woensdag 29 november 2017

Nog meer mysteries: Kaak Thomas à Kempis gevonden in Frans klooster?

Nog een aanvulling op het eerdere bericht Deventer mysteries op website 'In de buurt'. Als ik beter had gekeken, was me opgevallen dat alle 21 plaatsen met een In de buurt website een rubriek Mysteries hebben. Ook Zwolle, Enschede en Hengelo.

Aan de Zwolse mysteries is er onlangs één toegevoegd. Althans, er is een ontdekking gedaan, die mogelijk een mysterie gaat oplossen. Lees het artikel De verdwenen kaak van Thomas a Kempis is opgespoord.


Thomas à Kempis in de nabijheid van zijn klooster op den Sint Agnietenberg. Naar een schilderij. (Foto: Historisch Centrum Overijssel)

dinsdag 28 november 2017

Deventer mysteries op website 'In de buurt'


In de Buurt is een lokale website, die als ondertitel draagt 'de laatste nieuwtjes en handige informatie uit jouw stad' en actief is in 21 plaatsen, waaronder, Deventer, Zwolle, Hengelo en Enschede. De sites bevatten nieuws, een agenda, info over horeca, aanbiedingen, adressen van winkels, maar ook informatie over b.v. wonen en sport.

Bijzonder op de website In de buurt Deventer is de rubriek Deventer mysteries. Hier staan korte artikelen over bijvoorbeeld:
- Waar komt de naam Olifantsbrug vandaan?
- Hoe komt de Bokkingshang aan haar naam?
- Waar is spoor 2 op station Deventer?
- Wat deed Matthijs van Nieuwkerk bij de Hip?
- Is er ooit een vrouw ontsnapt uit de oude vrouwengevangenis?
- Het verhaal achter de Deventer putdeksels.
Etc.

vrijdag 24 november 2017

Prachtige website Literair Zutphen


Ik zag ergens - ik weet niet meer waar - een berichtje over een website Literair Zutphen en maakte er een notitie van. Vandaag had ik tijd om eens te kijken en ik was verbluft. Vooral door de inhoud maar ook door de vormgeving. Voor de inhoud is Hans Heesen verantwoordelijk, voor de inhoud Noël Heesen.

In de introductie lezen we:
'Je zou kunnen beweren dat de Zutphense literatuur een aantal grote schrijvers telt en dan als voorbeeld Paul Rodenko, Anneke Brassinga en H.C. ten Berge kunnen noemen of Robert van Gulik, J.C. Bloem en Hanz Mirck, maar dat doe ik niet, want dan zou ik u iets op de mouw spelden. Niet omdat zij geen grote schrijvers zouden zijn, maar omdat er geen ‘Zutphense literatuur’ bestaat. Wat wél bestaat is een verzameling mensen die in Zutphen wonen of hebben gewoond en die, naast dat ze fabrikant, drogist, journalist, arts, boekhandelaar, gemeenteambtenaar, wethouder, griffier, leraar of dominee waren, zich bezig hielden met schrijven. Als zij ’s avonds thuis kwamen van hun werk, trokken zij zich terug in hun studeerkamer om de Nederlandse literatuur te verrijken – of in elk geval te vermeerderen – met gedichten, verhalen, romans, kinderboeken, reisavonturen, toneelstukken, memoires, dagboeken, brieven en wat er maar aan pennenvruchten te bedenken is. Dat deden ze niet omdat de Nederlandse literatuur daarom vroeg, maar omdat verveling, ijdelheid, innerlijke noodzaak dan wel liefde voor de schone letteren hen daartoe dreef. Het leek mij aardig en interessant eens te zien wie deze mensen waren. Wat ik over hen te weten ben gekomen, kunt u op deze website lezen.'

Op de overzichtelijke website kun je op verschillende manieren zoeken: er zijn overzichten per tijdvak, er is een onderdeel 'Zutphen in citaten, gedichten, teksten', en er is een alfabetisch bestand met Zutphense auteurs en auteurs die over Zutphen geschreven hebben. Conclusie: een prachtige site, waar het resultaat van jarenlang speurwerk voor iedereen beschikbaar is gekomen.

Bestaat iets dergelijks ook in Overijssel?
Ik ken de website Deventer Boekenstad, waarop ook een hoofdstuk Schrijvers. Het betreft hier een grote database met korte informatie over Deventernaren die ooit iets op schrift hebben gesteld. En dan is er natuurlijk de Twentse Taalbank waar bijzonder veel op het gebied van dialect te vinden is.

Het digitaliseren van de 10-delige serie Literaire wandelingen in Overijssel zou ook een mooie website voor Overijssel kunnen opleveren. Maar ja, wie zou dat moeten doen...

maandag 20 november 2017

Website ontsluit meer dan 10 miljoen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog


Op de website Oorlogsbronnen.nl stond vorige week het volgende bericht:

Een Google-achtige zoekmachine met ruim tien miljoen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig van honderd verschillende archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra. Dat is de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl. Voor het eerst komen zoveel lokale, regionale en nationale erfgoedcollecties uit de periode 1940-1945 digitaal samen. En dat maakt een hele nieuwe manier van WO2-onderzoek naar bijvoorbeeld personen, plaatsen en momenten mogelijk.

Voor iemand die op zoek is naar informatie over een familielid of gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog ligt de informatie verspreid door het land, verborgen in lokale depots en achter lokale websites. Ruim 430 instellingen in Nederland beheren bronnen als foto’s, archiefmateriaal, affiches, objecten en kranten uit die periode. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) werkt aan een verbeterde digitale toegang tot die Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden.

Vinden wat je zoekt
WO2-bronnen zijn vanaf nu beter vindbaar dan ooit. Dat lijkt simpel: vinden wat je zoekt. Maar als je miljoenen bronnen uit tientallen verschillende collecties samenvoegt is dat niet het geval. Het Netwerk Oorlogsbronnen werkt daarom met Linked Data-technieken om de bronnen met elkaar te verbinden. Het is daarin een voorloper in het digitaal, thematisch en cross-sectoraal verbinden van erfgoedcollecties.

Thematisch zoeken
Niet alleen is deze week de grens van tien miljoen bronnen overschreden, ook is een thematische toegang op de collectie-portal gereed gekomen via www.oorlogsbronnen.nl/thema. Via deze visualisatie van zo'n duizend WO2-thesaurustermen kunnen informatiezoekers gericht op een onderwerp, oorlogsbronnen vinden.

vrijdag 17 november 2017

Nieuwe website 'Kastelen en buitenplaatsen' gericht op buitenlandse toeristen


Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft op haar website Holland.com aan de themapagina's onder Holland Stories het thema Kastelen en Buitenplaatsen toegevoegd. Momenteel zijn er 28 kastelen beschreven, waarvan een flink deel in Gelderland en Overijssel ligt. De bedoeling is om de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen onder de aandacht te brengen van de buitenlandse toerist en met name die uit Duitsland en België. Landgoed Twickel is goed bereikbaar voor de Duitse toerist. Vanwege dit feit en omdat Twickel het grootste landgoed van Nederland is, is hier de eerste wandelroute uitgezet. Ook vertaald in het Duits. De komende jaren zullen bij alle kastelen wandel- en fietsroutes worden uitgezet.

donderdag 16 november 2017

Muziek uit het oosten (99): Suzanne en Linda Kannegieter - Ik geleuf niet meer in liefde

Een speciale rubriek – voor de liefhebbers van muziek. Van alles wat – in ’t Engels of in ’t plat. Goud en oud, nieuw of fout.

De zussen Suzanne en Linda Kannegieter uit Emmen veroverden in 2015 de eerste plaats van het Drèents Liedtiesfestival. Ze beschouwen muziek maken als hobby, maar tegenover hun bescheidenheid staat bewondering van kenners. Lees hier een interview met beiden.

zondag 12 november 2017

Gevechtsverslagen meidagen 1940 nu online

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de gevechtsverslagen van het Nederlandse leger over de meidagen van 1940 online gezet. De documenten over de lotgevallen van Nederlandse militairen of gebeurtenissen in de gebieden waar werd gevochten waren al openbaar, maar konden nog niet online worden geraadpleegd.
Het betreft verslagen uit de eerste hand van militairen die erbij waren over b.v. de gevechten bij de Grebbeberg, het Kornwerderzand en de IJssellinie.
Kijk hier om de documenten te vinden. Je kunt systematisch zoeken via inventaris of zoeken op plaatsnamen of andere trefwoorden.


Boven: Kaart bij het verslag van vernielingsobjecten van de leider van de vernielingen Deventer-Oost.

woensdag 1 november 2017

Het weer in Twente: oktober 2017

Oktober 2017 was een van de zachtste oktobermaanden ooit. In het midden van de maand van 13 tot 19 oktober hebben we een hele mooie periode gehad, met o.a. de warmste 16 oktober ooit. Over de hele maand lagen de maximumtemperaturen 24 dagen hoger dan gemiddeld. Een heel verschil met oktober 2016 toen de maximumtemperaturen 17 dagen onder normaal lagen.
De foto's zijn gemaakt op de data waarbij ze geplaatst zijn tijdens fietstochten door delen van Twente. Te zien is dat de herfst dit jaar heel laat zijn intrede doet.
In het overzicht hieronder staat per dag de maximumtemperatuur vermeld en tussen haken de afwijking t.o.v. de gemiddelde maximum dagtemperatuur.

Zondag 1 oktober
19 gr. (+4) Half bewolkt


Maandag 2 oktober
19 gr. (+4) Af en toe zon

Dinsdag 3 oktober
17 gr. (+2) Half bewolkt, enkele bui


Woensdag 4 oktober
14 gr. (-1) Zwaar bewolkt

Donderdag 5 oktober
16 gr. (+1) Zon, buien, herfststorm

Vrijdag 6 oktober
15 gr. (-) Zon, veel buien

Zaterdag 7 oktober
13 gr. (-2) Regen en koud

Zondag 8 oktober
16 gr. (+1) Af en toe zon


Maandag 9 oktober
14 gr. (-1) Eerst zon, later buien

Dinsdag 10 oktober
15 gr. (-) Regen

Woensdag 11 oktober
16 gr. (+2) Zwaar bewolkt


Donderdag 12 oktober
16 gr. (+2) Half bewolkt

Vrijdag 13 oktober
19 gr. (+5) Af en toe zon

Zaterdag 14 oktober
21 gr. (+7) Onbewolkt


Zondag 15 oktober
23 gr. (+9) Onbewolkt


Maandag 16 oktober
24 gr. (+10) Zonnig, warmste 16 oktober ooit gemeten


Dinsdag 17 oktober
17 gr. (+3) Zwaar bewolkt

Woensdag 18 oktober
19 gr. (+5) Zonnig


Donderdag 19 oktober
21 gr. (+7) Zonnig



Vrijdag 20 oktober
17 gr. (+3) Eerst zon, later buien

Zaterdag 21 oktober
18 gr. (+6) Zon en buien

Zondag 22 oktober
13 gr. (+1) Regen

Maandag 23 oktober
15 gr. (+3) Af en toe zon

Dinsdag 24 oktober
17 gr. (+5) Motregen

Woensdag 25 oktober
17 gr. (+5) Bewolkt

Donderdag 26 oktober
18 gr. (+6) Bewolkt


Vrijdag 27 oktober
14 gr. (+2) Zonnig

Zaterdag 28 oktober
15 gr. (+3) Bewolkt, later regen

Zondag 29 oktober
15 gr. (+3) Zon, buien, veel wind


Maandag 30 oktober
12 gr. (-) Half bewolkt

Dinsdag 31 oktober
12 gr. (-) Bewolkt, later regen