dinsdag 29 juni 2021

A History of Pop(ular) Music (34): Leadbelly - Goodnight, Irene (1933)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Huddle William Ledbetter (1888-1949), artiestennaam Leadbelly, was een Amerikaanse folkblueszanger, die een aantal klassiekers schreef als In the pines, Goodnight, Irene en Midnight Special. Veel wat oudere Nederlanders zullen Goodnight, Irene vooral kennen van Ry Cooder. Nederland was het enige land, waar het nummer in 1976 als single werd uitgebracht. Eerder had de folkgroep The Weavers, die een deel van de tekst veranderden, met het nummer een enorm succes in 1950 in de VS. Opmerkelijk is dat Goodnight Irene de clubsong is van de Bristol Rovers en al vanaf 1950 door het stadion schalt.

zondag 27 juni 2021

Welke renners namen het vaakst deel aan de Tour de France?

Een niet al te gebruikelijke start gisteren. Niet een goede proloog-rijder of een sprinter in de gele trui, maar meteen al staan de grootste kanshebbers voor de uiteindelijke top 10 al vooraan in het klassement. Door de valpartijen zijn ook al een flink aantal top 10 kandidaten vrijwel uitgeschakeld. Dat geldt zeker voor Soler (+ 24 min.), Hirschi (+18 min.), Woods (+ 9 min.), McNulty (+ 7 min.), Barguil (+ 6 min.). Ook renners die vaak lang meegaan in het hoogebergte als Geoghegan Heart, Dan Martin, Majka en Valverde verloren meer dan 5 minuten. Nog niet op grote achterstand, maar wel gevoelige tikken kregen Simon Yates, Formolo, Richie Porte, Wout Poels, Guillaume Martin, Lopez, O'Connor, Buchmann en Kruijswijk.

De renneer met de meeste Tourdeelnames is Alejandro Valverde. Hij reed er 13. Hij zal de (gedeelde) Top 5 niet halen, aangezien hij aan het eind van dit seizoen stopt.


Foto: Sylvain Chavanel

Zo ziet die Top 5 eruit:
1. Sylvain Chavanel - 18 deelnames
2. George Hincapie, Stuart O'Grady, Jens Voigt 17
3. Joop Zoetemelk, Haimar Zubeldia 16
4. Vjatsjeslav Ekimov, Christophe Moreau, Guy Nulens, Lucien van Impe, Thomas Voeckler 15
5. André Darrigade, Jules Deloffre, Sean Kelly, Raymond Poulidor, Erik Zabel 14

Deze en nog veel meer statistieken zijn te vinden op de website van Wielerrevue.

vrijdag 25 juni 2021

A History of Pop(ular) Music (33): Louis Armstrong - All of me (1932)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Dit nummer werd in 1931 gcomponeerd door Gerald Marks en Seymour Simons. Het jaar erop zetten zowel de populaire orkestleider Paul Whiteman als de toen even populaire Louis Armstrong het op de plaat. Armstrong won de strijd. Zijn versie verkocht verreweg het best. Later zongen o.a. Billie Holiday en ook Frank Sinatra het nummer in hun geheel eigen stijl.

donderdag 24 juni 2021

Bodematlas Twente is nu te bekijken

Op de website Onder Twente, waarin overheid, inwoners, bedrijven en wetenschap samenwerken is de Bodematlas Twente te downloaden.

Voor iedereen die benieuwd is naar onzichtbare wereld ónder het Twentse maaiveld, is er nu de Bodematlas Twente. Deze kleurrijke atlas zet Twente ondersteboven via foto’s en kaarten. De atlas is een aanvulling op de in 2019 verschenen Atlas Twente, die de ruimtelijke, economische, fysieke en sociale kwaliteiten van Twente verbeeldt. De Bodematlas is hier te downloaden.

[Bron en meer informatie: Huis aan huis Enschede]

dinsdag 22 juni 2021

A History of Pop(ular) Music (32): Duke Ellington - Mood indigo (1931)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Edward Kennedy 'Duke' Ellington (1899-1974) was een Amerikaans jazzpianist, orkestleider en componist. Hij was een van de grootste jazzmusici uit de tijd van de swing. In die tijd experimenteerde hij graag, maar ook na de swingperiode o.a. met John Coltrane en Charles Mingus. Ook oriënteerde hij zich op de klassieke muziek.
Klik op de link om naar YouTube te gaan.

woensdag 16 juni 2021

Nu ook Kaart Monumentale Bomen opgenomen in Atlas Leefomgeving

Op de Atlas Leefomgeving vind je sinds kort de nieuwe kaart Monumentale Bomen. De kaart laat alle bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting zien.
Sinds 1990 verzamelt de Bomenstichting bomen die van nationaal belang zijn in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Om op deze lijst te komen, moeten bomen minimaal 80 jaar oud zijn, in goede gezondheid zijn en een levensverwachting hebben van 10 jaar. Daarnaast moeten de bomen ook aan één van de volgende eisen voldoen: een cultuurhistorische waarde hebben, beeldbepalend zijn voor de omgeving, zeldzaam zijn in soort, van bijzondere ecologische of natuurwetenschappelijke waarde zijn of zeldzaam vanwege omvang, hoogte of ouderdom.

Samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zette de Bomenstichting deze bomen op de kaart. De Monumentale Bomen-kaart staat sinds kort in de Atlas Leefomgeving. Beuken (zowel de groene als de bruine) komen het vaakst voor op de lijst, 2186 keer. Ze worden gevolgd door lindes (1528), eiken (1359), paardenkastanjes (802) en platanen (750). Op de kaart zijn deze big five herkenbaar door hun bladsymbool (en een afwijkende kleur).

De provincie Gelderland heeft de meeste bomen, de provincies Groningen en Flevoland de minste. Wil je meer weten over een bepaalde boom? Klik dan op de i-knop links in het scherm en dan op een boom in de kaart. Benieuwd naar hoe deze boom eruitziet? Klik dan op de foto-url.

[Bron: hortipoint.nl]

dinsdag 15 juni 2021

A History of Pop(ular) Music (31): Don Azpiazu & his Havana Casino Orchestra - El Manisero (1930)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

El Manisero (The peanut vendor) behoort met het uit dezelfde tijd stammende Guantanamera tot de bekendste Cubaanse songs. Don Azpiazu had er met zijn orkest in 1930 een enorm succes mee, evenals Luis Armstrong in hetzelfde jaar met de Engelse versie. Het nummer is inmiddels al meer dan 160 keer door verschillende artiesten op de plaat gezet.

dinsdag 8 juni 2021

Boekenmarkten in 2021 die wél doorgaan

Langzamerhand verschijnen er weer berichten over boekenmarkten die wel gehouden worden. Hier een inventarisatie van de belangrijkste boekenmarkten, voor zover bij mij bekend.

Zondag 4 juli De Steeg - Brocante Fair & Boeken- en Kunstmarkt Landgoed Middachten

Zondag 18 juli Delft - Boekenmarkt

Zondag 25 juli Zutphen - Boekenmarkt

Zondag 8 augustus De Steeg - Brocante Fair & Boeken - en Kunstmarkt Landgoed Middachten

Zondag 15 augustus Dordrecht - Boekenmarkt

Zaterdag 21 augustus Kampen - Kamper Stripspektakel


Zaterdag 21 augustus Middelburg Zomer-boekenmarkt

Zondag 29 augustus Tilburg - Boeken rond het Paleis

Zondag 29 augustus Bredevoort - Internationale boekenmarkt

Zaterdag 18 september Schiedam - Boekenmarkt

16 t/m 24 oktober Zwolle - Boekenmarkt XL in Academiehuis Grote Kerk

Zondag 17 oktober Bredevoort - Internationale Opruiminhsboekenmarkt

maandag 7 juni 2021

A History of Pop(ular) Music (30): Marlene Dietrich - Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt (1930)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Marlene Dietrich (Berlijn 1901 - Parijs 1992) was actrice en zangeres. In 1930 boekte ze grote successen als revuezangeres Lola in de film Der blaue Engel, met daarin Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt. In hetzelfde jaar vertrok ze naar de Verenigde Staten waar ze in diverse films speelde. Als zangeres bleef ze bekend met o.a. Lili Marleen (1944) en Sag mir wo die Blumen sind (1962).

zaterdag 5 juni 2021

Groot deel van Overijssel-Collectie van Rijnbrink naar Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel

Gelukkig was ik enigszins voorbereid, anders had ik langer dan een paar seconden achter mijn oren gekrabt toen ik dit bericht las. Vanaf 1976 tot 2015 behoorde het beheer van de Overijssel Collectie tot één van mijn taken. Rijnbrink brengt de Overijssel Collectie gedeeltelijk (de boeken) onder bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer, het overige materiaal (kaarten, affiches, pamfletten, grammofoonplaten, manuscripten, brochures, kranten etc.) gaat naar het HCO in Zwolle. Zo'n tien jaar geleden waren al alle boeken van voor 1900, waarvan in de Overijssel Collectie een uniek exemplaar (het enige in Overijssel) aanwezig was, overgebracht naar het HCO.

Afbeelding: In de jaren 80 werden catalogi uitgegeven van het bezit van de Overijssel Collectie.

Voor wie het niet allemaal bijgehouden heeft, Rijnbrink is voortgekomen uit de fusie tussen twee provinciale bibliotheekcentrales: Biblioservice Gelderland en de Overijsselse Bibliotheekdienst (OBD). De nadruk is steeds meer komen te liggen op advisering van bibliotheken, onderwijs, muziekverenigingen en cultuuraanbieders, zoals de website vermeldt. Daarbij is de vroegere rol van aanbieder van collecties voor schoolbibliotheken, wisselcollecties en een grote achtergrondcollectie, waar de Overijssel Collectie deel van uitmaakte, steeds kleiner geworden. De huidige ontwikkeling t.a.v. de Overijssel Collectie lag dan ook in de lijn der verwachting.

Het is mooi dat uit het boekenbezit van de Overijssel Collectie vanaf 1900 telkens een exemplaar van elke titel behouden blijft voor de uitleencollectie van Rijnbrink, zodat iedereen deze boeken in de eigen bibliotheek kan blijven aanvragen en lenen. Wel vraag ik me af wat er gebeurt met nieuw te verschijnen uitgaven. Worden deze nog door Rijnbrink aangeschaft, of ligt hier een taak voor lokale bibliotheken om alert te zijn op lokale uitgaven.

Kijk hier voor het bericht over de samenwerking tussen Rijnbrink, Athenaeumbiliotheek en HCO op het gebied van historische literatuur.

Afbeelding: Flyer die destijds werd uitgedeeld aan bezoekers van de Overijssel Collectie, bij lezingen etc.

donderdag 3 juni 2021

A History of Pop(ular) Music (29): Wayne King - Dream a little dream of me (1931)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

De Amerikaanse saxofonist en bigband-leider Wayne King (1901-1985) was niet de componist van dit nummer en ook niet de eerste vertolker. Hij scoorde er wel een grote hit mee in 1931. The Mama's and the Papa's scoorden er in 1968 ook een hit mee. Het werd door vele artiesten op de plaat gezet, o.a. door Anita Harris en Robbie Williams.