dinsdag 26 januari 2021

A History of Pop(ular) Music (16): Carter Family - Wildwood flower (1928)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

De mountain-stijl is de oudste hilbilly-stijl, die werd beoefend in de oudste gekoloniseerde gebieden van de Verenigde Staten, de berggebieden van het oosten. Deze muziek werd gespeeld door stringbands, die in een later stadium onder blues- en ragtime-invloed kwamen. De zang was meestal meerstemmig, de stemmen waren hoog en nasaal. Vaak zijn het hele families die een stringband vormen, soms over generaties heen. Een beroemde familie-stringband was de Carter Family. Zoals bekend trouwde June Carter, een telg uit deze familie, met Johnny Cash.

zondag 24 januari 2021

Nieuw nummer van online Overijssels historisch tijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp



De redactie van dit tijdschrift is op zoek naar een nieuwe naam en looft voor de bedenker ervan een stapel boeken uit.
Opnieuw een bonte variatie aan artikelen, waarbij het lange artikel over banden die (ook) Overijsselaars hadden met de slavernij.

De artikelen in dit nummer:
* Sporen van het slavernijverleden in Overijssel/ Martin van der Linde
* Harmen van Delden en het Noetseler Twistveen/ Dinand Webbink
* Fries, Frankisch, Saksisch; de geschiedenis van de taal in Overijssel
* Badgasten en koninklijke logés; over toeristische trekpleisters met een verhaal/ Marco Krijnsen
* De Kikker, de trots van Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen/ Dinand Webbink
* De Bukkem; Jan de Kreek, lid van een grote voetbalfamilie/ René Berends
* Johannes van Ommen, blinde broeder en stichter van Sint Janskamp/ Mink de Vries
* De huzarensalade van Johma uit Losser/ Girbe Buist
* In Memoriam Albert Mensema/ Johan Seekles

Lees Mijn Stad Mijn Dorp hier.

zondag 17 januari 2021

A History of Pop(ular) Music (15): Paul Robeson - Ol' man river (1928)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Paul Robeson (1898-1976) was acteur, atleet, zanger, schrijver en politiek activist. Hij verwierf bekendheid op vele terreinen, onder meer als strijder voor burgerechten voor de zwarte bevolking en als aanhanger van de Sovjet Unie. Lees hierover op Wikipedia. Grote bekendheid verwierf hij als (film)acteur en als zanger. In 1928 vertolkte hij voor het eerst met zijn fraaie diepe basstem het beroemde lied Ol' Man River.

zaterdag 16 januari 2021

Nostalgie op Facebook, nieuwe trend in corona-tijd


Op 9 juli 2020 werd de Facebook pagina 074 Hengelo Jaren '60 '70 '80 en '90 gestart. Het aantal volgers staat momenteel al op 13.000. De trend van de populariteit van nostalgische facebookgroepen waar herinneringen worden opgehaald aan de hand van oude foto's is opgemerkt in diverse dagbladen. De Erfgoedstem schrijft er over.

Waarom zijn deze facebookgroepen plotseling zo populair. Er worden een aantal redenen opgesomd. Er is een verlangen naar vroeger, toen alles nog langzaam en simpel was. De onderlinge verbondenheid die gevonden wordt in de herinneringen, juist in een tijd waar (fysieke) verbinding afgeraden wordt. De oude beelden zijn geruststellend in deze onzekere tijden, zo wordt gesteld.

Naast de genoemde Facebook-pagina zijn er in Hengelo nog minstens twee andere: Hengelo zoals het was en Nostalgie Hengelo.

donderdag 7 januari 2021

A History of Pop(ular) Music (14): Eddie Cantor - Making Whoopee (1928)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Eddie Cantor (1892-1964) werd in New York geboren als Isidore Itzkowitz. De naam Cantor is afgeleid van zijn moeders naam: Meta Kantrowitz. Cantor was zeer veelzijdig. Hij was performer, komiek, danser, zanger, acteur en songwriter. Door zijn vele optredens op radio en (later) televisie en in films was hij bij iedereen bekend. Making Whoopee was zijn eerste hit.

vrijdag 1 januari 2021

Hoe politiek divers waren de talkshowtafels in 2020? Yesilgöz, Hoekstra en Asscher meest gevraagd.

Het Twitteraccount Diversiteitswatch monitort politieke diversiteit in talkshows/praatprogramma's. Dat doen zij door de gasten te tellen en in te delen naaar politieke partij. Niet alleen Tweede Kamerleden en ministers worden geteld maar ook bijv. burgemeesters of andere bestuurders.
Hieronder is aangegeven hoe vaak gasten met een bepaalde politieke kleur zijn aangeschoven bij talkshows en andere praatprogramma's. Het is logisch dat vertegenwoordigers van regeringspartijen vaker aan tafel zitten, al was het maar omdat ministers vaak hun beleid komen toelichten, vooral als er problemen zijn. Hier rekening mee houdend valt het grote aantal PvdA'ers op, dat in talkshows verschijnt. Zij zitten niet in de regering en staan momenteel nog op 9 zetels. Wat ook opvalt is dat de flankpartijen, zowel ter linker- als ter rechterzijde, nauwelijks aan bod komen.

Klik op afbeelding voor vergroting.

De cijfers zijn afkomstig van Diversiteitswatch. Kijk op Twitter bij @MOptredens. Hier vind je nog veel meer cijfers. Voor de volledigheid heb ik Goedemorgen Nederland van WNL toegevoegd en onder overige een aantal programma's samengevoegd als De Vooravond, NieuwsUur etc. waar maar af en toe een politieke gast verschijnt.

Meest gevraagde politici
Hier is enig voorbehoud gepast. We weten bijv. niet hoe vaak Geert Wilders (PVV) is gevraagd maar de uitnodiging afsloeg. Bepaalde personen treden heel vaak op in bepaalde programma's. Zo was Dilan Yesilgöz (VVD) 11x aanwezig bij Goedemorgen Nederland en was Gert-Jan Segers met 11x de meest gevraagde politicus bij Op1. De Jonge (zorg), Hoekstra (financiën) en Keijzer (bedrijven) speelden een cruciale rol in de corona-crisis, hetgeen mede hun hoge plek op de lijst verklaart. De lijst:
1. Dilan Yesilgöz (VVD-Tweede Kamer) 21x
Wopke Hoekstra (CDA-minister) 21x
Lodewijk Asscher (PvdA-Tweede Kamer) 21x
4. Sigrid Kaag (D66-minister) 20x
5. Henk Krol (50Plus, Partij voor de Toekomst, Lijst Henk Krol) 19x
Rob Jetten (D66-Tweede Kamer) 19x
Gert-Jan Segers (Christen Unie-Tweede Kamer) 19x
8. Han ten Broeke (VVD-oud Tweede Kamerlid) 18x
9. Mona Keijzer (CDA-minister) 17x
10. Hugo de Jonge (CDA-minister) 16x