te onthalen. Geheel Twente was nu bevrijd.

Lees hier een uitgebreide beschrijving van de Slag om Wierden.


Foto: Waar het leger tot stilstand kwam nam de bevolking bezit van de voertuigen

dinsdag 8 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 8 april Holten, Goor, Markelo, Bathmen


Op zondag 8 april, een week na de bevrijding van Enschede, komt er beweging in het West-Overijsselse front. De Canadezen waren aan de Schipbeek blijven steken, nadat de Duitsers op 6 april alle bruggen hadden opgeblazen. Toch kon bij een stuw op de grens van de gemeente Bathmen en Holten een bruggehoofd worden gevormd. Op de weg van Laren naar Holten vormde de zwaar verdedigde Wippertsbrug een groot obstakel. In de nacht van 7 op 8 april staken Canadese eenheden met boten de Schipbeek over en namen een strategische positie in.
De opmars vanaf het bruggehoofd richting Holten, waar de Duitsers zich op teruggetrokken hadden kon beginnen. De aanwezigheid van sluipschutters was er de oorzaak van dat in Holten veel schade werd aangericht. De vreugde van de bevolking op de avond van de bevrijding was er echter niet minder om.

Op een andere plek 20 kilometer naar het oosten was er al een week een status-quo situatie bij het Twentekanaal in Goor. De Goorse bevolking moest binnenblijven, Goor was Sperrgebiet. De nerveuze Duitsers groeven zich in, terwijl de Canadezen noodbruggen aanlegden over het Twentekanaal. Op 8 april waren de bruggen klaar en leek een confrontatie onvermijdelijk. Dan trekken de Duitsers zich plotseling terug. Het wordt doodstil in het stadje. Twee uur later verschijnen de eerste Canadese tanks en kan de bevolking de opgekropte spanning wegjuichen. Kijk ook hier en hier. Op 24 maart had er nog een fataal bombardement plaatsgevonden in Goor met 85 doden. Ab Zorge schreef het indringende De vlag uit de fles over de periode van het bombardement tot de bevrijding.
Op deze achtste dag in april was er veel beweging geweest aan het front, en wel in de goede richting. Van de geallieerde opmars profiteerden die dag ook Bathmen en Markelo.


Foto: Nadat de doortocht bij de Schipbeek eindelijk geforceerd was trokken eindeloze colonnes door Holten

maandag 7 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 7 april Dedemsvaart en Balkbrug


Tragiek is een woord dat telkens opduikt bij terugblikken op de bevrijding. Leden van het verzet maar ook willekeurige personen die zich op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats bevonden kwamen in het zicht van de bevrijding om het leven. Een uit vele voorbeelden is de bevrijding van Dedemsvaart en Balkbrug op 7 april. Op 6 april al verschenen enkele Canadese gevechtswagens in Dedemsvaart, aanleiding voor de bevolking om in feeststemming de straat op te gaan. De Canadezen gingen weer weg en de Duitsers kwamen terug. Vijftien mannen werden opgepakt en een eind verderop in Balkbrug in de berm van het kanaal neergeschoten. In de nacht van 7 op 8 april landden 700 Franse parachutisten in Midden-Drenthe, de nog in Overijssel aanwezige Duitsers raakten omsingeld.


Foto: De eerste dagen na de bevrijding werden zij die hadden samengewerkt met de Duitsers opgepakt en "te kijk gezet". Vrouwen werden kaalgeschoren.
Later bleek dat sommigen ten onrechte waren opgepakt

zondag 6 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 6 april Den Ham, Hardenberg, Gramsbergen

De Waarheid, Twentse editie 7 april 1945

De opmars naar het noorden werd op donderdag 6 april voortgezet. Den Ham, Hardenberg en Gramsbergen werden bevrijd. Coevorden werd deze dag de eerste bevrijde Drentse plaats.
Daarmee was de gehele Overijsselse oostgrens in geallieerde handen.

In West-Overijssel moest het spel nog beginnen. Ten noorden van Schipbeek en Twentekanaal en ten westen van een denkbeeldige lijn van Almelo/Wierden recht omhoog moest de bevolking nog maar afwachten wanneer en ten koste van hoeveel levens en materiele schade de bevrijding een feit zou worden.

Zie ook: De bevrijding van Lutten


Foto: Een geliefd kiekje in die dagen: samen met de bevrijders op de foto. Deze foto werd genomen in Hardenberg.

zaterdag 5 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 5 april Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop, Tubbergen

Het Parool 6 april 1945

Op de 5e april werd "bevrijd Twente" uitgebreid met de plaatsen Almelo, Vriezenveen, Vroomshoop en Tubbergen. De weg naar het noorden via Hardenberg en via de Grafschaft Bentheim richting Coevorden lag open.
In Tubbergen werden de Canadezen nog zoals overal elders door een uitgelaten en juichende bevolking verwelkomd. Eenmaal de grens gepasseerd leken de Grafschafter dorpen uitgestorven, de luiken gesloten. De enige beweging die te bespeuren was werd veroorzaakt door de witte lakens die aan de huizen bevestigd waren.

Voor de soldaten van het Algonquin Regiment die tot taak hadden vanuit Almelo richting Wierden op te trekken bracht deze 5e april veel tegenslag. De Duitsers hadden besloten zo lang mogelijk stand te houden bij de zijtak van het Twentekanaal, een strategisch belangrijk punt, dat bij verovering de Canadezen toegang zou bieden tot Centraal Overijssel.

Bevrijding Almelo: kijk ook hier, hier en hier.


Foto: De Duitsers vluchtten met alle soorten rijdend materieel die zij konden bemachtigen

vrijdag 4 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 4 april Wiene, Delden

In de nacht van 3 op 4 april barstte de hel los rond het Twentekanaal bij Wiene. Ten koste van zware verliezen en dankzij staaltjes van heldenmoed werd een bruggehoofd gevormd en een Bailey-brug geslagen over het kanaal. In de ochtenduren trokken de uitgeputte soldaten Delden binnen. De Duitsers hadden zich teruggetrokken achter de zijtak van het Twentekanaal. De weg via Bornerbroek naar Almelo lag open.
In Almelo boden de Duitsers op sommige plekken felle weerstand en werden de Canadese troepen opgehouden door vernielde bruggen. Aan het einde van deze dag, waarop voor het eerst in april de zon scheen, was een groot deel van de bevolking in feeststemming maar was Almelo ten noorden van het kanaal nog in Duitse handen. Ook ten westen van Almelo in Wierden waren de Duitsers nog nadrukkelijk aanwezig. Het zou nog 5 dagen duren voordat Wierden bevrijd kon worden.


Aan het Twentekanaal woedde die dag nog een andere strijd. Op Gelders grondgebied bij het bruggehoofd Almen wisten de Canadezen eindelijk uit te breken en op te trekken naar Laren. Van daaruit werd koers gezet naar het noorden, waar het Gelders-Overijsselse grensriviertje de Schipbeek een nieuw obstakel vormde. De Duitsers hadden zich op de noordelijke oever gehergroepeerd.

Zie ook: De slag om de Sluis bij Wiene

Zie ook: 50 jaar na de bevrijding van Almelo (film)

donderdag 3 april 2025

A History of Pop(ular) Music (277): Joan Baez - Diamonds and Rust (1975)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De vorige bijdrage ging over Bob Dylan. Diamonds and Rust van Joan Baez gaat over Bob Dylan. Toen Joan Baez al een bekende folkartiest was, trok zij Bob Dylan haar podium op, het begin van zijn carrière. Samen traden ze vaak op en ze kregen een relatie. Totdat de inmiddels bejubelde Bob Dylan haar tijdens een tournee in Engeland in 1965 links liet liggen en niet meer met haar optrad. Dat betekende ook het einde van hun relatie. Daarna had Dylan de gewoonte om haar zomaar op te bellen over iets onbenulligs. Door zo'n telefoontje werd zij geinspireerd tot de tekst van Diamonds and Rust. Een tekst die door critici als buitengewoon goed werd beschouwd (Dylan noemde haar een 'lousy poet') en die begeleid werd met prachtige muziek. In de song blikt zij terug op de periode met Dylan. Kijk hier voor een analyse van de tekst.

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 3 april Hengelo, Borne, Weerselo, Losser


Op dinsdag 3 april konden de Britten Hengelo aan het rijtje bevrijde plaatsen toevoegen. Het Hampshire en het Dorset Regiment tekenden voor de eer. Kijk hier voor een ooggetigeverslag.
Het laatste regiment bereikte in de namiddag Borne en wist zelfs door te stoten tot Zenderen, maar keerde toch terug naar Borne, waardoor Zenderen in een niemandsland kwam te verkeren. De volgende dag kon het echter een compagnie van het Canadese Lake Superior Regiment begroeten.
In een ander deel van Twente werd Weerselo (geen Duitser meer te bekennen) even "meegenomen" door het Recce Regiment op weg naar het Kanaal Almelo-Nordhorn. Ook Losser werd bevrijd, in dit geval door de Goldstream Guards.


Foto: Veel belangstelling voor tank in het centrum van Hengelo.

Terug naar de lotgevallen van de Canadezen. Al op Eerste Paasdag (1 april) kwamen Britse verkenners tot aan het Twentekanaal bij Delden. Zij werden zwaar onder vuur genomen door de Duitsers aan de overzijde van het kanaal. De 4e Tankdivisie van het Eerste Canadese Leger kreeg tot taak het karwei te klaren. Op drie plekken probeerden de Canadezen het kanaal over te steken. Bij Almen (waar op 2 april een klein bruggehoofd was gevormd), Goor en Delden. Aan de overzijde hadden zich Duitse Fallschirmjäger ingegraven. Op 3 april aan het eind van de middag begon de Canadese aanval bij Delden ter hoogte van de sluis in Wiene waar het kanaal het smalst is. Met boten werd geprobeerd op verschillende plekken het kanaal over te steken. De tegenstand van de jeugdige Herman Goering Divisie was hevig en aan beide zijden moesten flinke verliezen worden geïncasseerd.
Canadese soldaten die de overkant hadden bereikt raakten ingesloten en moesten eigen artillerie vuur trotseren.

Bevrijding van Hengelo: foto's

Bevrijding van Hengelo: film

woensdag 2 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 2 april Oldenzaal en Denekamp

Uit: Het Vrije Volk 3 april 1945

Op Tweede Paasdag trok het grootste deel van het Britse leger richting Oldenzaal, waar de uitgelaten bevolking een eindeloze stoet voorbij zag trekken in de richting van Duitsland met als voorlopige eindbestemming Hamburg en Bremen. Men vergat echter Denekamp niet, maar bijna wel Ootmarsum, dat na aandringen van de burgemeester twee dagen later nog even door een kleine eenheid bevrijd werd.
Een deel van de Britten volgde een route in de richting van Hengelo maar stuitte op hevige tegenstand. De bevrijding van deze plaats werd uitgesteld tot de volgende dag.
Intussen waren ook de Canadezen op het Overijsselse strijdtoneel verschenen. Het Lake Superior Regiment bereikte laat in de avond het al door de Britten bevrijde Diepenheim. Er zou hen een zware taak wachten: het forceren van een overgang over het Twentekanaal bij Delden.

Zie ook: Canon van Oldenzaal


Foto: De legers van de bevrijders hadden nogal eens last van fileproblemen, zoals hier in Oldenzaal.

dinsdag 1 april 2025

80 jaar geleden. De bevrijding van Overijssel. 1 april Haaksbergen, Enschede en Diepenheim


Afbeelding: Bevrijdingskrant van de Twentse editie van Het Parool.

Op Paaszondag 1 april rond 8.00 uur kon St. Isidorushoeve zich het eerste bevrijde dorp van Overijssel noemen. Even later trok de 32nd. Guards Infantry Brigade via Beckum naar Boekelo en bereikte al vroeg in de morgen de opgeblazen Lonnekerbrug, waar zware strijd geleverd zou moeten worden. The 5th. Guards Armoured Brigade rukte via Haaksbergen (de eerste bevrijde grotere plaats) op naar de oostkant van Enschede. Aan het eind van deze koude, winderige en regenachtige dag was Enschede niet zonder de nodige schermutselingen en onvermijdelijke verliezen bevrijd.

Ook in Diepenheim konden de vlaggen uit. Het nabijgelegen Goor moest nog een week lang de Nederlandse driekleur binnenhouden. Het Twentekanaal zou een lastige barrière blijken te zijn.


Kaart: Troepenbewegingen op 1 april.

Zie ook: foto's van de bevrijding van Enschede.
Zie ook: website over de bevrijding van Enschede.

De latere omroepbaas Carel Enkelaar was in de oorlog een jonge medewerker van het illegale Parool. In zijn boek Van onze speciale verslaggever (1981) beschrijft hij hoe hij op 1 april aan de eerste 'bovengrondse' uitgave van Het Parool werkte:

Oranje-wit-blauw
In afwachting van een oudere, ervaren hoofdredacteur werd ik aangewezen als chef-redacteur. We spraken af nog geen namen op de krant te vermelden. Er konden zich in de stad nog Duitse politie of sluipschutters bevinden, die in een wanhoopsdaad nog gevaarlijk konden zijn.
Terwijl beneden in de straat de geallieerde tanks langs daverden en de bevolking vaderlandse liederen zong, begonnen we aan onze eerste vrije krant. De kop 'Het Parool' zou oranje worden en de letters werden blauw, zodat we een oranje-wit-blauwe krant konden uitgeven.
Henk kwam binnen in verkennersuniform. Hij was de geallieerde colonnes tussen Usselo en Boekelo tegemoet gelopen, was op een gevonden Duitse legerfiets naar huis gereden, had zijn verstopte kaki-uniform te voorschijn gehaald en kwam mij nu op de redactie zijn avontuur vertellen. Op de Usseler Es stond geallieerde artillerie, die over de stad heen de wegtrekkende Duitse troepen beschoot. Henk had uitvoerig met de mannen gesproken, sigaretten gekregen en hen geïnterviewd 'for our underground newspaper'. Ik verwerkte zijn ervaringen tot het grote openingsverhaal van onze eerste vrije krant. Het was het verslag 'Van onze redacteur', die onder een boom op de Usseler Es op de tanks van Montgomery zat te wachten:
'Daar schittert iets kleurigs door de boom en op de kromming. Iets van bonte lappen ... en dan zien we ze. Kleine, kakikleurige tanks, bespannen met rood-wit-blauwe en oranje doeken, die recht op ons af komen. Het lijkt onbestaanbaar. Na vijf lange jaren daar plotseling bet rood, wit en blauw ergens in Usselo op je af te zien stormen. Daar zijn ze dan, onze bevrijders. Hoog gezeten in hun geschutstorens, uitgerust met prima wapens en een complete zend- en ontvangstinstallatie, correct gekleed in kaki-uniformen met karakteristieke baret, vormen ze waardige vertegenwoordigers der geallieerde strijdkrachten. Wat gaat er in dit moment in ons om? We kunnen 't niet definieren. Maar 't moet ongeveer het gevoel zijn, dat een arme slobber krijgt, als hem de honderdduizend wordt thuisgebracht( ... ). En daar komen ook al de eerste bevrijden hun huizen uit. Boeren in hun hemdsmouwen en zonder boordje komen met open mond bet wonder aanschouwen. 'Bin 't moffen, meneer?' Nee, 't zijn geen moffen gelukkig. 'Engelschen?' Ja, wat 't nu eigenlijk precies wel zijn, weten we zelf niet. Uit een gesprek dat we met sommigen hunner hadden, blijkt echter, dat het inderdaad Engelschen zijn. AII English! Troepen van het 2de Britsche leger onder generaal Dempsey, dat bestaat uit Britten en Canadeezen. Ze zijn vanmorgen opgerukt vanaf Haaksbergen en dringen nu met een kleine colonne binnendoor op naar Enschede.'

maandag 17 maart 2025

A History of Pop(ular) Music (276): Bob Dylan - Shelter from the Storm (1975)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Bob Dylan maakte furore in de eerste helft van de jaren zestig. Aanvankelijk met protestsongs. Maar toen hij werd beschouwd als dé protestzanger van zijn tijd, deed hij er alles aan om van dat imago af te komen. Hij maakte uitstapjes naar de country, zelfs naar religie, maar zijn populariteit kwam dit niet ten goede. Midden jaren zeventig bracht hij met Blood on the tracks en Desire twee zeer goed beoordeelde albums uit.
Blood on the tracks (1975) wordt door sommige muziekcritici als zijn beste, maar in ieder geval door velen als een van zijn beste albums beschouwd. Dylan zelf heeft het altijd ontkend, maar zijn zoon Jacob bevestigde (‘The songs are my parents talking’) dat de teksten op de plaat gingen over de op handen zijnde scheiding van Dylan van zijn vrouw Sara.
Ook de tekst van het nummer Shelter from the storm zou geinspireerd zijn door zijn huwelijksperikelen en een ode zijn aan zijn toenmalige vrouw Sara.

zaterdag 15 maart 2025

Songs about Historical Events (5) - Great Mississippi Flood (1927)

Een van de grootste natuurrampen in de Amerikaanse geschiedenis is de Great Mississippi Flood van 1927. De overstroming maakte 700.000 mensen in Louisiana en Mississippi dakloos. Nooit eerder richtte een overstroming in de Verenigde Staten zoveel schade aan. 246 mensen kwamen om het leven. Lees over deze gebeurtenis verder op Historiek.

Randy Newman die een band had met Louisiana - zijn moeder kwam er vandaan en hij bracht er vakanties door - schreef het nummer Louisiana 1927 in 1974. Het staat op het album Good Old Boys. In 2005 werd het nummer vaak gedraaid. Opnieuw was de zuidelijke staat getroffen door natuurgeweld, ditmaal door de orkaan Katrina.

Louisiana 1927 - lyrics
What has happened down here is the wind have changed
Clouds roll in from the north and it start to rain
Rained real hard and it rained for a real long time
Six feet of water in the streets of Evangeline

River rose all day, the river rose all night
Some people got lost in the flood, some people got away alright
River have busted through clear down to Plaquemine
Six feet of water in the streets of Evangeline

Louisiana, Louisiana
They're tryin' to wash us away
They're tryin' to wash us away
Louisiana, Louisiana
They're tryin' to wash us away
They're tryin' to wash us away

President Coolidge come down in a railroad train
With a little fat man with a notepad in his hand
President say, "Little fat man, isn't it a shame
What the river has done to this poor cracker's land?"

Louisiana, Louisiana
They're tryin' to wash us away
They're tryin' to wash us away
Louisiana, Louisiana
They're tryin' to wash us away
They're tryin' to wash us away
They're tryin' to wash us away
They're tryin' to wash us away

zaterdag 8 maart 2025

A History of Pop(ular) Music (275): Dalida - Gigi l 'amoroso (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Iolanda Gigliotti (1933-1987), artiestennaam Dalida, kende een leven vol hoogtepunten maar ook diepe dalen. Ik schreef er al eerder over.
Gigi l’amoroso uit 1974 werd een internationale hit. Dalida zong het nummer van meer dan 7 minuten over een Napolitaanse hartenbreker die, na een mislukt avontuur in Hollywood, terugkeert naar zijn geboortedorp, in het Frans, Italiaans, Duits, Engels en Japans. Het nummer werd helaas ook in het Nederlands uitgebracht door Mike Vincent onder de titel Friet met mayonaise.

donderdag 6 maart 2025

Bijzondere fotocollectie over Zwolle in de vorige eeuw ontsloten bij Collectie Overijssel

De collectie Schaepman is een van de oudste collecties die Collectie Overijssel in beheer heeft. Dit is een prachtige collectie van de Zwolse industrieel C.J.J. Schaepman. Het verhaal gaat dat hij zes dagen per week directeur was en op dag zeven op pad ging om te fotograferen. Hij stond aan de wieg van de Zwolse amateurfotografenclub.
In zijn collectie bevinden zich foto’s van bijzondere gebeurtenissen, zoals het bezoek van Koningin Wilhelmina in 1921 en 1928 en de viering van Zwolle 700 jaar stad in 1930.
Maar ook heel veel straatbeelden, zoals op de foto hierboven.

Bekijk de collectie hier.

[Bron: Nieuwsbrief Collectie Overijssel]

dinsdag 4 maart 2025

Aanrader: 'Het begon in Deventer. De waarden van de Moderne Devotie' van Ronald van Raak

Over de Moderne Devotie, de beweging waarvan het ontstaan in de IJsselstreek misschien wel de belangrijkste geschiedkundige gebeurtenis voor Overijssel is, is al heel veel geschreven. In de Overijssel Collectie van de Overijsselse Bibliotheek Dienst, waar ik mij jarenlang mee heb bezig gehouden, besloeg het aantal publicaties over de Moderne Devotie naar schatting zo’n 12 meter.
Ook recent nog zijn er boeken verschenen over de Moderne Devotie en over Thomas a Kempis.
Het meest recente boek Het begon in Deventer: de waarden van de Moderne Devotie is van de hand van Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit. Nou ja boek, hij noemt het zelf een essay. Het telt 155 pagina’s waarvan 25 pagina’s noten en literatuuropgaven. Je leest het in 2 uur uit.

Ronald van Raak schetst in grote lijnen het ontstaan van de beweging, in eerste instantie door toedoen van Deventernaar Geert Grote de man die, na hersteld te zijn van een ernstige ziekte, zijn ouderlijk huis ter beschikking stelde aan ongetrouwde vrouwen die daarop de eerste gemeenschap van de Zusters van het gemene leven vormden. De vroege dood van Geert Grote als gevolg van de alom aanwezige pest betekende niet het einde van de beweging. Florens Radewijns, Johannes Brinckerinck en Thomas a Kempis zetten zijn werk voort. Thomas a Kempis was de auteur van De imitatione Christi (De navolging van Christus), dat in vele talen vertaald werd en waarvan nog steeds nieuwe uitgaven verschijnen.
Het ontstaan van de Moderne Devotie ging gepaard met kritiek op de katholieke kerk van die tijd – als een soort voorloper van de latere Reformatie. Toch werd de beweging die aanvankelijk vooral uit leken bestond gedoogd. Van Raak beschrijft hoe de devoten zich verspreidden over West-Europa, kloosters stichtten en grote denkers als Cusanus en Erasmus inspireerden. Erasmus, die op de beroemde Latijnse school in Deventer had gezeten in de tijd dat de humanist Alexander Hegius er de scepter zwaaide, had veel op met de moderne devoten maar had ook kritiek: de devote waarden als nederigheid, bescheidenheid en gehoorzaamheid nodigden niet uit tot het ontwikkelen van eigen initiatief. Rond 1500 bereikte de beweging haar hoogtepunt. Een eeuw later was zij zo goed als verdwenen. Wat niet betekent dat de waarden die eraan verbonden waren niet meer werden aangehangen. Titus Brandsma bijvoorbeeld was een aanhanger van deze waarden.

Ik heb het boekje met plezier gelezen. Voor wie in korte tijd meer wil weten over de moderne devoten is het een aanrader.

Lees hier een interview met Ronald van Raak over zijn boek.

zondag 2 maart 2025

A History of Pop(ular) Music (274): Nazareth - Love Hurts (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Nazareth is een Schotse hardrockband die nog steeds optreedt, al zijn enkele oorspronkelijke leden van de groep niet meer onder ons. Net als bij andere hardrockbands was hun grootste hit een rockballad en atypisch voor hun repertoire. Die grote (wereld)hit was Love Hurts. Geen nummer van henzelf maar al in 1960 op de plaat gezet doo de Everly Brothers.

zaterdag 1 maart 2025

De Overijsselse plaatsen van A tot Z. Historische kaarten, geschiedenis, foto's etc. 17. De Lutte

De Lutte
Verwijzingen op internet naar De Lutte.

Historische kaarten
De kaarten van 1850, 1900, 1950, 1975 en 2000 zijn te vinden in de Erfgoedatlas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

De Lutte in 1850
De Lutte in 1900
De Lutte in 1950
Lutte in 1975
De Lutte in 2000
Kijk op de website MijnStadMijnDorp voor afbeeldingen, publicaties, verhalen en documenten van/over De Lutte.

Kijk in Delpher voor kranten- en tijdschriftartikelen over De Lutte.

Zie ook: Historische Vereniging De Dree Marken, DeLutte.com, Oud De Lutte, Visit De Lutte Losser, Historisch tijdschrift 'n Hoesbreef, Mijn Dorp in Overijssel.

J.W.M. (Johan) Gigengack schreef in de door hemzelf uitgegeven Twentse Post 1968, no 11 en 12 een Kroniek van De Lutte. Zie: Twentse Taalbank hier en hier.

Plaatsbeschrijvingen
Oldenzaal tijdens de Salische Franken (1901)
Beknopte gids voor Oldenzaal en omstreken (1903)
Gids voor Twente: De Lutte (1917)
Per auto en te voet: Wandeling no, 15 (1919)
Ons Dinkelland: De Lutte (1926)
Gids voor Oldenzaal en De Lutte (1927)
Wij trekken door Twente en Salland: Het Dinkelland (1935)

vrijdag 28 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (273): Three Degrees - Dirty Ol' Man (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Three Degrees is een Amerikaanse soft-soul groep, die de meeste successen had in de jaren zeventig. Ze zongen voor het Philadelphia International label (Philadelphia-sound), min of meer de opvolger van het toen kwijnende Motown-label. De Three Degrees treden nog steeds op al zullen er weinig groepen zijn die zoveel wisselingen hebben meegemaakt. Tot nu toe traden 16 vrouwen op in 13 wisselende samenstellingen. Alleen zangers Helen Scott is een constante in de groep.
Dirty Ol’ Man over de vieze oude man die zijn handen niet kan thuishouden werd een nr. 1 hit in Nederland en Vlaanderen. Nergens anders deed de single iets. Er wordt beweerd dat de clip van Toppop veel invloed heft gehad.

donderdag 27 februari 2025

A.s. zaterdag open dag bunkers IJssellinie

De IJssellinie verzorgt op zaterdag 1 maart de eerste open dag van het nieuwe seizoen. Tijdens de open dag zijn er rondleidingen waarbij de Commandobunker, de Hospitaalbunker en het Inlaatwerk bij Olst kunnen worden bekeken. Lees hier verder.

Zie ook: IJssellinie.nl

zaterdag 22 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (272): Terry Jacks - Seasons in the Sun (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Terry Jacks (1944) is een Canadese zanger die in de jaren 70 succes had met twee Jacques Brel composities. If you go away (Ne me quitte pas) en Seasons in the sun (Le moribond) werden door Rod McKuen in samenwerking met Brel vertaald. In 1963 werd het nummer al uitgebracht door het Kingston Trio, in 1968 door The Fortunes. Terry Jacks had het meeste succes met Seasons in the Sun. Le moribond, over een stervende die afscheid neemt van zijn naasten, is een van de meest gecoverde songs. De vertaling van Rod McKuen is minder heftig en cynisch en meer nostalgisch dan de originele tekst.

donderdag 20 februari 2025

Overijsselacademie en Oost bundelen krachten om Verhaal van Overijssel te vertellen

De Overijsselacademie en Oost (nieuwe benaming voor RTV Oost) hebben een intentieovereenkomst gesloten om de komende jaren het verhaal van Overijssel te vertellen. Door middel van diverse mediaproducties, evenementen en online content brengen we de rijke geschiedenis, identiteit en toekomst van Overijssel voor een breed publiek tot leven. Een belangrijk ankerpunt in deze samenwerking is de viering van 500 jaar Overijssel in 2028, waarbij ze samen inhoud geven aan hoe verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn.
[Bron: Nieuwsbrief Overijsselacademie]

donderdag 13 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (271): Supertramp - Dreamer (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Supertramp was een Britse symfonische-rockgroep met als belangrijkste leden Rick Davies en Roger Hodgson. Beiden zongen en waren toetsenist. Hodgson speelde ook gitaar en schreef het leeuwendeel van de songs. Allebei speelden ze ook op de Wurlitzer (soort elektrische piano) wat de groep een kenmerkend geluid bezorgde. In 1973 werd de bezetting vernieuwd en een jaar later kwam hun doorbraak met het album Crime of the Century. Op deze LP stonden o.a. het nooit als single uitgebrachte nummer School en het nummer Dreamer. Dreamer werd in 1980 nogmaals uitgebracht in een live-versie.

dinsdag 11 februari 2025

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het februari-nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is verschenen en is gratis te downloaden. Het bevat weer interessante artikelen over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed, zoals o.a.
- Koetshuizen onderzocht: Blinde vlek op de buitenplaats
- Koloniaal erfgoed samengebracht (website colonialcollections.nl)
- Interview met specialist 'veilig erfgoed': 'Het zijn andere, grotere gevaren tegenwoordig'
- Romeinse resten op de Riesenberg
- over herstel Domtoren
- Rond de borgen: De omgeving van Groninger landhuizen
- Neergestort erfgoed: vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog

Download hier het nummer.

zaterdag 8 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (270): Bachman-Turner Overdrive - You Ain't Seen Nothing Yet (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Canadese rockband Bachman-Turner Overdrive kwam deels voort uit The Guess Who. In 1973 bestond de band uit drie gebroeders Bachman en Fred Turner. Vandaar de naam van de band. In 1980 kwam het tot een rechtszaak tussen de broers Randy en Robbie Bachman over wie mocht blijven optreden onder de oorspronkelijke naam. Er werd een oplossing gevonden: Randy mocht de complete naam hanteren, Robbie speelde onder de naam BTO.
You ain’t seen nothing yet, afkomstig van het album Not fragile, werd onverwachts een wereldhit. Het nummer werd aan de LP toegevoegd omdat de platenmaatschappij om een potentiële single vroeg. Het nummer was eigenlijk ontstaan als muzikale grap, waarbij zanger Randy Bachman zijn stotterende broer imiteerde. Deze versie werd door de platenmaatschappij tegen de zin van de zanger uitgebracht en bleek bijzonder goed aan te slaan.

vrijdag 7 februari 2025

'Winterse bronnen' ontsloten in Delpher

In de meest recente nieuwsbrief van Delpher staan een aantal voorbeelden van bronnen betreffende winterse onderwerpen: radiobulletins, het tijdschrift Wintersport uit 1937, artikelen over de Olympische Winterspelen vanaf 1924 en 100 jaar oude vakantietips.

donderdag 6 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (269): Suzi Quatro - Devil Gate Drive (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Susan Kay Quatrocchio, artiestennaam Suzi Quatro (1950), anno 2025 still going strong – ze maakte vorige maand een tour door Australië – is een Amerikaanse zangeres en basgitariste, die in de jaren zeventig vooral in Europa en Australië bekend werd als glamrockartieste. Ze trad toen en treedt nog steeds op in een leren jumpsuit, waarbij ze op het podium veel energie uitstraalt. Ze werd wel ‘the rocking female’ genoemd. Haar ruige image verruilt ze eind jaren zeventig kortstondig voor een zoetsappiger repertoire, b.v. met de hit Stumblin’ In, die ze met Chris Norman scoort. In de VS werd ze vooral bekend als actrice in de sitcom Happy Days en in Engeland ook als presentator van muziekprogramma’s.

woensdag 5 februari 2025

Online landschapsbiografie Zuid-Salland zeer interessant voor liefhebbers van geschiedenis

Landschap Overijssel heeft een biografie gemaakt, die prachtig in beeld brengt hoe het landschap in Salland is ontstaan en hoe het zich door de eeuwen heeft ontwikkeld tot wat er nu nog zichtbaar is. De online publicatie heeft als ondertitel: Waarom aardkunde, veldnamen, landschapselementen en streekproducten bij elkaar horen. Dit geeft al een goede indruk waar deze uitgave over gaat.

De landschapsbiografie is uitgegeven in drie verschijningsvormen. Een tijdschrift, een verkorte versie en een volledige versie.

Kijk hier voor meer informatie en lees hier de volledige versie van de landschapsbiografie.

zaterdag 1 februari 2025

A History of Pop(ular) Music (268): John Lennon - Whatever Gets You Thru the Night (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. The Beatles waren na het uiteengaan alle vier succesvol. Ondanks een indrukwekkend repertoire wist John Lennon pas in 1974 als laatste der Beatles een no. 1 hit te scoren in de VS met Whatever Gets You thru the Night. Op dit aanstekelijke nummer speelt Elton John mee op de piano. Het samenspel van de instrumenten in combinatie met de saxofoon-solo’s brengen veel energie in deze song met ook nog eens een optimistische tekst over hoe je je leven zou kunnen leiden.

vrijdag 31 januari 2025

Komende tijd veel aandacht voor de Watersnoodramp in 1825

De Stormvloed van 1825 was een stormvloed die plaatsvond tussen 3 en 5 februari 1825 en grote schade veroorzaakte langs de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenkusten en met name de oostelijke kust van de Zuiderzee. Ook Vlaanderen werd getroffen. In totaal vielen ongeveer 800 slachtoffers te betreuren. In de Nederlandse provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Holland leidde de stormvloed tot ernstige dijkdoorbraken en overstromingen waardoor 379 mensen het leven verloren. Hiervan vielen er 305 in de provincie Overijssel, 25 in de provincie Holland en 17 in de provincie Friesland. (Bron: Wikipedia)

Op verschillende manieren wordt aan de Watersnoodramp van 200 jaar geleden, die vooral Noordwest Overijssel trof, aandacht besteed. Hieronder een aantal verwijzingen:
- Kijk op de website De stormvloed van 1825 voor alle activiteiten rond de herdenking van deze gebeurtenis, zoals het klokluiden op 4 februari.
- Het digitale historisch tijdschrift Overijssel Toen en Nu over de watersnoodramp.
- De vergeten Watersnood van 1925: de gevolgen voor Friesland.

donderdag 30 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (267): Linda Ronstadt - You're No Good (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Byrds met het album Sweetheart of the Rodeo (1968) en Bob Dylan met Nashville Skyline (1969) intoduceerden country in de popmuziek van die tijd. Er ontstonden country-rock bands als Flying Burrito Brothers, Dillards, Poco en iets later de Eagles. Ik was geen grote fan van die bands. Wel van enkele zangeressen die zich op de country-achtige pop stortten: Emmylou Harris en Linda Ronstadt.
Linda Ronstadt (1946) maakte eind jaren 60 deel uit van de folkgroep The Stone Poneys, waarmee ze met Different Drum een hitsucces had. Vanaf 1968 startte ze een solocarrière, waarbij op een gegeven moment de leden van de latere Eagles haar begeleidingsband vormden. In 1974 kwam haar internationale doorbraak met het album Heart Like a Wheel, waarvan de single You’re No Good (een cover uit 1964) ook in Europa een hit werd.

woensdag 29 januari 2025

Website Informatiepunt Willem Sluiter aangevuld en In Memoriam Georg Hartong

De Eibergse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) hief in zijn gedichten een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. In zijn werk klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Zijn werk was zo populair in heel Nederland, dat het vele malen is herdrukt.
Er is opnieuw grote belangstelling ontstaan voor Willem Sluiter en zijn werk. Dit heeft geleid tot de website willemsluiter.nl. Er zijn recentelijk nieuwe interessante artikelen toegevoegd.

Georg Hartong (1945-2024)
Ook staat er een In Memoriam Georg Hartong op de website. Hij was verzamelaar en kenner van het werk van Willem Sluiter. Georg Hartong, afgelopen december overleden, heb ik goed gekend. In de jaren 70 en 80 hield hij zich als bestuurslid van de Provinciale Bibliotheekcentrale Overijssel-Oost (later OBD, later Rijnbrink) bezig met het aanvullen en uitbreiden van de Overijssel Collectie, waarvan ik beheerder was. Hij wist de weg in de wereld van het antiquariaat en bezat een enorme kennis op het gebied van de geschreven geschiedenis van Overijssel, zowel fictie als non-fictie. Dat gold ook voor historische kaarten, poëzie en tal van andere verzamelgebieden. Lees ook de artikelen t.g.v. zijn overlijden in de Tubantia en op de website van de Athenaeumbibliotheek.
Georg Hartong (foto afkomstig van willemsluiter.nl)

dinsdag 28 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (266): Kraftwerk - Autobahn (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Kraftwerk maakte gebruik van elektronica en stond aan de basis van de syntpop. De leden fabriceerden zelf synthesizerachtige instrumenten (omdat een echte te duur was). Ze bleven zich ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van elektronische muziek. Ze treden op in uniforme kleding en musiceren op robotachtige wijze. Opvallend is dat, hoewel Kraftwerk qua populariteit niet tot de topbands behoorde, popjournalisten en muziekcritici de band (vaak achteraf) als bijzonder vernieuwend en invloedrijk hebben beschouwd.
Kraftwerk werd internationaal bekend met het nummer Autobahn, afkomstig van het gelijknamige album uit 1974. Het nummer, waarbij het rijden op een snelweg in muziek vertaald werd, sloeg in als een bom en zou latere stromingen als de dance beinvloeden.

donderdag 23 januari 2025

Op zaterdag 25 januari grote antiquarische boekenbeurs in de Bergkerk (Deventer)

Op zaterdag 25 januari vindt in de historische Bergkerk de jaarlijkse beurs Boeken in de Bergkerk plaats. Van 10.00 tot 17.00 uur komen boekenliefhebbers uit heel Nederland samen in de binnenstad van Deventer, een stad met een rijke traditie als boekenstad. Deze eerste boekenbeurs van het jaar biedt een unieke gelegenheid om bijzondere boeken en prenten te ontdekken, terwijl bezoekers genieten van de sfeer in een van Deventers meest iconische locaties. Lees hier verder.

woensdag 22 januari 2025

A History of Pop(ular) Music (265): Sparks - This Town Ain't Big Enough for the Both of Us (1974)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De broers Ron en Russell Mael begonnen in 1968 hun eerste band in Los Angelos met nogal surrealistische muziek. In 1971 produceert Todd Rundgren hun eerste album waarbij Sparks als naam van de band wordt geintroduceerd. In 1973 verhuizen de broers naar Engeland en krijgt de band een bezetting met Britse muzikanten.
In 1974 komt het grote internationale succes met de single This Town Ain’t Big Enough for the Both of Us. Ron Mael (keyboards) valt op door zijn uiterlijk (strak naar achteren gekamd haar en Hitler-snor en het ontbreken van mimiek), zijn broer door zijn hoge falsetstem. Het jaar erop had Sparks nog hits met Never Turn You Back to Mother Earth en Something for the Girl with Everything. De groep zou nog heel lang doorgaan en experimenteren met verschillende muziekstijlen. In 2023 brachten ze, inmiddels dik in de zeventig, nog een nieuw album uit.

dinsdag 21 januari 2025

Nieuw nummer verschenen van online historisch tijdschrift 'Overijssel toen en nu'

In dit nummer de volgende artikelen:
Een 'allerdroevigst tafereel'. De watersnoodramp van 1825/ door Martin van der Linde en Anetta van der Hulst.
Deventer dominees en de watersnood van 1825/ door Jan Dirk Wassenaar.
Crisissituaties, cacaoprijzen en concurrentie: Ankersmits wasdrukproductie tussen 1912 en 1938/ door Marit Feld.
Geschiedenis van de taal in Overijssel. De R in Vollenhove en de H in Deventer/ door Harrie Scholtmeijer.
Overijssel in boeken/ door Marcel Mentink.

Lees het tijdschrift hier.