Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Muziek uit het Noord-Oosten deze keer. De in 2012 opgerichte blues-, rhythm & rootsband King of the World, waarvan de fantastische 'Cuby-gitarist' Erwin Java deel uit maakt. Vorig jaar wonnen ze 5 Blues Awards (beste drummer, beste toetsenist, beste bassist, beste gitarist en beste band).
Evenals SAB Deventer speelt ook de Openbare Bibliotheek (Brink 70) in Deventer in op Europa's grootste boekenmarkt die dit jaar op zondag 2 augustus gehouden wordt. In de bibliotheek is op die dag van alles te doen:
- boekverkoop: vul voor 5 euro een tas vol boeken
- Stichting 't Oude Kinderboek: bezichtigen collectie en verkoop dubbele exemplaren
- Expositie handgebonden boeken: handboekbinders hebben op geheel eigen wijze het boek “De laatste minuut “ (deel 7 uit de serie “Zeven Deventer moordzaken”) ingebonden.
- Koek en Boek café: hier kun je de hele dag terecht voor koffie, thee en broodjes en even uitrusten van het geslenter langs de kramen in de entourage van een bibliotheek.
Afbeelding boven: Het boek waarmee 24 handboekbinders hun vakmanschap hebben getoond, te bezichtigen in de bibliotheek.
Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) en het Britse filmarchief Movietone hebben meer dan 550.000 historische nieuwsvideo’s online gezet via hun kanalen op YouTube. Het betreft bijna 17.000 uur aan beeldmateriaal, van 1895 tot nu. Dat maakt AP gisteren bekend in een persbericht.
De collecties van AP en British Movietone bevatten ook Nederlands beeldmateriaal, variërend van opnames van een bloemenparade tot reportages over voetbalsupporters, de Tweede Wereldoorlog en de rechtszaak rondom de Lockerbie-aanslag. Wat betreft Overijssel is de oogst mager. Ik heb alleen een filmpje zonder geluid ontdekt van een EK Schaatsen in Deventer in de zestiger jaren, en verder over de Brit Jack Holden, die in 1949 de marathon van Enschede wint, en twee films over de bevrijding van Enschede door onder meer de Britse Guard's Armoured Division.
Wie op zondag 2 augustus even een rustpunt zoekt, tijdens de drukte van de Deventer Boekenmarkt, is van 9.30 tot 17.00 uur van harte welkom in de Schatkamer van Deventer Boekenstad. Niet alleen vindt daar een kleine maar goed gesorteerde boekenmarkt voor Stichting Biblionef plaats, ook kun je bijzondere uitgaven uit het bezit van de oudste stadsbibliotheek van Nederland bekijken. De hal van de Athenaeumbibliotheek bevindt zich aan Het Klooster 12, pal achter de boekenkramen die aan de IJssel, ter hoogte van Onder de Linden, staan.
Boeken voor Biblionef
De opbrengst van de boekenverkoop in de hal van de Athenaeumbibliotheek komt volledig ten goede aan Biblionef. Deze stichting zet overal ter wereld bibliotheken op en doneert nieuwe kinderboeken aan (school)bibliotheken. Dit gebeurt met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op plekke waar kinderen niet vanzelfsprekend met boeken in contact komen.
Rondkijken in de Schatkamer
In de Schatkamer van Deventer Boekenstad is onder andere de eerste Nederlandse sprookjesverzameling te zien. De verhaaltjes zijn rond 1800 opgeschreven in de hanenpoten van een 11-jarige jongen, die ze hoorde van de huisnaaister. Het boekje is voor ons land uniek. Ook wordt het geheimzinnige Laus ululae uit 1642 getoond. Het in Deventer uitgegeven boekje staat vol met humanistische geleerdenhumor. Het werd onlangs aangekocht door de bibliotheek. Voor de goedheiligman is het nog wat vroeg, maar sinds kort beschikt de Athenaeumbibliotheek over de grootste verzameling boeken en documenten over het Sinterklaasfeest. Van fotografe Betty Veldwachter zijn tientallen foto's uit de jaren zestig te zien, met Deventer als onderwerp. De foto's zijn gerangschikt naar thema's als de IJssel, de kunstijsbaan, de markt en Go Ahead.
De tentoonstellingen in de Schatkamer zijn overigens t/m 13 augustus te bezichtigen. Lees er meer over op de website van SAB.
Delpher, de goudmijn op het gebied van terugvinden van gebeurtenissen, feiten etc. is voor mij het mooiste resultaat van digitalisering dat in Nederland bestaat. Ik heb al vaker geblogd over deze database met doorzoekbare kranten, boeken en tijdschriften.
In de laatst verschenen nieuwsbrief staan weer een paar interessante berichten:
- een filmpje ‘Zoeken met operatoren’ met tips over meer gericht zoeken. Voor degene die vaak specifieke informatie zoeken grotendeels bekend, maar toch handig om alle mogelijkheden nog eens te zien
- de mededeling dat de optie om te zoeken met historische spellingvarianten nu standaard staat ingeschakeld bij het uitgebreid zoeken. De oude spelling (dubbele klinkers (‘eenige’) en oude schrijfwijzen (‘vacantie’) wordt nu standaard meegenomen
RTV Oost is van start gegaan met het videoplatform Mooi Overijssel. Het gaat om een website en een gratis app voor Android telefoons en tablets, iPhone en iPad. Het moet een interactieve plek worden met uniek videomateriaal over zoveel mogelijk Overijsselse plaatsen en gebieden.
Het videoplatform Mooi Overijssel is gevuld met historisch materiaal uit de archieven van RTV Oost, actuele videoreportages en materiaal van Youtube en Vimeo. 'Het videomateriaal heeft niet zozeer een nieuwswaarde, maar laat zien hoe mooi Overijssel is, het toont de couleur locale van een plaats', aldus RTV Oost.
Na de lancering zal het video-archief verder worden aangevuld. Hiervoor gaat een speciaal team met de Mooi Overijssel-camper op pad in de provincie om reportages te maken. Het team bestaat uit drie pas afgestudeerden aan de Saxion Hogeschool in Enschede en Windesheim in Zwolle. Zij hebben in 2015 dit project als werkervaringsplek aangeboden gekregen.
Ook in 2016 zijn er weer drie werkervaringsplekken beschikbaar. Behalve video’s van het ‘Mooi Overijssel’-team kunnen ook video’s van derden, zoals videoclubs, historische verenigingen en een ieder die interessant materiaal heeft op het platform worden ge-upload.
Afgelopen week verscheen het zomernummer van Mijn Stad Mijn Dorp, uitgegeven door het Historisch Centrum Overijssel. Naast het titelverhaal van Geraart Westerink bevat dit nummer wederom een grote variatie aan artikelen:
- een artikel met veel mooie illustraties van Dinand Webbink over een bijzonder molentype dat in Europa bijna is verdwenen: de schipmolen, een drijvende molen
- Landgoed Singraven, eerste deel van een reeks over historische tuinen in Overijssel, geschreven door Doreen Flierman
- Menno van der Laan inventariseert de mooiste historische beeldbanken in Overijssel
- Anne van der Meer over Johannes van Vloten, bestrijder van maatschappelijk onrecht in Deventer
- Girbe Buist blikt terug naar een nog niet zo lang vervlogen tijd: het wecken van groente en fruit
- een artikel van Ester Smit over de boeiende geschiedenis van het Huis Kattelaar bij Enter en de nabijgelegen schippersherberg Binnengait
Kijk hier voor bovengenoemde en andere artikelen en rubrieken.
Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.
Ze behoren allemaal tot mijn favorieten: Normaal, Boh Foi Toch, Rowwen Hèze, Skik/Daniel Lohues. Hun grootste gemene deler is dat ze in dialect zingen. Er zijn meer overeenkomsten, maar ook verschillen. De eerste drie wisselen serieuze nummers af met feestnummers, waardoor live optredens altijd een succes zijn. Normaal (dit jaar 40 jaar) en Rowwen Hèze (30 jaar) kwamen elkaar nog wel eens tegen op festivals en in feesttenten. Ter gelegenheid van hun jubilea zijn ze bij elkaar gekomen om samen een nummer op te nemen, getiteld ‘Gries’. Jack Poels verklaart de keuze voor dit nummer: “Je kijkt terug op al die jaren, knippert met je ogen en ineens ben je grijs".
De single wordt aangeboden via de websites van Normaal en Rowwen Hèze en is ook verkrijgbaar via I-Tunes.
Boven: De lange hete zomer van 1975 (Collectie Beeld en Geluid)
Er verschijnen weer berichten in de media over de warmste 4 juli sinds 1976 etc. Dan begint het bij mij te kriebelen en wil ik weten of er geen lijstje te maken is van warmste dagen/periodes in Overijssel. Om geen te grote aanslag op mijn tijd te doen, beperk ik mij tot de laatste 50 jaar (vanaf 1975), een periode die een flink deel van de bevolking heeft meegemaakt.
Het KNMI heeft alle hittegolven sinds 1901 op een rij gezet. Met behulp van deze lijst zoek ik bij de KNMI Daggegevens van het weer in Nederland. Overijssel kent 2 weerstations waar het KNMI gebruik van maakt: Twenthe (sinds 1951) en Heino (sinds 1989). De gegevens van Heino van 1975 tot 1989 zijn dus niet beschikbaar, maar zullen niet zoveel verschillen van Vliegveld Twenthe.
Een hittegolf is een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn. De hittegolven in Overijssel betreffen wel ongeveer dezelfde periodes als in De Bilt maar zijn niet identiek qua data.
Hieronder een lijstje van warmste dagen. Per hittegolf wordt de warmste dag doorgegeven. Het gaat niet puur om de warmste dagen op zich, want dan zouden veel dagen binnen dezelfde periode vallen. Het gaat dus om warme periodes met de vermelding van de piek binnen de hittegolf.
Achtereenvolgens: de warmste dag binnen een periode, de maximumtemperatuur, het weerstation (Vliegveld Twenthe of Heino) en het aantal dagen boven de 30 graden in die periode.
2 juli 2015 36.7 Heino 4 dagen boven de 30 graden (tot nu toe)
8 augustus 2003 36.0 Twenthe 7 dagen boven de 30 graden
19 juli 2006 35.6 Twenthe 9 dagen
4 augustus 1990 34.3 Twenthe 3 dagen
3 juli 1976 33.4 Twenthe 7 dagen
23 juli 2013 33.4 Twenthe 3 dagen
5 juli 2006 33.4 Twenthe 2 dagen
24 juli 1994 33.3 Twenthe 6 dagen
24 juli 2005 33.1 Twenthe 3 dagen
10 augustus 1975 32.5 Twenthe 8 dagen
6 augustus 2004 32.5 Twenthe 6 dagen
Ik heb geen verstand van poëzie. Ik ben wel geïnteresseerd in topografische kaarten, geografie en geschiedenis. Dus ben ik nieuwsgierig naar een bundel met de titel 'Oaver stroatn en weagn'. En al helemaal wanneer Gerard Lage Venterink zo'n lovende recensie schrijft in zijn rubriek Stad & Land in de Tubantia. Hij noemt de gedichten ook prozaïscher, verhalender dan de poëzie in de eerste bundel Pikstrik van de Boekelose dichter Gerrit Lansink.
Ik heb genoten van de tientallen gedichten over straten en wegen gelegen in de wijde omtrek van Boekelo (Enschede, Hengelo, Delden, Boekelo, Beckum en het platteland daartussen). Het gaat uiteraard niet alleen over die wegen. Om Gerard Lage Venterink te citeren: 'Zo zitten de wegen vol verhalen. Vol grote en kleine menselijke drama's, heugelijke of opvallende gebeurtenissen, kleine en soms grote geschiedenis. Althans voor wie dat wil zien'.
Gerrit Lansink maakt ook sprongen in de tijd, zoals in 'Beckumerstroat 26 (1961)' dat begint met: De jukebox poompn Woo-Hoo van de Rock-A-Teens de snackbar oet
n nozem den A-17
har in-edrok, leup noar boetn
en zag geloatn
hoo verloatn
de stroat
Oaver Stroatn en Weagn is in eigen beheer (uitgeverij De Oalde Moatn) uitgebracht. Kopers van de bundel kunnen via het op de boekenlegger vermelde e-mailadres de gratis beschrijving van de bijbehorende fietsroute aanvragen, een rondje van zo’n 56 kilometer door Zuid-Twente. Ook de routekaartjes en een Nederlandse vertaling van de gedichten zijn voor hen gratis beschikbaar, dit alles in pdf-vorm.
Bij wijze van gimmick siert een echte bandenplakker de voorzijde van het omslag, gehecht op een gefotografeerde binnenband van een fiets. Hiermee krijgt het woord dichtbundel nog een extra dimensie.
Tot slot nog een gedicht uit deze prachtige (Gaat dat lezen!) bundel:
Bokelerstroat (1964)
t Peerd van melkboer Wennink
wus sekuur woar e
wa en nich mos anhooldn.
Toen der nen niejn klaantn
op nommer 407 biej kwam
is e weknlang
van verdreaidighead
iedern dag
op dezölfde stie
an t drietn goan.