dinsdag 29 september 2020

Herfstnummer 2020 van Overijssels online dialecttijdschrift Van over de Iessel verschenen

Het herfstnummer van het online-dialecttijdschrift Van over de Iessel is verschenen. Verhalen en gedichten in het Twents, Sallands en Vollenhoofs. Klik hier om het te lezen.

zaterdag 19 september 2020

De geschiedenis van de fietsknooppuntenroutes

In 1999 werden de eerste knooppuntenbordjes geplaatst in Limburg, in 2014 sloot Flevoland als laatste provincie aan bij de populaire knooppuntenroutes. Wie regelmatig tochtjes op de fiets maakt in verschillende streken van Nederland, weet wat er aan de hand is als fietsers willekeurige getallen tegen elkaar roepen. Dan nadert men weer een knooppunt en roept degene die het rijtje nummers bij zich heeft vast het volgende nummer waarvan men de pijltjes moet volgen. Maar het is geen Nedelandse uitvinding. De Belgische mijningenieur Hugo Bollen bedacht het knooppuntensysteem. Hij zorgde ervoor dat begin jaren 90 de eerste knooppuntenroutes in het Regionaal Landschap Kempen en Maasland werden aangelegd. Lees meer over de geschiedenis van het knooppuntensysteem op Plusonline.
Foto: Het allereerste knooppuntenbord bij Ellikom (België), toen nog uitgevoerd in blauw.

vrijdag 18 september 2020

Collectie Nederland brengt meer dan 100 collecties van musea en andere instellingen digitaal samen

De Collectie Nederland is een portaal van meer dan 100 museale en andere collecties bevat bijna 6 miljoen afbeeldingen van objecten op. Behalve foto's van objecten uit de collecties zelf (o.a. kunstvoorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten) zijn er ook afbeeldingen opgenomen van beelden en andere kunstwerken die verspreid in stad of dorp staan te vinden. Je kunt bijvoorbeeld op plaats zoeken. Zoek je op Hengelo, dan vind je 3749 objecten. Leuk om eens te grasduinen op deze website. De Collectie Nederland is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Afbeelding: Wils Broggel: 'Werkzaamheden aan het Twente-Rijnkanaal' 1936

woensdag 16 september 2020

Aap-noot-mies in het Dèventers anno 2020

Veel ouderen hebben met behulp van een leesplankje leren lezen en schrijven. In de corona-tijd is de Deventer neerlandicus en kenner van de Deventer historie René Berends aan de slag gegaan met het ontwerpen van een leesplankje met Deventer dialectwoorden. Lees het hele verhaal hierover in de Stentor. Lees er hier ook meer over. Dat het leesplankje van vroeger ook al heel veel met Deventer te maken had, lees je hier.

dinsdag 1 september 2020

Bernard Hoetink (1876-1960), een fotograaf 'die de tijd wist stil te zetten'


Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel in de Tubantia van Herman Haverkate met bovenvermelde kop. De geïnterviewde Arend Heideman: "De foto's van Hoetink zijn veel meer dan simpele boekillustraties. Hij ging volledig zijn eigen weg, schiep beelden die wezenlijk anders zijn dan plaatjes. Hoetink betrapt de tijd en zet hem stil".

De in Deventer geboren en in Hengelo overleden B.J. (Bernard) Hoetink trok veel op met de kunstschilder Herman van der Worp (Zutphen 1849 - Delden 1941). Beiden waren zowel fotograaf als kunstschilder. Ook was Hoetink bevriend met de Achterhoekse onderwijzer H.W. Heuvel, die zijn vrije tijd besteedde aan regionale historie en volkskunde.

Heuvel schreef diverse boeken over de Achterhoek en stelde ook geïllustreerde gidsen samen, zoals de in 1917 verschenen Gids voor Twente. Alle (tientallen) foto's in deze gids zijn gemaakt door Bernard Hoetink en dus online te bekijken.


Wiene: Los Hoes, foto van Bernard Hoetink