donderdag 30 januari 2020

Vragenlijsten van het Meertens Instituut worden gedigitaliseerd


Wie Het bureau van J.J. Voskuil heeft gelezen weet precies wat met 'de vragenlijsten' bedoeld wordt. Al vanaf 1931 worden er vanuit het Meertens Instituut – voorheen Dialectenbureau – vragenlijsten verstuurd naar een grote groep mensen in Nederland, en later ook Vlaanderen. Ze bevatten vragen over het lokale dialect en lokale tradities. Alle handgeschreven vragenlijsten zijn in ruim drieduizend archiefdozen bewaard op het Meertens Instituut en komen nu geleidelijk digitaal beschikbaar. Lees er alles over in de Nieuwsbrief van het Meertens Instituut.

maandag 27 januari 2020

Bijna 30.000 boeken toegevoegd aan Delpher


De KB en negen andere instellingen hebben bijna 30.000 nieuwe boeken aan Delpher toegevoegd. Hieronder een overzicht om welk soort boeken het gaat:
- ruim 2.000 kinderboeken
- 'Leerzame' boekjes zoals het belerende Kleine gallery van prenten en spreuken voor de jeugd (1838) (zie openingsbeeld) of Nederlandsche Kleederdragten: een geschenk voor knapen en meisjes (1839) .
- prentenboeken van de 18de tot de 20ste eeuw zoals Het olijke oude wijfje met haar tra-la-la (1865), Uit Logeren (1899) en De verschrikkelijke reis-avonturen van Bartel Paauw (1878).
- avonturenverhalen voor de jeugd, bijvoorbeeld Tarakanner tegen wil en dank (1936) of Hermans luchtreis: de nachtelijke activiteiten van een Amsterdamschen jongen (1910).
- opvoedkundige leerboeken en schoolboeken. Van het Nationaal Onderwijsmuseum en het Stadsarchief Deventer zijn er ongeveer 500 schoolboeken toegevoegd. Zie bijvoorbeeld: Ons rekenonderwijs: een volledig stel boeken met een handleiding voor de lagere school (1920), De moedertaal: een leesboek met taaloefeningen (1905) of Leesboek voor jonge lieden over de merkwaardigste gebeurtenissen uit de geschiedenis des Vaderlands (1840).
- Reisverhalen, zeehelden en avonturiers. Voorbeeld: Italiaanse reisverhalen.
- Vrouwenarbeid uit de periode tot 1940, zoals De verhouding tusschen mannen- en vrouwenloon (1931) tot een Beknopte leidraad bij beroepskeuze voor meisjes (1938).
- diversen o.a. driestuiverromans.

dinsdag 21 januari 2020

Nieuw nummer online Overijssels historisch tijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp is uit


Er is weer een nieuw nummer verschenen van het online Overijsselse geschiedenistijdschrift Mijn Stad Mijn Dorp. Dit keer ook weer mooie kortere en langere artikelen over Overijsselse onderwerpen. Thema is dit keer 'Oorlog en vrede' naar aanleiding van de viering van 'de Bevrijding' 75 jaar geleden. Maar, aldus hoofdredacteur Dinand Webbink, dit betekent niet dat we 75 jaar vrede gekend hebben. We mogen de vrijheidsoorlog van de Indonesiërs niet vergeten. Daarover gaat ook een van de artikelen.

Artikelen in Min Stad Mijn Dorp
* Jeruzalem, Rome, Mekka, Ommen: de sterkampen op Landgoed Eerde.
* 'Onder de palmen denk ik aan jou', Co Visscher verloofde zich met Indiëganger Jaap Rook.
* Overijsselse vertellingen van Pieter Heering vielen in de smaak.
* Bommen Berend, brandstichter van Vriezenveen?
* Hendrik Jan Bökkers: 'Hier kan ik mijn hoofd leeg maken'.
* De bewoners van Huize De Kolk: de familie Wijtenhorst.
* De schetsboeken van Deventer zangers.
* 'De schure van Appie' toont een bijzondere verzameling uit het Land van Vollenhove.

zaterdag 11 januari 2020

Stem vanaf 15 januari op beste Overijsselse foto uit de oorlogsjaren


Van 15 november tot en met 31 december organiseerde het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met de Stentor, Tubantia en RTV Oost een zoektocht naar bijzondere foto’s uit de oorlog. Het resultaat is een digitaal overzicht en een tentoonstelling over Overijssel in oorlogstijd.

Alle foto’s uit de oorlogsperiode in Overijssel kwamen in aanmerking. Veel mensen bewaarden hun schaarse fotomateriaal voor de komst van de bevrijders, waardoor er relatief weinig foto’s van de bezettingstijd zelf zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om zaken als oorlogsschade, onderduikers, voedselschaarste of indrukken van het dagelijks leven. Op deze site overijsselviertvrijheid.nl kon men foto’s met beschrijvingen uploaden.
Het betreft een onderdeel van het landelijke project “De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s”. De 50 meest aansprekende foto’s per provincie dingen mee naar een plek in het landelijk overzicht van 100 foto’s.

Vanaf 15 januari kan iedereen in Overijssel hiervoor een stem uitbrengen op de foto’s die zij het meest aansprekend vinden. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt. Zie ook: www.in100fotos.nl

woensdag 8 januari 2020

Boekenmarkten en boekenbeurzen in Overijssel en in de rest van Nederland in 2020

Hieronder alle boekenmarkten van enige omvang die bij mij bekend zijn in Overijssel in 2020. Vervolgens de belangrijkste boekenmarkten en boekenmarkten op bijzondere/mooie plekken in de rest van Nederland. De lijst wordt regelmatig aangevuld.

OVERIJSSEL

Losser - Boekenbeurs op zaterdag en zondag 11 en 12 januari in 'De Roezemoes' van 10 tot 16 uur

Glanerbrug - http://www.boekenbeursglanerbrug.nl/testbb/ op vrijdag 24 januari van 18 tot 22 uur en op zaterdag en zondag 25 en 26 januari van 10 tot 17 uur

Deventer - 19e antiquarische boekenbeurs op zaterdag 25 januari in de Bergkerk van 10 tot 16 uur


Heemse - Boekenmarkt op zaterdag 8 februari in de Aerninckhof Scholtendijk 22 Heemse van 10 tot 12.30 uur

Deventer - Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs op zaterdag 4 april van 10 tot 16 uur


Hengelo - Boekenmarkt op zondag 3 mei op het Tuindorp van 10 tot 17 uur

De rest van NEDERLAND

Venlo-Blerick - Grote boeken- en platenbeurs op 3, 4 en 5 januari

Den Bosch - Boekenbeurs in de Brabanthallen van 24 t/m 26 januari

Zutphen - Librije Boeken en Papier Fair in de Walburgiskerk op zaterdag en zondag 29 februari en 1 maart van 11 tot 17 uur

Maastricht - Antiquarian Book & Print Fair op 6, 7 en 8 maart in de St. Janskerk aan het Vrijthof


Bredevoort - Internationale Voorjaars Boekenbeurs op zondag 15 maart van 10 tot 16 uur

Bredevoort - Internationale Paas Boekenmarkt op maandag 13 april van 10 tot 16 uur

Middelburg - Boekenmarkt op zondag 3 mei van 10 tot 17 uur

Doesburg - Hanze Boeken- en Kunstmarkt op zondag 3 mei van 10 tot 17 uur

donderdag 2 januari 2020

Nieuwe uitgave van Overijssels dialecttijdschrift 'Van Over de Iessel'


Allereerst een goed en gezond 2020 gewenst voor de lezers van dit blog. De (of het) spits wordt dit jaar afgebeten door de SchrieversBond Overiessel. Zij berichtten over weer een nieuwe uitgave van Van Over de Iessel met verhalen en gedichten in dialect.