maandag 30 november 2020

Nieuwe website over kastelen in Nederland



Voor het eerst wordt het Nederlandse middeleeuwse kastelenlandschap gepresenteerd op een interactieve online kaart. Op de website Kastelen in Nederland heeft amateurhistoricus John Wennips 1300 bestaande en verdwenen Nederlandse kastelen beschreven. De kastelen van Noord- en Zuid-Holland zijn sinds kort ook zichtbaar op de ‘middeleeuwse’ kaarten. De overige Nederlandse kastelen zullen in de loop van 2021 aan de reconstructiekaart toegevoegd worden.

Kastelen werden in de middeleeuwen nooit zomaar ergens gebouwd. De bouwheren moesten altijd diep in de buidel tasten om een verdedigbaar gebouw te realiseren. Een locatie werd dan ook zorgvuldig gekozen. Door de latere inpoldering en verstedelijking is het landschap van toen onherkenbaar veranderd. Sommige kastelen liggen nu soms zelfs midden in moderne woonwijken of industriegebieden. De reconstructiekaarten geven een beeld van het middeleeuwse landschap met de kastelen in hun ‘natuurlijke habitat’.
Doordat er gebruik is gemaakt van maar liefst elf tijdvakken is ook de middeleeuwse ontwikkelingsgeschiedenis van de kastelen zichtbaar gemaakt. Zo is te zien hoe enkele kastelen vervielen tot ruïne na bijvoorbeeld een belegering en later weer opnieuw opgebouwd werden.

Voor de weergave van de kastelen is gebruik gemaakt van zogenaamde paleografische kaart. Dit is een reconstructiekaarten die de situatie van het Nederland van rond 1575 weergeeft. De kaart is zorgvuldig samengesteld door De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Door te navigeren door de elf tijdvakken kunnen bezoekers van de website de opkomst en het verval van het kastelenlandschap volgen. Op de interactieve kaart kan daarnaast ook uitgebreide informatie over ieder kasteel geraadpleegd worden.
De kaarten zijn te vinden op kasteleninnederland.nl.

Bron: De Erfgoedstem

Kastelen in het Oversticht
Momenteel zijn alleen kastelen uit Noord- en Zuid-Holland op de website beschreven. Wie veel informatie zoekt over kastelen in het voormalige Oversticht (Drenthe en Overijssel) moet het recent verschenen Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht van Diane Spiekhout kopen. Kijk hier naar een video van Diana Spiekhout op een van haar fovoriete plekken, de Hunenborg bij Volthe.

vrijdag 27 november 2020

A History of Pop(ular) Music (9): Vernon Dalhart - Wreck of the Old 97 (1925)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

Vernon Dalhart (1883-1948) was de artiestennaam van Marion Try Slaughter. Zijn muzikale roots lagen in de klassieke muziek. Hij was o.a. operazanger, maar geraakte in de jaren 20 in country sferen. De benaming country & western bestond toen nog niet. Eerst was er de mountain-stijl (hilbilly), met stringbands van Angelsaksische oorsprong, en iets later ontstond de balladachtige country-stijl. Tot de laatste stroming behoorden de songs van Vernon Dalhart. Zijn eerste grote commerciële succes dateerde van 1925. Van de single Wreck of the Old 97 en b-kant The Prisoner's song werden zeven miljoen exemplaren verkocht.

donderdag 26 november 2020

Musea dan weer wel, dan weer niet gesloten. Bezoek ze digitaal met Museum.tv



MuseumTV is een online platform waar korte documentaires te zien van ruim 250 musea. Hierdoor kun je vanuit huis genieten van de collecties en verhalen van musea. Veel musea hebben zelf digitale museumbezoeken opgestart, zoals digitale tentoonstellingen en 360-graden-tours, maar niet elke instelling kan dit zelf verwezenlijken. Daarom heeft de stichting de missie om niet alleen grote, maar ook kleine musea een online portaal te bieden en zo een zo’n groot mogelijk aantal mensen in aanraking te laten komen met ons erfgoed.

Bron: De Erfgoedstem

woensdag 25 november 2020

A History of Pop(ular) Music (8): Bessie Smith - St. Louis Blues (1925)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

St. Louis Blues stond op het repertoire van veel jazzmusici en bluesartiesten. De vertolking van de classic blues zangeres Bessie Smith en Louis Armstrong op kornet uit 1925 is de meest bekende.

vrijdag 20 november 2020

7 jaar Delpher: lezingen. podcast en tentoonstelling


Delpher, de online historische database met 120 miljoen pagina's uit kranten, boeken en tijdschriften, bestaat vandaag 7 jaar. De verjaardag wordt altijd als Delpherdag gevierd in de Koninklijke Bibliotheek. Om de bekende redenen gebeurt dit nu digitaal.

Vanaf vandaag zijn op een speciale Delpher-pagina diverse lezingen te volgen, een podcast te beluisterenen een tentoonstelling te bekijken. Onder meer over de illegale pers in Nederland en hoe mensen vroeger de liefde vonden.

vrijdag 6 november 2020

A History of Pop(ular) Music (7): George Gershwin - Rhapsody in blue (1924)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.

George Gershwin (1898-1937) was 25 jaar toen hij zijn Rhapsody in blue voor piano en orkest componeerde, waarin hij elementen van de Europese symphonische muziek combineerde met Amerikaanse jazzmuziek. Op 12 februari 1924 vond de historische première van deze compositie plaats in de Aeolian Hall in New York. Gershwin trad daar op met Paul Whiteman and his Pailais Royal Band, aangevuld met strijkers.

woensdag 4 november 2020

Winnaars verkiezing Overijssels Boek van het Jaar zijn bekend: Deventer Boekenstad en De Rusluie

Niet alleen voor de Amerikaanse kiezer was vandaag een belangrijke dag. Ook voor de drie genomineerden in de categorie fictie en de zeven genomineerden in de categorie non-fictie bij de verkiezing van Overijssels Boek van het Jaar. In een online bijeenkomst vanuit een virtuele studio maakte de jury de prijswinnaars bekend. In de categorie non-fictie won Deventer Boekenstad: twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel, en in de categorie non-fictie De Rusluie van auteur Nicole Harmsen.



dinsdag 3 november 2020

Twentse versie van Bob Dylan's Desolation Row gespeeld en gezongen door Martin ter Denge

Desolation Row is volgens 'kenners' de beste (en ook langste) song van Bob Dylan. In de 15 coupletten komen Jan en Alleman voorbij. Personages die een rol speelden in de geschiedenis, in de bijbel, in mythen, in boeken of door Dylan zelf verzonnen. Er zijn essays geschreven over dit mysterieuze lied en er wordt beweerd dat het invloed heeft gehad bij de keuze voor Dylan voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

In het pas verschenen Jaarboek Twente 2021 hebben vijftien Twentse dichters en schrijvers een couplet in het Twents geschreven, geen vertaling, maar eigen woorden en gedachten. Wel in de geest van Desolation Row. Bij veel coupletten zie je verwijzingen naar de woonplaats van de maker van het couplet.

Martin ter Denge, die zelf ook een couplet heeft bijgedragen, heeft het op zich genomen om de Twentse versie van Desolation Row (n Dreai van Beavn en Dood, zoals initiatiefnemer Gerrit Lansink het vertaalde) te zingen en op gitaar te begeleiden.

Muziek en teksten zijn hier te vinden op de website van de Twentse Taalbank.